Diana SpineanInfluentele Lunii

Luna în noiembrie 2016

diana-lunaTrendul lunii noiembrie se reflectă în harta Lunii Noi din Scorpion, din 30 octombrie. Aceasta poartă un iz mercurian și totodată pune în evidență conjuncția Venus-Saturn din Săgetător, aflată în desfacere (Venus se separă de Saturn și aplică spre un trigon cu Uranus) (1). Cu alte cuvinte, este vizată înțelegerea în parteneriatele de orice fel. Subiectul care ne arde și care poate provoca neînțelegeri ține de forma acestora și ierarhia existentă în relație. Cei care sunt versați în arta citirii printre rânduri vor fi avantajați, dar vor avea mai multe date de procesat în primele 11 zile ale lui noiembrie, când Mercur tranzitează Scorpionul. Poate exista o tendință mai accentuată de a realiza tranzacții la negru, de a negocia cu celălalt până la sânge, de a da / primi verdicte și ultimatum-uri cu o aparentă detașare, cu o notă de cinism și cu mai multă îndrăzneală în a sublinia diferențele (distanța) dintre eu și tu. E de dorit să deținem controlul asupra propriului mental și limbaj și să aspirăm la Egalitate, Libertate, Fraternitate în orice parteneriat.

Luna în creștere: 1 – 12 noiembrie

În acest interval, Luna parcurge zodiacul de la Săgetător la Berbec.

Influențată de Neptun (careu) și Jupiter (sextil), Luna îi abordează pe Saturn și Venus. Momentul e propice pentru a ne separa de situații de viață, de atitudini sau de persoane care nu ne aduc bucurie sau nu ne duc nicăieri. Dacă am suferit o depresie, o deziluzie, o umilire, ne-am împotmolit sau ne-am însingurat, acum e momentul să ne urnim din loc, să ne îndreptăm atenția spre alte orizonturi, să vizăm o schimbare (ultimul aspect al Lunii în Săgetător e trigonul cu Uranus).

Din Capricorn (4-5 noiembrie), Luna vede Soarele și pe Mercur din Scorpion. La finele zodiei, îl întâlnește pe dispozitorul acestora (Marte). Apare astfel curajul de a ne mobiliza, de a ne rupe dintr-o situație de viață, de a lupta, de a intra în competiție cu altcineva, de a ne afirma sau de a ne depăși propriile limite.

În zilele de 7 și 8 suntem invitați să observăm pragul de sus, în caz că l-am ratat înainte de a ne avânta în acțiune. Luna formează o cuadratură cu Soarele și cu Mercur pe zodiile fixe Vărsător – Scorpion. Dacă era vreun mesaj ascuns în întâmplările din zilele trecute, de genul ”Atenție la cap!”, acum îl vom recepta. În ciuda durerilor, lucrurile se mișcă și se îndreaptă înspre bine! (Luna aplică pe rând spre Jupiter, Saturn și Venus.)

Din Pești (9-10 noiembrie), Luna trasează trigoane spre Soare și Mercur și careuri spre Saturn și Venus. Putem să înțelegem sau măcar să intuim și să (ne) explicăm de ce nu mai vrem ce-am vrut. E un moment bun pentru a ne sonda psihicul, pentru a ne exprima observațiile în scris sau într-o formă artistică, și pentru a comunica partenerului ceea ce ne doare.

Odată trecută în Berbec (11-12 noiembrie), Luna face saltul decisiv, punând în mișcare energia concentrată de careul în T dintre Uranus, Jupiter și Pluton. Tot pe-atunci, Venus părăsește Săgetătorul. Rotițele schimbării se pun vizibil în mișcare și poate apărea senzația că lucrurile se întâmplă prea repede și ne scapă de sub control. E momentul să ne demonstrăm ingeniozitatea (Marte e în Vărsător)!

Luna plină în Taur: 13 și 14 noiembrie

Odată intrată în Taur, Luna pregătește terenul pentru confruntarea cu Soarele (exactă în data de 14 noiembrie, la ora 15:52, la gradul 23 al zodiilor Taur și Scorpion).

În general, momentul de Lună plină clarifică situația de la Lună Nouă și face vizibile primele roade ale acțiunilor întreprinse în acest interval de timp. Harta acestei lunații plasează opoziția luminătorilor pe axa Ascendent (eu) – Descendent (tu). Situația unui parteneriat semnificativ devine acum (mai) limpede și (mai) stabilă. Însă, cu Marte în vârful hărții (casa a X-a, Vărsător) riscul ca negocierile să sfârșească într-un război e cam mare. O ruptură, reală sau simbolică, ar putea fi necesară. Sau poate o separare temporară, pe principiul ”Distanța o să ne facă bine!” (Venus e în IX). În orice caz, Marte își va cere tributul, într-o formă sau alta. O idee ar fi să i-l oferiți dinainte – participați la un meci sau la o competiție împreună, alergați sau faceți sală, gătiți, etc. Consumați-vă împreună energia marțiană, înainte de a vă așeza la masa tratativelor sau alegeți ca acestea să se desfășoare într-un cadru marțian. Succes!

