Andreea TalmazanTranzitarium

Aspecte planetare importante in noiembrie 2012

de Andreea Talmazan

aspecteNoiembrie incepe cu Luna in Gemeni, in conjunctie cu Jupiter retrograd si cu Lilith, si in relatie tensionata cu Marte si Junona din Sagetator, combinatie care aduce o stare mentala agitata, o avalansa de ganduri si ambitii si implicit probleme de comunicare. Sunt indicate activitatile de lucru manual, dar si lectura, scrisul si plimbari scurte in natura.

Pe 4 noiembrie se formeaza un trigon pe semne de Apa, intre Luna in Rac, Saturn in Scorpion si Neptun retrograd din Pesti. Luna este in cuadratura cu Venus si in opozitie cu Pluton din Capricorn, care, la randul sau, este in relatei armonioasa cu Saturn. Avem o zi in care viata interioara este puternic dominata de emotiile pe care le starneste in noi exteriorul, prin oamenii cu care relationam si prin evenimentele in mijlocul carora ajungem. Din fericire acest aspect are un puternic caracter vindecator, pentru ca ne aduce in contact cu viata interna a psihicului nostru, cu dorintele, asteptarile si nevoile noastre profunde pe care le-am ignorat, le-am reprimat. Acceptarea lor si intelegerea modului in care s-au format si a modului in care ne afecteaza propria personalitate si relatiile cu ceilalti. Este o zi optima de vindecare a relatiei cu mama, de reintoarcere la trairile afective din perioada copilariei.

Pe 6 noiembrie se formeaza un trigon pe semne de Foc intre Luna din Leu, Mercur din Sagetator si Uranus retrograd din Berbec. Este o zi a purificarii prin Focul intelepciunii. Dupa doua zile de trairi emotionale intense, aceasta zi vine ca o gura de aer proaspat care are toate premizele de a recladi structurile spiritului si de a reformula principiile spirituale personale. Atentie la tendinta de a cheltui peste masura, ca forma de compensare a unei lipse de afectiuni si de atentie. Pe de alta parte este o zi in care latura narcisica a fiecaruia dintre noi isi cere ofranda. O simpla neatentie ne poate „arunca” intr-un tumult al gandurilor de suprematie, si al actelor in consecinta, ale caror efecte le vom vedea in zilele ce urmeaza.

Pe 7 noiembrie Mercur isi incepe tranzitul retrograd prin Sagetator, moment in care incep buclucurile. Ca in orice alta retrogradare a Copilului Zodiacului, avem probleme in comunicare, pierdem lucruri si acte, se intarzie raspunsuri. Cand reintra in Scorpion (pe 14 noiembrie) ajungem sa ne confruntam cu ganduri ascunse, cu vorbe de ocara pe care le primim de la ceilalti sau cu cele pe care le-am rostit nejustificat la adresa altora. In aceasta perioada, tot ce am gandit si am vorbit in ultimile doua saptamani, luam la puricat si la transformat. Daca nu am invatat pana in acest moment sa dam importanta valorii si consistentei cuvintelor si expresiilor pe care le folosim, acum le traim pe pielea noastra rostite de altii cu autoritate. Pe de alta parte, atasamentele spirituale si afective incep sa se sorteze: cele bune de cele rele, in functie de maturitatea gandirii si simtirii noastre.

Pe 11 noiembrie Neptun isi reia mersul direct prin Pesti, ocazie cu care este posibil sa reincepem sa visam cu ochii deschisi, dar suficient de stapani pe fiinta noastra incat sa nu cadem in capcanele fantasmelor, amagindu-ne de unii singuri. Redescoperim pe masura practicii meditatiei si a rugaciunii, increderea in fortele proprii si Credinta in Dumnezeu. Reincepem sa stim la nivel de simturi ca suntem ocrotiti in orice loc am fi si in orice ipostaza am ajunge.

Pe 13 noiembrie Luna este in conjunctie cu Saturn in Scorpion si in trigon cu Neptun din Pesti, un alt moment astrologic important pentru viata noastra pulsionala, emotionala, afectiva. Ca un tavalug pot veni asupra noastra toate obsesiile si proiectiile pe care le-am facut pe lumea exterioara, se rasfrang asupra Eului nostru, determinand o schimbare profunda prin intelegerea conflictelor interne. Cu cat mai mare este moralitatea noastra sau cu cat mai mari sunt aspiratiile noastre spirituale, cu atat mai profunde sunt durerile, traumele launtrice. Pentru ca orice obiectiv prea inalt pe care ni-l stabileste exteriorul creaza resentimente. Lasitatile si tradarile intra in proces de „judecata” morala atat interioara cat si exterioara.

Pe 14 noiembrie avem parte de Luna Noua in Scorpion, pe cuspida casei familiei si a sufletului, in conjunctie cu Destinul si cu Mercur retrograd din Sagetator si in cuadratura cu Neptun din Pesti. Fie ca ne place, fie ca nu, si acest eveniment astrologic ce implica lunariile, vizeaza tot copilaria mica, acea perioada a vietii noastre in care intelegerea mediului exterior era strict de natura afectiva, si nu insotita de reprezentari mentale. Incepem un proces de travaliu, de transformare a Eului nostru prin constientizarea modului in care ne-au fost satisfacute nevoile primare in acea perioada a dezvoltarii noastre ca fiinta umana.

