Fortuna versus Tyche – norocul în două versiuni
Suntem pe un teritoriu financiar, traversând zodia Taur. Așadar am ales pentru voi două personaje care se contopesc și se diferențiază în același timp, două zeițe protectoare ale norocului.Fortuna este zeitatea omagiată în Roma antică, în timp ce Tyche este venerată în Grecia. Ambele zeități au aceeași poveste, în mitologie, însă, în astrologie, lucrurile stau ceva mai diferit.
Povestea Zeiței Norocului (fie că este Tyche, fie că este denumită Fortuna) este necunoscută. Nu avem multe relatări despre trecutul său. S-au pastrat însă mărturii despre “înzestrările” sale.
Mit. Pentru romani, Fortuna (Fors Fortunae) era zeița destinului fortuit, a norocului întâmplător, fără destinație. Ea își răsfrângea atenția asupra celor care nu aveau “de niciunele”. Ea aducea beneficii celor care erau sărmani, ghinioniști și era venerată în special de aceștia, care se simțeau protejați de ea. A devenit în decursul timpului Zeița Karmei (bune sau rele).
Ambele zeități erau reprezentate cu un corn al abundenței în mână, din care se revarsă bunăstarea, la alegerea zeiței! Fortuna, denumită și “cea care susține anul”, mai era reprezentată și cu o roată în mână, semnificând întoarcerea anului solar. Era celebrată la 24 iunie și sărbătoarea se numea Forti Fortunae.
În Grecia, cunoscută precum Tyche (fiica lui Zeus), avea puterea să decidă care ar fi soarta potrivită unui muritor de rând. Ea personifica norocul, dar în cele mai multe cazuri însemna soarta însăși (privită ca o întreagă linie destinică).
Numele Tyche mai înseamnă și “a reuși bine”(provenind din eytyceo). Valențele sale se diversificau către ceea ce înseamnă acum, în epoca modernă, succes și prosperitate, nu doar abundență. Era cunoscută însă și ca o zeiță capricioasă, care oferea din cornul abundenței prea multe pentru cineva, în timp ce pe alții îi priva până și de lucrurile necesare. Alegerile sale nu constau într-o judecată, într-o analiză a situației unui muritor, ci într-un capriciu. Acest lucru era posibil pentru că, uneori, zeița mai era recunoscută precum Nemesis ( în unele versiuni), care mai răspândea și nenoroc dacă darurile erau risipite sau neapreciate.
Tyche mai prezida asupra prosperității unei așezări (oraș, cetate), situație care era incertă în marea parte a cazurilor și motiv pentru care și ea era sărbătorită anual. Însă nu avem date sigure dacă îi era dedicată aceeași zi (24 iunie) de Forti Fortunae.
Detalii Tehnice. Plecând de la un singur personaj mitologic recunoscut în două versiuni, intrând în astrologie, străzile se bifurcă definitiv. Avem în studiu doi asteroizi complet diferiți, care vor fi prezenți în temele natale în poziții diferite.
Asteroid (19) Fortuna, descoperit în 22 august 1852, la observatorul din Londra, la gradul 04.53 Pești, în mișcare retrograda, la piciorul stelei fixe Daneb-Alpfa Cygni. Este o stea de natură Venus- Mercur ce conferă însușiri precum inteligență, capacitate de învățare. Asteroid (19) Fortuna aparține centurii principale de asteroizi și are o perioadă orbitală de 3.81 ani.
Asteroid (258) Tyche – descoperit în 4 Mai 1886 la observatorul Dusseldolf, Germania. Se afla în mișcare retrogradă, la gradul 06.07 Scorpion, la mai puțin de un grad de piciorul stelei Khambalia, o stea de tipul Mercur-Marte, care conferă un caracter irascibil, răutăcios, înclinat către agresivitate și capricii. Asteroid (258) Tyche face parte din centura principală de asteroizi, familia Eunomic, iar perioada orbitală este de 4.23 ani.
Implicația astrologică. Chiar dacă în mitologie cele două personaje se contopesc, între ele există o diferență.
Fortuna este cu siguranță unul dintre asteroizii ai căror influență este acceptată, că să nu spunem chiar dorită. Acolo unde este prezentă în tema natală, mai ales dacă este benefic aspectată, domeniul de viață este parcă scutit de poveri, ori acolo lucrurile se “descurcă” bine.
Pentru că este un asteroid mercuriano-venusian, este util să observăm legătura pe care o are cu aceste planete din tema natală și atunci vom ști cât de ușor “se leagă’ lucrurile în viața noastră. Fortuna în conjuncție cu Venus este indicatorul că totul converge spre exprimarea completă și benefică a calităților noastre personale, mai ales în domeniul de viață în care sunt prezente (casa astrologică).
Fortuna este considerată protectoarea pariorilor, însă, într-o loterie, nu toată lumea este câștigatoare! De aceea, despre cei care câștiga sume sau valori prin jocuri de noroc, se poate spune că au Fortuna bine evidenţiată în tema natală. Însă, simpla ei implicare în astrograma natală nu este suficientă să putem extrage indicii despre un eventual success financiar sau chiar câștig întâmplător, oricât de mare ar fi el.
