Energiile lui Uranus

Salt

Aţi văzut filmuleţul cu furnica prinsă în interiorul unui cerc desenat cu pixul? Dacă da, atunci v-aţi putut convinge că limitele noastre sunt doar de natură mentală. Ca şi energia, de fapt. De multe ori ne învârtim în interiorul unui cerc imaginar – ca şi sărmana furnică – având impresia că nu dispunem de suficientă energie ca să trecem dincolo de limită. Care se dovedeşte până la urmă că a fost desenată doar în mintea noastră.

Cea mai importantă formă de energie a lui Uranus se referă la noţiunea de libertate. Pare a fi o banalitate, dar este radiera care poate şterge cercul desenat cu pixul, în jurul nostru. Care o fi acest cerc? Mulţi oameni îşi trăiesc viaţa cu o idee preconcepută: că viaţa lor urmează un curs predefinit, că Dumnezeu aşteaptă ceva de la ei: de exemplu, urmărirea acelei linii trasate dinainte, de la care nu pot să abată măcar un pas, nici în stânga, nici în dreapta. Până când se întâlnesc cu cineva tatuat din cap până-n picioare, cu bucăţi de metale amplasate în diferite părţi ale corpului, şi au curajul să recunoască: “uite, ăsta e mai fericit ca mine!“.

Atunci au o şansă să recunoască faptul că ei înşişi sunt furnica captivă în interiorul cercului desenat cu pixul. Că ideile pe care şi-au bazat viaţa nu sunt decât un virus. În acel moment ei pot înţelege că Dumnezeu acordă fiecărei fiinţe umane aceeaşi libertate de care beneficiază El. Altfel, nici n-ar fi corect. Iar această eliberare, această conştientizare, cel puţin în acel moment, este o doză de energie pură.

Pentru că, pe termen lung, libertatea se dovedeşte a fi o armă cu două tăişuri. Ea presupune multă creativitate: plasarea Leului – simbolul creativităţii – şi a Vărsătorului – simbolul libertăţii – pe aceeaşi axă, nu este întâmplătoare. Libertatea nu rezistă fără creativitate – în lipsa acesteia, ea se transformă într-o altă închisoare: cea a inutilităţii. Există oameni care preferă ghidarea în detrimentul libertăţii. Dar, aşa cum în filmul Matrix, Cypher a avut libertatea să aleagă să reintre în Matrix, oamenii au dreptul de a beneficia de o astfel de opţiune.

Ce mai are în mânecă Uranus? Marele magician Dynamo, fiind întrebat care este motorul existenţei sale, a răspuns aşa: “am identificat în mine o mare nevoie de a alunga cenuşiul zilelor de rând, de a le transforma în distracţie şi sărbătoare”. Dynamo însuşi este un nativ Săgetător, însă ceea ce îl animă, face parte din arsenalul zodiei Vărsătorului.

Orice mic gest contează: orice zâmbet, orice salut, orice glumă sau orice grimasă care aprinde o scânteie în mediul nostru obişnuit. Natura lui Uranus este electrică, electrifiantă: de fapt, aprinde lumina în sufletele noastre. Natura lui Uranus este şi glumeaţă, pentru că prin umor înţelegem faptul că a greşi este omeneşte şi că avem oricând şansa de a încerca din nou. Copiii mici se împiedică, cad în nas dar nu intră în panică: se ridică şi încearcă din nou. Acesta este şi unul dintre rolurile lui Uranus: acela de a scoate la iveală copilul interior, din fiecare fiinţă umană. Energia “sare şi piper, peste obişnuinţă“ se recomandă a fi folosită zilnic.

Ar mai fi ceva. Energia lui “fii tu însuţi“. Sau, în traducere a la Sam Wills (comediantul neozeelandez TapeFace): “rămâi ciudat/straniu“ (“stay weird“). Există alternative: putem da frâu liber ciudăţeniilor din interiorul nostru – presupune un act de curaj, nu-i aşa? – sau putem convieţui cu bolovanii interiori creaţi de prea multă obişnuinţă, de prea multe măşti purtate. Fiecare dintre noi este unic, deci fiecare dintre noi poate adăuga lumii ceva unic. “Nimeni nu e ca tine şi în aceasta constă puterea ta“ – spune Dave Grohl.

Fülöp László

Redactor-șef adjunct

fulop-laszlo-autor2