AsteroiziOtilia Mazilu

Patrocle – Prietenie nemăsurată

Foto: Vas semnat de Sosias pe care este înfățișat Ahile bandajând mâna lui Patrocle

Mit

Pentru cei care sunt familiarizaţi cu istoria războiului Troian, personajul de astăzi nu reprezintă o necunoscută. Totuşi, Patrocle, pentru cine nu îşi mai aminteşte, era cel mai bun prieten al lui Ahile.

Patrocle şi Ahile au devenit prieteni de foarte tineri, când, în urma unei neînţelegeri la un joc de zaruri, Patrocle şi-a ucis accidental unul dintre tovarășii de atunci. Şi Patrocle era fiu de rege, însă, cu toate astea, a fost constrâns să abandoneze cetatea în care trăia şi s-a refugiat la Peleus, tatăl lui Ahile. Aşa s-au întâlnit cei doi şi au legat imediat o prietenie strânsă. Sigur, sunt voci care spun că cei doi erau chiar amanţi.

Oricum, împreună au pornit la drum în Războiul Troian. Legendele spun că, în cel de-al zecelea an de război, Ahlie ar fi renunţat să mai intre în luptă. Atunci Patrocle a îmbrăcat armura lui Ahile, atât de bine cunoscută de troiani, şi s-a avântat în luptă, în locul acestuia. Însă, Patrocle a fost ucis de către Hector, cu ajutorul lui Apollo, aşa cum rezultă din unele descrieri. Această tragedie l-a îndurerat şi înfuriat pe Ahile care s-a avântat în luptă pentru a-şi răzbuna prietenul ucis. Cred că ştiţi ce a urmat: Hector a fost provocat la luptă de Ahile și a fost în cele din urmă ucis. Corpul său a fost târât prin nisip în jurul cetăţii şi redat familiei a rugăminţile tatălui său, regele Priam.

Patrocle este un personaj descris şi de Homer, în Iliada. Era un prieten iubit de toată lumea, considerat “dulce şi bun” dar şi imprudent şi încăpăţânat, creând numeroase încurcături din dorinţa de a se arăta util. Se spune că moartea lui a provocat durere în toată tabăra aheilor şi chiar şi caii săi i-au plâns dispariţia.

Etimologic, numele Patrocle este compus din rădăcinile “pater” şi “ kleos”, ceea ce înseamnă “gloria tatălui său” sau “cel ce poartă glorie tatălui său”. Aceleaşi rădăcini sunt şi în componenta numelui Cleopatrei (kleos- pater).

Detalii Tehnice

Aceste rădăcini etimologice au stat la baza alegerii numelui Asteroidului 617 Patroclus (Patrocle), căruia, la aproape 100 de ani de la identificarea sa, i s-a descoperit natura binară pe care o are, de fapt. Cu alte cuvinte, în 2001, s-a descoperit că asteroidul are un ”mic prieten” căruia i s-a conferit numele Menetius, în cinstea numelui tatălui lui Patrocle.

Aşadar, numele oficial al asteroidului Patrocle devine Patrocle-Menetius şi identificat cu numărul 617. Cercetări recente au permis observarea acestor două corpuri lipite ca fiind mai degrabă două comete îngheţate, decât asteroizi stâncoşi.

Cu toate acestea, data de naştere a Asteroidului (617) Patrocle a rămas 17 octombrie 1906, Heidelberg, Germania. În momentul descoperirii se afla în mişcare retrogarda, la gradul 09 Taur14. În astrograma sa se observă un Mare Trigon de Apă format din Mercur-Saturn-Jupiter/Neptun. Are o perioadă orbitală de 11,95 ani şi face parte din centura “troiană” de asteroizi.

Implicaţia astrologică

Ceea ce rezultă din mit, fireşte, este imensa relaţie de prietenie dintre Ahile şi Patrocle. Aşadar, primele chei astrologice pe care le acordăm acestui asteroid sunt: amiciţia, prietenia, loialitatea dintre două persoane precum şi modul în care vedem/înţelegem aceste legături dintre noi şi ceilalţi.

Asteroid (617)Patrocle poate reprezenta în temele natale indiciul care dezvăluie cum şi la ce fel de prietenii suntem sensibili, care sunt cerinţele faţă de cei care ne devin prieteni; până unde ducem prietenia, ce înseamnă această relaţie(amicală) pentru noi.

Veţi fi surprinşi să înţelegeţi, despre voi, de ce nu daţi credit enorm oricăror prietenii sau de ce partenerul vostru consideră că aceste legături sunt cele mai importante.

Este util să observaţi, în temele relaţionale, la ce argumente referitoare la prietenie e sensibil celălalt, ce viziune are partenerul faţă de importanţa acestor relaţii care există în viaţa voastră. Veţi şti de ce pe unele le aprobă, pe altele nu, veţi şti de ce unele legături de amiciţie rămân peste timpuri sau altele încetează.

Patrocle poate semnifica și relaţiile de prietenie de o profunzime aparte, cu o legătură specială, veche, creată din copilărie. Este acel prieten care ne ştie de o viaţă, pe care l-am scos la înaintare de atâtea ori, care ne-a acoperit în gafele tinereţii, care ne-a fost ca un frate/soră dintotdeauna, omniprezent, la scoală, în familie, în casă.

Patrocle – prin nesăbuinţa şi dorinţa de a fi de ajutor – capăta un sens astrologic ce ne poartă către acel amic neastâmpărat, dar care ar face orice pentru noi, oricând.

Nu atingem acum detaliile erotice, nici pe cele homosexuale (ce se pot ivi într-o anume “amiciţie”), dar ele pot să fie importante în anumite context astrologice.

Otilia Mazilu

otilia-mazilu-autor