Energiile planetelor. Luna

Din punct de vedere teoretic, energiile Lunii pot părea șovăitoare și plăpânde, dar în mod practic ele sunt dintre cele mai puternice din sistemul nostru solar. Luna fiind simbolul familiei, forța ei poate fi identificată în orice film în care se răpește copilul unei persoane importante: mașinăria poliției se pune în mișcare, părinții ar fi dispuși să plătească milioane de dolari, pentru că toată lumea este conștientă de valoarea incomensurabilă a unui copil. Se întâmplă ca bandiții să răpească soția sau prietena eroului principal, dar acele filme se derulează mai mult la începutul săptămânii, vâlva produsă fiind de o mai mică anvergură.

De fapt, cum operează energiile Lunii? În zodiac, Luna simbolizează apa, iar energiile sale fac ceea ce face și apa propriu-zisă: spală și curăță energiile uzate din sufletul omului. Este suficient să privim cum se joacă un copilaș sau pur și simplu să ne gândim la el: imediat, forțele Lunii intervin în sufletul nostru și ne simțim revigorați. Simbolic, Luna poate fi înțeleasă ca un recipient plin cu apă cristalină în care se dizolvă murdăriile acumulate în suflet.

Foto: Pacheco
Foto: Pacheco

Acest recipient are o caracteristică aparte: în interiorul său, Binele și Răul nu sunt definite în mod clar. Cu alte cuvinte: în general, în interiorul familiei este considerat cu semn pozitiv tot ceea ce aparține de acea familie, respectiv cu semn negativ tot ce se găsește în afara sferei familiei respective. Familiile tind să-și apere membrii, chiar și atunci când nu au neapărat dreptate.

De unde provine această dualitate, această obscuritate în ceea ce privește granița dintre Bine și Rău, în cazul Lunii? Știm că noi, locuitorii Pământului, vedem mereu aceeași față a Lunii. Aceasta este identificată cu Binele. La Luna Plină, fața vizibilă a Lunii este scăldată și purificată de lumina Soarelui, pe când fața invizibilă a sa rămâne în umbră. Conul de umbră al feței invizibile are proprietatea de a absorbi gândurile defectuoase ale oamenilor și de aceea este identificat cu Răul. Dar, Luna fiind un tot unitar, ea unește Binele și Răul într-un conglomerat – astfel se întâmplă că energiile sale pot separa noțiunile de “noi” și “ceilalți”, fiind dezinteresate să deosebească pozitivul de negativ. Știți, în sufletul ei, o mamă acceptă orice fel de comportament din partea copilului ei. Energiile Lunii sunt prezente și în cadrul națiunilor: se consideră pozitiv tot ceea ce aparține națiunii respective, pe când un “altceva” produs de o altă națiune nu este întotdeauna acceptat. Energiile Lunii sunt cu adevărat pervertite în cazul structurilor parazite inventate în Sicilia: granița dintre Bine și Rău nu există, doar cea dintre “noi” și “ceilalți”.

Din fericire, există și o aplicație pozitivă a energiilor Lunii: este vorba despre tradiții și datini. Luna are o certă latură conservatoare, iar astfel sfera datinilor și a tradițiilor constituie un recipient bogat din care putem extrage energia pentru viața de zi cu zi. În sfera datinilor și a tradițiilor, intelectul are ocazia să ia o pauză și să se regenereze. Luna tinde să ne ia într-o călătorie spre copilăria noastră, unde totul era perfect, unde nu am fost supuși la stresul deosebirii Binelui de Rău. Suntem parcă teleportați într-o fâșie de timp în care granița dintre Bine și Rău nu este existentă și mușamalizată, ci pur și simplu existăm într-un Prezent în care acesta nici măcar nu este definit, fiindcă în acel Prezent nu încape decât ceea ce este divin.

Mai încercăm o definiție a energiilor Lunii. Vi s-a întâmplat să porniți dimineața cu bicicleta, să fi observat melcii ieșiți pe asfalt și să fi simțit un imbold puternic de a-i arunca înapoi în iarbă? Da, acest imbold profund este energia Lunii. Salvând melcul buclucaș de atacul necruțător al roților de mașină, granița dintre “sine” și “restul lumii” dispare. Luna, simbolul sufletului, ne comunică într-un astfel de moment că la un nivel profund împărtășim cu toții aceeași realitate. O realitate fără trecut și viitor, fără teamă și fără stres.

FULOP LASZLO,
Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2