Arete și Nausikaa sau idei despre generozitate și oaspitalitate și cum să îți alegi vacanțele!

Areta este un personaj feminin. Despre ea știm că era soția Regelui Alcinoos, regele feacilor, și, împreună cu fiica sa, Nausicaa, erau protectoarele ospitalității, curtoaziei și ajutorului.

Numele Aretei mai semnifică “cea sperată, cea invocată”. Nausicaa era denumită “cea celebrată de către nave”.

Povestea lor este scurtă: se spune că Areta era o femeie extrem de primitoare și găzduia în castelul lor pe orice trecător care avea nevoie de odihnă. Locuind pe o insulă, se întâmpla adesea ca diverse nave să naufragieze sau să aibă nevoie de provizii pentru a-și continua drumul. Așa s-a întâmplat și cu Ulise, care a naufragiat pe insula feacilor și a fost adus acasă de către Nausicaa pentru a se recupera. La fel s-a întâmplat și cu Iason și Medeea care au plecat să recupereze lâna de aur. Areta a fost cea care i-a ajutat pe cei doi să își trăiască iubirea și să rămână împreună, astfel încât Medeea să nu se mai întoarcă acasă la tatăl ei. Acesta dorea ca ea să-și păstreze virginitatea, altfel nu mai era binevenită.

Multe nu sunt de povestit în plus: Areta și Nausicaa erau venerate ca zeițe ale generozității și ospitalității pentru cei care călătoreau pe mare.

arete-nausikaa

Foto: Michael Coghlan

Detalii tehnice

Asteroidul Arete (197) a fost desocoperit în data de 21.05.1979, în mișcare retrogradă, la gradul 1.49 Săgetător, la piciorul stelei fixe Acrab, o stea de natură marțiano – saturniană. Face parte din centura principală de asteroizi. Perioadă orbitală: 4.54 ani

Asteroidul Nausikaa (192) a fost descoperit ceva mai devreme, la 17.02.1979, în mișcare retrogradă, la gradul 16.31 Fecioară. Este un asteroid de natură mercuriană. Face parte din centura principală de asteroizi. Perioadă orbitală: 3.72 ani.

Implicații astrologice

Ambele personaje sunt asociate cu sprijinul oferit celor ce călătoresc, celor ce sunt în misiuni personale și, la un moment dat, au nevoie de un punct de sprijin.

Areta este descoperită tocmai când Soarele intră în Gemeni, activând extrem de bine semnificațiile caselor a treia și a noua: călătoriile și călătorii. Dar faptul că are o natură marțiano-saturniană face ca impactul să nu fie întotdeauna benefic, plăcut.

Așadar prima însușire atribuită asteroidului Arete în temă natală este legată nu de cât de mult călătorești (nu avem indicii că ea însăși făcea călătorii frecvente), ci de cât de bine primești musafirii, pribegii.

Este adevărat, el are o protecţie extinsă asupra celor ce călătoresc și asupra călătoriilor în sine, asupra oamenilor care plecă și cei care vin. Acesta poate ilustra în temă natală întreaga industrie a transporturilor de persoane ( în special maritime), dar și cea hotelieră, croazierele, agențiile de voiaj. Arete poate fi sinonim cu turismul din zilele noastre. Însă mai este ceva particular în tema asteroidului. Dacă ne gândim la povestea lui Iason și a Medeei, putem concluziona că acesta ar putea semnifica și intervenția în treburile altora, chiar și cu bune intenții.

Cred că merită să studiem Asteroid Arete în tranzit, mai ales în cazul în care ne trezim cu propuneri din partea unui amic, cu o casă frumoasă la mare, care ne roagă să ne ocupăm de ea câteva zile, cât e el plecat în altă parte cu treburi. Sau poate că beneficiem de o escapadă gratuită la munte, scutind cheltuieli, pentru că tocmai avem un prieten cu o casă la bunici pe acolo. Este și acesta un sens al ospitalității ce merită observat.

Asteroid Arete poate însemna “gazda și găzduirea”- acea formă de ospitalitate în care ai ocazia să rămâi într-un ambient intim, în care poți schimba și împărți cu alții confidențe.

În aspecte negative, aceste atribuții de serviabilitate trec dincolo de ceea ce înseamnă o normală ospitalitate. Întâlnești oameni care înțeleg greșit sintagma ‘mi casa es tu casa” (casa mea este și a ta) și nu doar că nu mai poți fi stăpânul casei tale dar, te poți trezi angrenat și în problemele celuilat ( încercând să i le rezolvi) și nu mai scapi de musafiri!

