Ada CocosEditorial

Pluton – intenții evolutive

ada-editorial-201611

Antoine Laurent Lavoisier spunea că, în natură, nimic nu este vreodată pierdut sau creat, ci totul se transformă. Iar această idee mi se pare că surprinde foarte bine esența Scorpionului din fiecare dintre noi, dar și a planetei care îl guvernează, Pluton. Moartea oricărei orânduiri, fie ea la nivelul firii, fie la nivel macrosocial, lasă în urmă cenușa, compostul necesare unei renașteri. Fiecare generație vine echipată pentru a dinamita ceea ce nu mai este funcțional, pentru a dărâma vechea ordine și, într-un fel, pentru a se dezbrăca de iluziile cultivate de generația precedentă. Dar din cenușa acestora se definește o viziune nouă și noi țeluri colective care pot însă prelua ce este funcțional din experiența predecesorilor.

Erin Sullivan observă în cartea sa ”The Astrology of Family Dynamics” că semnul în care se găsește Pluton în harta copilului coincide în cele mai multe cazuri cu semnul în care se găsește Neptun în harta părinților. Astfel, tot ceea ce au idealizat aceștia este răsturnat pe măsură ce generația următoare crește, creându-se astfel tensiunile necesare progresului, evoluției, transformării. În acest fel apar curente sociale noi, noi forme de organizare și de înțelegere a lumii, a universului.

Privind în harta natală la plasarea lui Pluton în semn și casă, am putea astfel să obținem indicații despre intențiile evolutive cele mai profunde cu care am pășit în actuala existență, despre sectoare de viață în care suntem mai dispuși să ne reinventăm periodic pentru a evolua. Ba mai mult, pentru a purta această evoluție în plan social. Pluton ne poate arăta locul, tema/temele de viață în care tindem să ne separăm radical de vechile concepții de familie și să producem momente de criză ce se pot solda cu desprinderea de vechi tipare de clan, cu desprinderea de stiluri de viață care nu ni se potrivesc și ne împiedică să evoluăm.

Dacă aceste tendințe evolutive indicate de Pluton nu sunt însă împlinite, locul în care se găsește planeta în harta natală poate indica sectorul/sectoarele de viață în care trăim cele mai puternice angoase, cele mai distructive răsturnări de situație, sentimentul celei mai mari neputințe, dar și al celei mai mari revolte interioare. Aici ar fi de ținut cont însă și de semnul și casa opuse celor în care se găsește Pluton pentru că multe soluții de rezolvare în momente de acută criză se pot găsi acolo, deblocându-se mecanisme de transformare și evoluție prin înțelegerea întregului.

De-a lungul lunii noiembrie ne însoțește un Careu în T pe semne Cardinale, desenat de opoziția Jupiter în Balanță – Uranus în Berbec și de careurile acestora cu Pluton din Capricorn. Pluton este apexul configurației, iar careul Pluton – Jupiter se va perfecta la grad pe 25 noiembrie. Se poate remarca în decursul acestei perioade nevoia de a păstra sau dobândi controlul în relațiile cu ceilalți, dar și în anumite mecanisme sociale, politice, juridice. Se poate să fim martorii unor jocuri de culise, al unor dezvăluiri legate de jocuri financiare murdare cu rădăcini până la persoane cheie sau implicate în activitatea de guvernare sau în tot ceea ce ține de activitatea justiției. Răspunsuri pot veni din semnul opus Capricornului, Racul.

Astfel, evenimentele care tind să se propage în această perioadă în societate au rolul de a testa coeziunea noastră ca popor, sondează modul în care sunt integrate în inconștientul colectiv noțiuni precum patriotismul, coeziunea națională, valori naționale și modul în care înțelegem să le manifestăm în momente cheie pentru noi ca și colectiv.

În plan personal, această perioadă poate fi pe cât de tensionată, pe atât de rodnică în conștientizări și desprinderi de tipare care ne îngrădesc creșterea, dezvoltarea, mai ales în plan relațional sau tipare care stânjenesc buna funcționare a parteneriatelor noastre semnificative. Ca și în plan social, și în plan individual, am putea privi spre locul și rolul pe care îl are semnul Racului în harta natală a fiecăruia, identificând astfel mecanisme psihologice create încă din copilărie sau ca rezultat al influenței părintești.

Vă invit așadar să explorați folosind profunzimea și tenacitatea Scorpionului, semn care se ascunde în fiecare dintre noi și să optați pentru schimbări radicale pentru a onora forța de transformare, capacitatea de reînviere care se găsește în fiecare suflet. Scriind acet articol mi-au răsunat mereu în minte două versuri din ”Ce faceți?”, melodia trupei Taxi, cu care voi și încheia:
”Poate faceți acum, poate faceți, nu știu, orice/ Poate începeți măcar, măcar cu lucrurile mici”.

Ada Cocoș

Redactor-șef

ada-cocos-autor