Pe 17 noiembrie Marte se muta cu „arme si bagaje” in Capricorn unde formeaza o conjunctie cu Pluton. In acest tranzit energia martiana ne orienteaza spre constructie. Concentreaza eforturile noastre fizice si mentale catre proiecte care necesita timp, determinare si disciplina. In acest sector Marte nu cucereste haotic teritorii neexplorate sau pur si simplu ravnite, ci porneste in campanii de reconstructie si de implementare a unor noi principii de viata in teritorii si civilizatii „pagane”. Concret, in perioada acestui tranzit ne vom conserva energiile pe care le investim zi de zi in activitati de rutina, si le vom redirectiona catre un scop maret de constructie si reconstructie. Fie ca ne aruncam cu toata fiinta intr-o activitate care vizeaza urcusul in scara ierarhica in domeniul in care ne desfasuram activitatea, fie ca ne propunem sa construim o casa sau sa ne apucam de cultivarea pamantului, chiar si proiectele care presupun folosirea banilor altora (precum Fondurile Europene sau mostenirile) sunt principalele directii in care trebuie sa ne concentram atentia si energia, in special energiile descatusate rand pe rand in procesul de autocunoastere personala.

Pe 21 noiembrie Luna se afla in Pesti in conjunctie cu Neptun si cu Chiron, sporind emotional nevoile sufletului si ale spiritului de a fi puternic ancorate in Credinta. Nevoia de ocrotire si de siguranta ca exista cineva care are grija de noi, dar si puritatea gandurilor noastre, va face ca si in exterior, in lumea materiala, sa intalnim oamenii care sa ne satisfaca aceste nevoi; oameni care sa ne ia in brate cand ne doare sau plangem, oameni care sa ne aline sufletul si sa ne sporeasca increderea ca exista si lucruri bune care asteapta sa ni se intample. Cu cat suntem mai constienti de rana profunda si de sursa acesteia, de momentul primordial al traumei, cu atat mai repede vine vindecarea prin energiile lui Chiron, si cu atat mai repede intelepciunea garantata de relatia cu Saturn din Scorpion, si prezenta unui Invatator in viata noastra, isi gasesc calea de exprimare si contopire cu structurile noastre individuale.

Pe 22 noiembrie Soarele se muta in Sagetator iar Venus se muta in Scorpion. Odata cu ingresul Soarelui in zodia sperantei, a principiilor, a cunoasterii inalte si a calatoriilor, se aprinde usor in noi flacara sperantei. Si avem timp pret de o luna sa o intensificam sa o sporim si sa dobandim incredere. Incepe perioada povestilor spuse  la „gura sobei”, a povestilor bunicilor, basme care au menirea ca la nivel interior, subtil, inconstient, sa rezolve conflictele interioare, accentuand convingerea ca „binele invinge”, chiar daca raul nu moare de fiecare data. Eroul principal, adica fiecare dintre noi, este invitat sa isi povesteasca cu mult entuziasm peripetiile calatoriilor sale, felul in care a depasit situatiile traumatizante si cum „simbolic” a invins raul; care sunt concluziile sale. Pe de alta parte Venus in Scorpion scoate in evidenta latura lasciva, manipulatoare, erotica din toti cei care nu si-au rezolvat problemele de natura sexuala. Narcisismul personal imbraca haina despotica a femeii puternice, a femeii manipulatoare, a barbatului magnetic prin aerul enigmatic pe care il afiseaza. Simturile si dorintele ascunse sunt exploatate la maxim. Visele imorale sunt prezente in viata onirica a multora dintre noi si vor trage un semnal de alarma asupra curateniei gandurilor si simturilor de zi cu zi.

Pe 27 noiembrie Mercur isi reia miscarea directa din Scorpion, iar pe 28 noiembrie are loc aspectul de Luna Plina in Gemeni pe Axa Relationarii, cu Luna in conjunctie cu Lilith, Jupiter retrograd si cu Ascendentul. Este o un eveniment astrologic puternic care vizeaza personalitatea noastra si relatiile noastre. Pe Axa cunoasterii, opozitia luminariilor aduce un conflict mental intre ceea ce stim noi si ceea ce stiu ceilalti, intre ceea ce am invatat noi si ceea ce au invatat ceilalti, intre ceea ce comunicam noi si ceea ce inteleg ceilalti. Este posibil ca in aceasta perioada sa ne apara in viata un mentor, un profesor care sa ne schimbe radical viziunea asupra spiritualitatii. Dar exista si marele pericol de a ne atasa emotional de persoana acestuia.

Noiembrie se incheie cu un nou Trigon pe semne de Apa intre Luna in Rac, Saturn in Scorpion si Neptun in Pesti, vizand din nou viata noastra emotionala si afectiva, relatia cu mama, perioada copilariei in care ca fete visam la feti frumos pe cai albi, iar baietii visau la cucerirea lumii si a universului, in timp ce dezvoltam capacitati supranaturale. 30 noiembrie, si ca zi a Sfantului Andrei, este o zi de reimpacare cu noi insine si de redescoperire in noi a farmecului fantasmelor si al imaginatiei, ca forma de eliberare a tensiunilor launtrice. In imaginatie totul este posibil. La fel si in viata sufletului nostru totul este posibil.

Un Noiembrie frumos!