Asteroid (197) Arete merită observat și în temă natală și a celor care sunt mai tot timpul pe drumuri, locuiesc între două hoteluri, în cu totul alt loc decât “acasă”.

Nausikaa (192) merită observat în hărțile celor care și-au transformat casa în pensiune. Mai poate avea relevanţă şi în ceea ce se practică în zilele noastre că find ”home exchange”, un soi de vacanță cu casă la schimb.

Nausikaa este acea satisfacție de a ști că ești de ajutor celorlalți și plăcerea de a avea oameni străini în casa ta, la masa ta. Este acea valență din tema natală care arată și cât de dispus ești să împarți cu alții timpul tău, rezervele tale. Este bucuria de a oferi prietenie fără a căuta favoruri speciale.

Am ales aceste două exemple pentru că începe vara și vacanța Încep călătoriile și discuțiile despre unde vom petrece și unde ne vom distra.

Asteroid Arete este în Berbec în 2016 și va rămâne aici până în septembrie, în timp ce Asteroid Nausikaa tranzitează Racul și Leul în lunile de vară. Merită să spunem că, pentru cei care au ales deja o destinație de vacanță pentru iunie, cum cei doi asteroizi sunt în cuadratură, este posibil ca sejurul să nu fie cel mai relaxant. Neplăcerile pot avea legătură cu ”ospitalitatea”. Mai favorizați sunt cei care au ales vacanța în perioada iulie-august, pentru că cei doi asteroizi, cele două zeițe, sunt în trigon iar șansele să găsiți locația ideală unde să va simțiți excelent sunt excelente!

***

M-am distrat copios scotocind după acești doi asteroizi în temă mea natală!

Într-o zi, îmi vizitam o rudă în mediu rural, la rugămintea ei. Să bem o cafea! Îmi plăcea compania, dar nu dădeam curs invitațiilor pentru că în permanență casa lor era plină și mereu sosea cineva nou. În plus, “gazda” stătea mereu cu ochi pe televizor, uneori rămânând cu atenția captivă acolo. Așa s-a întâmplat și de data asta. Punea întrebări la care nu mai aștepta răspuns. Mi-a lăsat încă o dată impresia că este primitoare din obișnuință și “la scară industriala”. (Arete în Taur și Nausikaa în Balanța.)

Acum știu și de ce prefer compania redusă în vacanțele cu familia. Am Arete la gradul 0 Leu, iar Nausikaa în casa 1, în Săgetător. Pentru că Arete e la grad de început, nu invadez pe alții cu vizitele, prefer să stau mult la mine acasă și să mă bucur de spațiul meu (Leul). Nu îmi pasă cum îmi servești cafeaua, cum o faci și în ce cană o beau, atât timp cât compania ta este plăcută pentru mine. Insă, ceea ce vreau atunci când merg în casa cuiva este să dedice timp și atenție discuției noastre. Dacă tot m-a invitat. Pentru că asta fac și eu; nu suprapun invitațiile (pe care le fac rar). În schimb, atunci când am o vizită acasă, mă pregătesc temeinic: facem grătar, există sigur o prăjitură, sucuri diferite, încerc să înțeleg gusturile celor care vin, de la mic la mare. Pleacă și cu o surpriză, un cadou. În plus, avem ce discuta, numai să vrei tu! Și faptul că mi-ai făcut o vizită, nu înseamnă că ți-o întorc sâmbăta viitoare! Nu înțeleg lucrurile așa. Și nici nu doresc să te pregătești pentru mine din răsputeri, dacă vin! Nu cer aceleași lucruri pe care le fac! (Nausikaa în Săgetător!).

***

Merită studiați acești asteroizi în propriile astrograme pentru a vă cunoaște mai bine și pentru a înțelege ideea voastră despre confort și ospitalitate. Ce vă place, cum vă place să fiți serviți și, mai ales, în ce condiții să fiți cazați!
Cred că ambele elemente astrale pot să ne dea o idee despre pretențiile pe care le avem atunci când călătorim sau când suntem primiți undeva.

Așadar, dacă preferi vacanțe numai cu prietenii și să dormi pe plajă, iar iubita ta nu înțelege vacanța fără părinți, e cazul să studiezi puțin și preferințele ei! Uneori merită, dacă ai planuri pe termen lung!

OTILIA MAZILU

otilia-mazilu-autor