Cristiana TanaseEseuri & Reflectii

În zece timpi şi mişcări

Imagine: Cristiana Tanase

În Turnul cu Ceas din Sighişoara am revenit de multe ori ca să privesc cuprinsă de uimire mecanismul complex al acelei măsurători de clipe. La fiecare vizită în turn, cadenţa orologiului era aceeaşi, însă nu şi cea a timpului meu interior, care funcţiona după alţi parametri, dinamici, niciodată la valorile anterioare, nesupus rigorii vreunei măsurători precise. Atunci am înţeles că orice om este un creator de timp, că secundele şi derivatele lor trebuie privite şi înţelese din direcţii opuse.

În astrologie, îi avem pe Saturn şi semnul guvernat de el, Capricornul, ca mijlocitori ai noţiunii de timp şi ai atitudinilor noastre faţă de acesta. Deseori apelăm la expresii precum “lordul timpului”, “bătrânul profesor”, “tatăl înţelept” pentru a desemna caracteristici saturniene. În completare, însă, este la fel de important să ţinem cont de faptul că semnul Capricornului este unul feminin, că în miezul său rămâne loc pentru un mister aparte, pe care în aceste vremuri grăbite nu de puţine ori suntem tentaţi să îl pierdem din vedere. Cu siguranţă mulţi oameni saturnieni presimt în ei această dimensiune a frumuseţii discrete, o hrănesc şi o elaborează în solitudinea lor înaltă, străini de orice nerăbdare.

Aşadar, să privim Capricornul din direcţii opuse!

Saturn vorbeşte negreşit sub formă de bilanţuri precise, cerne şi măsoară efortul concret pe care îl depunem pentru a ne răscumpăra neînvăţările. Ştie exact de câţi ani, zile, minute şi secunde este nevoie ca să obţii, în funcţie de resursele tale interioare sau exterioare, un anumit rezultat, chiar dacă tu nici măcar nu conştientizezi deocamdată că ţi-ai stabilit acel scop sau că el te-a ales pe tine cu ocazia cine ştie cărei erori din trecut. Este ca şi cum cu fiecare alegere ne deschidem singuri ferestre în timp, poveşti de traversat, munci de autodevenire, exerciţii de viaţă şi de învăţare prin experienţă palpabilă, escaladare de greutăţi prin efort.

Din când în când, vom ajunge în poziţii de claritate retrospectivă, înţelegând că o lecţie se închide pe un anumit palier vibraţional al său, că am finalizat călătoria pe o ramură de timp deschis anterior. După specific, acele momente de bilanţ ne vor fi întotdeauna semnalate şi astrologic, de exemplu prin activarea Nodului Sud sau a guvernatorului său de către Saturn în tranzit.
Cealaltă direcţie de lucru a Capricornului şi a lui Saturn este, aşa cum spuneam, una stilizată, feminină, misterioasă.

Când păşeşti în afara lecţiilor materiei, dar rămâi totuşi saturnian în fond, începi să vezi că eşti suspendat în eternitatea unui perpetuu “acum”. Realizezi că viaţa ta se desfăşoară de fapt într-o cameră a ceasurilor, atât de multe, fiecare ticăind în altă unitate de măsură a timpului, toate funcţionând simultan, numărând clipe înainte şi clipe înapoi din care se compune acest nesfârşit moment prezent. Te simţi în acea încăpere bătrân şi tânăr, veşnic şi mereu înnoit.

Acolo, înconjurat de ceasurile fiinţei tale, astrologia te poate ajuta să înţelegi imediat despre ce este vorba: despre ciclicitate şi ritmuri astrale, despre cadenţele diferite ale planetelor din zodiac. Permanent, cele zece planete pe care le folosim momentan în astrologie parcurg cu paşi specifici cerul şi se află fiecare, raportat la harta unui nativ, în câte o fază a unui ciclu. De la Lună la Pluton, planetele din astrologie vorbesc în mersul lor despre etape ale devenirilor noastre pe fiecare nivel psihic.

Pe parcursul traversării acestor cicluri, Lordul Timpului face apel la componenta sa feminină şi extrage esenţe, seva lecţiilor promovate. Astrologic, putem formula acest concept şi astfel: orice tranzit corect asimilat în raport cu harta natală, indiferent la ciclurile cărei planete ne referim, înseamnă o notă de trecere, iar pe viitor vom experimenta acea funcţie a psihicului într-o manieră superioară comparativ cu registrul exersat anterior. Este ca şi cum, absolvind matematica de clasa a IV-a, mergem mai departe la matematica de a V-a şi nu mai revenim la nivelul anterior, ci doar ne vom putea folosi oricând de ceea ce am învăţat deja acolo.

Există astfel în Capricorn această combinaţie fascinantă între rezultate măsurabile şi câştiguri esenţializate. Ne lăsăm cu adevărat cuceriţi de latura sa feminină sau îi ştirbim semnificaţia mai abstractă prin neînţelegerea timpului ca simfonie a ritmurilor?

Pe când avea cam 25 de ani, o prietenă îmi spunea că îi place nespus pielea bătrânilor, ridată şi adâncită de timp, şi că abia aşteaptă să aibă mâini ca ale bunicii ei. În faţa acelei reverenţe pe care prietena mea, nativă cu Venus în Capricorn, o simţea în mod natural faţa de frumuseţea trecerii timpului, m-am minunat şi am fost recunoscătoare ca în urma unui răspuns salvator. Prea mult mă înclinase până atunci harta mea înspre variante de respect pentru tinereţe perpetuă, nepricepând că, fără să ştim să fim bătrâni, nu putem accesa cu adevărat secretele timpului…

Cristiana Tănase
Cristiana Tanase