Luna în descreștere: 15 – 28 noiembrie

În acest interval, Luna parcurge zodiacul de la Gemeni la Scorpion.

Între timp, Mercur a început să fraternizeze cu Saturn în Săgetător, iar Luna li se opune acum din Gemeni. Mobilitatea mentală și fizică ne-ar putea fi îngreunată, așa că nu-i inutil să ședem și să cugetăm… Să verificăm informațiile, să punem la îndoială ceea ce ni se prezintă. N-ar fi rău să contestăm și propriile noastre convingeri! Să le căutăm dinadins pe cele care ne limitează sau ne țin pe loc.

Din Rac (17-18 noiembrie), Luna reaprinde scânteia la motorul schimbării (Jupiter, Uranus, Pluton) plasat în zodii cardinale, iar Venus participă din Capricorn. E de dorit să ieșim puțin din zona noastră de confort și să aducem o schimbare (de preferință o renunțare, că Luna e descrescătoare) în felul în care abordăm plăcerea, frumosul, femeia din noi / din viața noastră.

Din Leu (19-20 noiembrie), Luna aruncă provoacări lui Marte din Vărsător, iar la final și Soarelui. Alegeți să pierdeți strategic o luptă, oferiți ceva important unui adversar semnificativ, sprijiniți cu ardoare o cauză nobilă care vizează eliminarea sau atenuarea unei suferințe, alegeți o piesă dramatică și jucați-vă rolul cu totul sufletul (just for fun), dansați până la epuizare, scoateți toxinele din corp… Ideea e să (ce)dați ceva de la voi, să vă consumați de bună voie pentru a nu fi siliți de împrejurări.

Apoi (21-25 noiembrie), Luna se confruntă pe rând cu dispozitorii săi: întâi trasează din Fecioară un careu spre Mercur din Săgetător și, mai târziu, când ajunge în Balanță, spre Venus din Capricorn. Rămâne conectată cu amândoi pe parcursul acestor zile, și cu Soarele care tocmai pășește în Săgetător. Să ne asumăm provocarea de a îmbina utilul cu plăcutul și rațiunea cu pasiunea. E musai ca de voie bună!

Când Luna traversează Scorpionul (26-27 noiembrie), repetați figura din 19-20 (vezi mai sus) și rețineți totodată că ăsta e termenul limită când mai puteți da afară gunoiul care s-a strâns în această lună în ghena vieții voastre.

Luna nouă în Săgetător: 29 noiembrie

Luna decembrie va purta amprenta Lunii Noi care se perfectează în 29 noiembrie, la ora 14:18, în gradul 8 din Săgetător. Ascendentul lunației este în Berbec, iar aceasta se produce în casa a IX-a (2). Intră în scenă zodiile cardinale și, odată cu acestea, careul în T format de Jupiter cu Uranus și Pluton.Venus rămâne un personaj-cheie prin plasarea ei alături de Pluton în unghi (casa X, Capricorn) și într-o relație foarte strânsă cu Uranus. Vom continua probabil să ne focusăm asupra schimbării raporturilor de putere din cadrul parteneriatelor.

De asemenea, careul pe care Luna îl va trasa la Neptun, imediat după ce părăsește conjuncția cu Soarele din Săgetător, ne atrage atenția că s-ar putea să ne amăgim, că am pornit la o vânătoare de himere sau că suntem păcăliți. E de dorit să luăm distanță, să ne oferim spațiu, nouă și celuilalt, și să ne revizuim principiile, adevărurile după care funcționăm în parteneriatele noastre.

Mai multe despre această Lună Nouă, în ediția din decembrie…

Note:

1 – Luna Nouă din 30 octombrie 2016, ora 19:38, București, se produce la gradul 8 din Scorpion și este conjunctă cu Mercur, planetă care este stăpânul Ascendentului hărții, aflat în Gemeni. Conjuncția Venus-Saturn se plasează astfel într-unul din unghiurile hărții (Descendentul).
2 – Autoarea lucrează în sistemul de case pe semne întregi, Whole. Pot să apară diferențe în interpretarea hărții Lunii Noi, de la un articol la altul, din pricina sistemelor diferite de case pe care le folosesc astrologii din redacție.

Diana Spinean

diana-spinean