Mercur în Vărsător

„Iar te-ai cufundat în stele
Și în nori, și-n ceruri nalte,
De nu m-ai uita încalte
Sufletul vieții mele?„

(Mihai Eminescu – Floare albastră)

Prima zi a lunii februarie găsește planeta Mercur proaspăt intrată în semnul Vărsătorului, unde va sta până pe data de 18 februarie.

Mercur reprezintă modul în care gândim, tipul nostru de inteligență, precum și comunicarea noastră. Vărsătorul este semnul fix de aer, orientat către viitor, către noutate, către originalitate.

Persoanele care îl au pe Mercur în harta natală în Vărsător (loc de exaltare pentru această planetă) se remarcă printr-o inteligență vie, dar străbătută adesea de note de originalitate care pot fi sau nu înțelese/ apreciate de ceilalți. Câteodată persoana poate să pară pur și simplu cu capul în nori, preocupată de vreo sferă înaltă a gândirii, de fapt, atât de preocupată, încât, aici, pe pământ, să calce în gropi sau în străchini.

Aș îndrăzni să merg și mai departe și să spun că, tranșant exprimatul proverb: „unde e deșteptăciune multă, e și prostie multă”, ilustrează poate cel mai plastic poziționarea planetei Mercur în Vărsător. Mai ales dacă, în dansul planetelor, se amestecă și Uranus, octava superioară a planetei Mercur. Genialitatea, originalitatea, extravaganța în gândire se pot traduce în idei remarcabile, care să producă un „uau!” din partea auditoriului, dar și în idei total fanteziste, care să nu aibă nicio legătură cu realitatea de acum și de aici. (Sau nu încă.)

Să vedem reprezentarea pe care ne-o oferă cele două cărți de Symbolon. Prima este cea a unui tip care, cu mâinile în buzunar, admirând cerul, norii, păsările, are toate șansele de a nu vedea că podul pe care merge el este rupt și urmează să cadă pur și simplu în apă. Mintea lui este atât de absorbită, lumea ideilor atât de prezentă, încât lumea fizică și concretă pare să se retragă și să nu mai existe. Deși cuvântul cel mai important aici este „pare”, pentru că trezirea la realitate se va produce chiar la următorul pas. Într-un fel șugubăț, cartea ne aduce în minte bancul cu Bulă, al cărui bunic a murit într-un accident de avion. „Conducea avionul? Da de unde, se uita după un avion și a căzut într-o groapă.”

Cea de a doua carte de Symbolon este mult mai electrizantă. Dacă prima reprezintă un personaj de tipul profesorului distrat/ savantului puțin nebun, cea de a doua are în prim-plan un personaj care este urmărit și bântuit de neîndurătoarele erinii sau furii (zeițele răzbunării). A gândi excesiv de mult poate produce idei geniale, dar, de asemenea, poate produce și scurt-circuitarea minții noastre, tradusă prin paranoia, neliniște psihică, nebunie chiar. Așdar, cât de tentant ni s-ar părea să fim doar cu capul în nori, sfatul astrologului este să avem totuși picioarele pe pământ.

În analogia planetă în semn și carte de Tarot, poziției lui Mercur în Vărsător îi este atribuită arcana minoră VI de Săbii, cartea renunțării la vechi și pornirii către noi orizonturi. Există într-adevăr momente în viață când e nevoie de o nouă optică, o nouă mentalitate, pentru a lăsa apele tulburi în urmă și a ne îndrepta către ape mult mai limpezi.

Cristina Podoreanu
Cristina Podoreanu