Ada CocosEditorial

În facere

Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, omul și-a desfășurat firul vieții orientându-se după ritmurile naturii și ale universului, trecând prin etape de evoluție individuală și de grup. Ca erou central al propriei vieți, fiecare individ traversează diverse etape de dezvoltare și transformare, perioade de progres, dar și de regres, crize, separări, reveniri, trece praguri, deschide și închide uși. Simbolic, vedem toate acestea desenate în harta natală peste care tranzitează ciclic planetele și nodurile lunare ghidându-ne alegerile și oferindu-ne energia necesară călătoriei începute la naștere. Și ce moment poate fi mai bun pentru a vorbi despre eroul din noi decât perioada în care Soarele traversează Berbecul și îl are ca dispozitor pe Marte?

Foto: Alice Popkorn
Foto: Alice Popkorn

În celebra sa lucrare, ”The Hero with a Thousand Faces”, Joseph Campbell afirmă că drumul standard al aventurii mitologice a eroului este o amplificare a formulei reprezentate în toare riturile de trecere: separare – inițiere – întoarcere.

Privind lucrurile astrologic, Berbecul, guvernat de Marte, corespunde acelei etape în care ne separăm de marele tot (Pești) pentru a renaște odată cu natura, în fiecare an. Este momentul în care, trimitem conținut în afară, din sanctuarul propriei inimi și a propriei conștiințe, căci nimic nu reflectă mai bine sufletul omului decât faptele sale. Curajul de a integra schimbarea interioară și apoi de a o reflecta în propriile acțiuni arată cel mai precis în ce fel s-au încheiat pentru noi etapele, călătoriile anterioare.

De cele mai multe ori renunțăm nu pentru că realitatea este prea greu de îndurat, ci pentru că se stinge în noi capacitatea de perpetuă reînnoire, apare incapacitatea de a înțelege că un moment de criză, de haos, de divizare interioară nu se rezolvă prin încercarea de a reveni la ceea ce fost cândva. <<Doar nașterea cucerește moartea – nu renașterea a ceva vechi, ci nașterea a ceva nou. În suflet, în trupul social, trebuie să existe – dacă dorim să experimentăm o supraviețuire îndelungată – o continuă ”recurență a nașterii” (palingenesia) pentru a anula recurențele neîncetate ale morții>>, scrie același Campbell.

Tranzitul Soarelui prin Berbec ar trebui să deștepte în noi, în fiecare primăvară, dorința de a lupta cu limitările individuale și sociale și de a le depăși în mod eroic pentru a face loc unui nou ”eu”, deși acesta rămâne, paradoxal, mereu același. Dar nu putem pierde din vedere activitatea, din această perioadă, a dispozitorului, Marte.

Dar dacă, de obicei, semnătura energiei marțiene pare să fie ”Exit only”, retrogradarea lui Marte (18 aprilie – 29 iunie) pare să ne lase la dispoziție o ușă batantă pentru a ne revizui motivațiile, agresivitatea (mai bine spus, tipul de situație care o declanșează), capacitatea de auto-mobilizare. E bine să păstrăm în minte însă ideea că totul trebuie să conducă spre emergența unui conținut nou, necunoscut. Marte retrograd ne oferă șansa de a ne putea reedita însă noul început curățând bine baza credințelor noastre (în harta stației retrograde a lui Marte, acesta se găsește în casa IV și în Săgetător, iar Soarele în Berbec, în casa IX) și de a ne putea reseta busola interioară, prioritățile existențiale. Până la finalul lui iunie, vom fi într-un fel de travaliu, în facere, idee care mi se pare foarte bine reflectată de prezența lui Marte în casa IV. Stări conflictuale interioare puternice ar putea marca perioada de retrogradare marțiană, iar această alchimie internă poate produce ”aur” (energie) sau… nimic.

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor