Eseuri & ReflectiiFulop Laszlo

Frecări interioare

Dacă parcurgi zilnic 30 km cu bicicleta, atunci se mai întâmplă să se strice câte ceva la ea. Se mai sparge o cameră, se mai tocește o frână, se mai rupe un cablu. Evident, zeul Murphy este mereu pe fază și întâmplarea se produce când ești cel mai departe de casă… Dacă ai norocul ca totuși să te afli într-o zonă urbană, atunci cauți cel mai apropiat service și într-o jumătate de oră țoacla ta e ca și nouă.

Dacă parcurgi zilnic 30 km cu bicicleta, atunci beneficiezi de două ore de meditații gratuite. Din dulcea visare te trezești dacă trece vreun camion lung lângă tine sau dacă te depășește vreun alt biciclist. Într-un astfel de moment, meditația devine foarte terestră: „Ah, lui îi este ușor, el are o bicicletă de 2000 de lei, pe când țoacla mea a costat doar 200“.

Foto: Edu
Foto: Edu

Când mi s-a rupt angrenajul din dreapta, am avut ocazia să constat că algortimul de mai sus nu stă chiar ferm în picioare. Acel angrenaj al pedalei nu a putut fi înlocuit decât împreună cu foaia din față, așa că meseriașul meu preferat mi-a montat una nou-nouță, zincată, zimțată, strălucitoare și sclipitoare. A doua zi am pornit la meditația de dimineață având impresia că m-am urcat pe un vehicul nou-nouț. Reușeam să țin pasul cu bicicletele de 2000 de lei! Abia atunci mi-am dat seama câtă energie se pierdea prin frecarea dintre lanț și foaia cea veche, ruginită și tocită. Principalul avantaj al bicicletelor de calitate este eliminarea frecărilor interioare.

Ei bine, ce au în comun bicicleta și astrologia? Răspunsul este evident: Gemenii. În mod tradițional, deplasările pe termen scurt, printre care se numără și cele cu bicicleta, se încadrează printre termenii guvernați de această zodie. Probabil datorită faptului că în timp ce ne deplasăm pe acea distanță scurtă, avem timp să reflectăm la tot ceea ce se întâmplă în restul zilei și permitem Universului să ne trimită ideile de care avem nevoie.

Ca să nu amintim de faptul că roata bicicletei seamănă izbitor cu o astrogramă… Iar referitor la cele afirmate mai sus, astrologia ne-a fost dată (și) pentru eliminarea „frecărilor noastre interioare”. Putem să ne reparăm bicicleta și singuri, dar o putem duce, eventual, la o persoană calificată în domeniu. În acest al doilea caz, rezultatele sunt adesea spectaculoase. La prețul unui pachet de țigări.

În viața de zi cu zi, putem avea impresia că vehiculul nostru psihic este frânat din interior și ceilalți ne depășesc cu ușurință. Ne putem uita noi înșine în harta natală sau ne putem lăsa pe mâna unui astrolog pentru a vedea unde se află bețele în roate. În lumea reală este relativ ușor să economisim bani și să ne luăm o bicicletă nou-nouță. În lumea psihică însă singura soluție este să depistăm și să eliminăm „frecările interioare” care ne frânează zilnic. La faza de depistare ne poate ajuta astrologul, dar la eliminare trebuie să ne descurcăm singuri.

Astrologul ne poate indica foarte precis unde anume trebuie să lucrăm și ne poate furniza și „uneltele” necesare.
Închei tot prozaic: deunăzi mi s-a rupt și un arc la frâna din față, astfel aceasta a rămas înțepenită pe roată și abia-abia am ajuns până la meseriașul meu preferat. În zece minute mi-a montat frâne noi în față și în spate, mi-a reglat schimbătoarele de viteză, așa că iar am plecat cu impresia că m-am urcat pe o bicicletă nouă. Era o încântare doar să mă uit cu ce pricepere lucra la țoacla mea…

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2