Consider că este greșit să presupunem că Fortuna înseamnă banii în sine (chiar dacă este fixată într-un sector financiar). Ea are legătură cu acele atribute ale noastre de a manifesta calități, însușiri potrivite pentru a atrage prosperitatea. Fortuna indică o “coloristică” aparte a caracterului, mai ales în relație cu Soarele sugerând acele vibrații prin care atragem șansele, oportunitățile ce pot fi convertite în valorile dorite.
Dacă Luna e în conjuncție cu Fortuna, se poate spune că este indicatorul cel mai potrivit prin care intuiția se exprimă. Când vrem să știm care sunt alegerile corecte este bine să ne conectam cu “termostatul” interior. Știm la nivel intuitiv, simțim cum, când şi ce trebuie făcut!
În cazul lui Marte în conjuncție cu Fortuna, condiția acțiunii intră în ecuație, în timp ce în cazul lui Saturn, se cer rezultate prelucrate la timp.
Atenție! Este important ca Asteroid (19) Fortuna să nu fie confundat cu Pars Fortunae, partea arabică a norocului!
Tyche, în poziții importante din tema natală, dezvăluie o predispoziție către situații salvatoare ce vin prin intermediul altora ori a altor circumstanțe, decât prin calitățile native exprimate. Ea nu are neapărat o influență de tip financiar, chiar dacă nu o exclude în totalitate. Poate sugera un soi de şansă prin intervenția ori implicarea altcuiva care ne scoate dintr-un impas în ultimul moment.
Natura marțiano-mercuriană pe care o are asteroidul indică predispoziții către acțiuni grăbite, forțate care pot să tulbure un proces ori chiar să îi împiedice realizarea. În unele cazuri, poate doar concentrarea asupra acțiunii propuse face ca rezultatele așteptate să fie mulțumitoare (dând impresia de noroc, prosperitate).
În cazul lui Tyche vorbim despre noroc “creat cu mâna”, gândit şi planificat atent. Nu este nici pe departe norocul întâmplator. Tyche este prezentă în temele celor care nu cred în şansa fortuită, ci a celor care cred că numai atunci când acționezi îți deschizi singur accesul către reușite!
În cazul lui Tyche vorbim despre acele acțiuni ale noastre ce completează senzația de bunăstare, noroc, şansă, prosperitate. Fiecare dintre noi, dacă suntem atenți, observăm că avem nevoie de evenimente, lucruri, situații care ne dau sentimentul de noroc, de confort (chiar financiar).
***
M-a făcut curioasă tema lui Richard Branson1, celebrul om de afaceri. Un nativ Rac cu Ascendent în Leu. Tyche este în conjuncție cu Uranus, în Rac (casa 11) ceea ce reflectă înclinaţia către inspirație şi spontaneitate. Nu credem că lucrurile i-au mers mereu roz, dar a știut să rămână pe val (deşi ar fi putut să fie foarte bine și sub el!). Uranus-Tyche e în careu cu Marte, iar asta l-a obligat să fie mereu concentrat pe obiectiv. Afirmația sa “Vrem să mergem acolo unde nimeni nu ajuns încă. Nu există niciun model de urmat sau de copiat. De aceea călătoria noastră e atât de incitantă” – pare să fie una dintre modalitățile în care se exprimă careul Uranus- Marte format între casele 11-3.
Fortuna, în tema lui Branson, este în casa 1, la 0.21grade Fecioară, în conjuncție cu Luna. Are fler, știe să folosească oportunitățile. Acum, eu zic să nu ne mai mire că imperiul său se numește Virgin!
***
Vă invit să cercetați atent acești asteroizi, fie Fortuna, fie Tyche, şi la nivel terapeutic. Ce înseamnă pentru voi prosperitatea? În ce mod vă considerați norocoși, prosperi? Ce mici gesturi vă conectează la senzația de bogăţie, abundenţă?
Știţi deja că în spatele unui simplu gest, de exemplu, de a fuma un pachet de ţigari zilnic, se poate ascunde sentimentul de abundenţa, asociat cu ideea că atunci când fumezi ( îți permiți să îți cumperi un pachet zilnic) ești bogat, ai bani! Îți satisfaci un viciu, iar acest viciu îți dă senzația de bunăstare, de abundenţă. Repeți operațiunea de a fuma pentru a te conecta cu emisia emoţională sau ceea ce înseamnă pentru tine abundență, bani, prosperitate. Te conectezi cu emoția şi asta te face să te simţi mai bine, să simți că ești norocos!
În aceste zile de mai 2016, cei doi asteroizi se află în zodii opuse. Tyche se află în tranzit prin Leu, iar Fortuna este în Vărsător, accentuând parcă în psihicul nostru diferențele dintre ele, lăsându-ne să oscilăm între a ne făuri singuri norocul și a aștepta o intervenție divină…