Marte în Rac și arcana majoră Carul

Pe data de 4 iunie, planeta elanului, a energiei și a acțiunii părăsește tărâmul discuțiilor, al negocierilor, al afacerilor și merge în casă. Nu acasă, (pentru că Marte se află acasă în semnul Berbecului și al Scorpionului), ci în casă, în familie, pentru că trece în semnul Racului (Marte în semnul Racului se află în cădere).

Marte este o planetă care are nevoie de competiție și de foc, în timp ce Racul este un semn mult mai timid, mai introvertit, mai casnic. Totuși, cele două, planeta Marte și semnul Racului nu sunt total străine pentru că, să nu uităm, Racul este un semn cardinal. Așadar, și Racului îi place să inițieze, doar că în stilul lui.

Cum stă treaba cu Marte în Rac?

Energia noastră se îndreaptă spre casă, spre familie, spre partener, spre copii. Persoanele cu Marte în Rac pot fi pasionate de săpături arheologice, de construcții, de decorări interioare, și, de asemenea, pot fi ceea ce se cheamă persoane de casă. Printre aceste persoane am putea găsi și femeia care face tot ce îi stă în putință pentru a deveni gospodina și mama perfectă.
Există însă și o altă posibilitate de manifestare a planetei Marte în Rac. Familia, membrii ei, casa pot deveni terenul de desfășurare al forțelor agresive dintr-o persoană. Posesorul de Marte în Rac se poate erija în stăpânul de clan sau chiar în dictatorul de care celorlalți le este frică.

Alăturat aveţi cartea de Symbolon pentru Marte în Rac.

Copilul se simte prost tratat, nedreptățit și amenință cu fuga de acasă. De fapt, nu doar că amenință, ci chiar fuge. Este atât de mânios și de determinat, încât nici măcar nu își mai ia jucăriile, ci le lasă pe toate acolo, jucării, casă, mamă și fuge. Este aici o atitudine plină de impulsivitate și cumva foarte copilărească, dar este o atitudine onestă. Să nu uităm că Racul este un semn de apă, că emoțiile sunt acolo la ele acasă. Așadar, dacă simte că ceva nu este în regulă, copilul ia atitudine și pleacă.

Ideea este că, în imaginea de mai sus, ne putem regăsi cu ușurință în imaginea copilului. De câte ori nu am luat foc, purtându-ne copilărește, dar într-un mod care, pe moment, ne-a făcut să ne răcorim. „Lasă că vedeți voi”, pare să spună băiețelul, „mai ales voi, cei care îmi sunteți cei mai apropiați și în care am crezut cel mai mult. Mă fac eu mare și vă arăt eu vouă!”

*

Analogia între cărțile de Tarot și planeta în semn pe care o propun eu este arcana majoră VII Carul și Marte în Rac.

Carul reprezintă familia și lupta pentru familie dar și o armonizare a noastră, a copilului din noi, care vrea să fugă de acasă în semn de protest și a adultului care știe că trebuie să îl lase să fugă și apoi să îl aștepte cu brațele deschise când vine acasă: „tăiați vițelul cel gras, s-a întors fiul rătăcitor!”

Cristina Podoreanu

autor-cristina-podoreanu