Astro-TarotCristina Podoreanu

Marte în Berbec sau La luptă, oșteni! La luptă, Măria Ta!

Planeta acțiunii, a determinării și a curajului, a modului în care noi facem efectiv lucrurile, și anume belicoasa planetă Marte, se află pe tot parcursul lunii februarie, în armură și, mai ales, cu sabia în mână la ea acasă, în Berbec.
Cu toate că, la prima vedere, să stai la tine acasă pregătit de luptă, pare a fi un lucru, dacă nu rău, cel puțin lipsit de confort sau neplăcut, pentru Marte nu este deloc așa. Starea propice acestei planete este cea de nestare, mai precis de acțiune, de adrenalină, de inițiativă, de curaj, de luptă.

Să vedem ce ne spune cartea de Symbolon. Marte în Berbec reprezintă arhetipul războinicului/ luptătorului. Deși echipamentul lui de luptă poate să fie perceput ca fiind extrem de vintage (observăm încălțămintea și îmbrăcămintea lui ca fiind din vremuri antice), totuși atitudinea este una acut de actuală: la luptă! E drept că, slavă Domnului, nu ne mai luptăm noi în zilele noastre cu sabia și în luptă dreaptă, dar avem o parte în noi care este, așa cum spuneam de însăși planeta Marte, belicoasă. Așadar, Marte în Berbec înseamnă inițiativă, acțiune, facere, curaj, combativitate, dar poate foarte ușor însemna și impulsivitate, îndârjire, a face fără a gândi mai întâi, agresivitate. Marte în Berbec se poate inflama foarte ușor și poate arunca mănușa și să pornească direct la duel, fără a sta să vadă dacă motivul ofensei este cu adevărat unul real.

Spuneam că îl putem vedea pe Marte în Berbec în acțiune la noi înșine. Spre exemplu, atunci când conducem și observăm că un alt șofer ne-a tăiat calea ni se urcă sângele în cap, îi facem semne sugestive persoanei cu pricina și, dacă dăm de o persoană la fel de înflăcărată ca și noi și primim un răspuns de asemenea sugestiv, atunci putem porni în urmărirea celui care ne-a provocat, mângâind eventual și bâta de baseball pe care o avem așezată strategic în portieră. Dacă scenariul de mai sus nu vi se pare sută la sută SF, înseamnă că l-ați experimentat pe propria piele de câteva (multe?) ori pe Marte în Berbec.

Există totuși ceva foarte interesant în cartea de Symbolon: războinicul este în plină acțiune/ atitudine de luptă. Dar, în afară de el, nu mai este nicio persoană.

Și atunci, cu cine se luptă el atât de determinat?

Marte în Berbec este atribuit arcanei minore 2 de Bâte.

Personal, am oscilat foarte mult (iată o atitudine pe care Marte în Berbec n-o va experimenta niciodată) între 3 cărți: Asul de Bâte, arcana minoră 5 de Bâte și arcana minoră 7 de Bâte.

De ce Bâte, este evident: Bâtele reprezintă acțiunea, elanul, determinarea.

De ce nu 2 de Bâte: pentru că aceasta este o carte destul de statică, persoana din mijloc oscilând între două posibile acțiuni. Ceea ce Marte în Berbec nu (poate) face.

De ce As de Bâte: pentru că este prima carte a arcanei de Bâte, care înseamnă entuziasm, inițiativă, înflăcărare, impuls.

De ce 5 de Bâte: pentru că aduce în prim plan lupta. Cum spuneam la începutul acestui articol, Marte acasă la el reprezintă luptătorul. Totuși, aici lupta are mai degrabă trăsăturile unei competiții sportive, drept pentru care apar și combatanții, cei pe care nu i-am regăsit în cartea de Symbolon. Așadar, adversari, competiție, acțiune.

De ce 7 de Bâte: și aici lupta este în prim plan, dar e vorba de o luptă mult mai acerbă. Dacă în 5 de Bâte ar fi cu putință un rezultat de egalitate, aici e o luptă de-adevăratelea, în care suntem în inferioritate numerică, dar pe o poziție de forță, mult mai bună decât a adversarilor noștri. Dacă 5 de Bâte poate fi până la urmă doar o joacă, aici nu ne mai jucăm.

Marte în Berbec, în loc de concluzie:
„Răzmerița nu poate fi justificată de nimic.
Ba da, dacă învingi!” (James Clavell – Shogun)

Cristina Podoreanu

autor-cristina-podoreanu