Saltul, tranzitia si cuspidele

Atunci cand cautam sa o descriem procesual, realitatea lumii noastre prinde conturul unei alternante de fenomene cu caracteristici distincte unele fata de celelalte, imbinate intr-o insiruire precisa. Bipolar, le putem grupa in termeni ca activ-pasiv, masculin-feminin, urcare-coborare, crestere-descrestere, interior-exterior, centripet-centrifug, minim-maxim, in timp ce in plan fizic urmarim etape ce survin ordonat sub forma de zi-noapte, intuneric-lumina, rece-cald, flux-reflux etc.
Din centrul universului nostru personal, simtim si identificam pretutindeni in jurul si inauntrul nostru o acordare la aceasta miscare ritmica. Traim fiecare moment in rezonanta cu procese ciclice a caror distributie determina in psihic si in plan material o dinamica speciala cu efect evolutiv si de echilibrare.
Plecand de la Berbec, cercul zodiacal descrie acest ritm punand alaturi semne de moduri diferite, in ordinea cardinal-fix-mutabil, alternandu-le – din alte puncte de vedere – dupa calitatea de masculin-feminin, diurn-nocturn sau dupa element, foc-pamant-aer-apa.
Cu toate acestea, existenta noastra se desfasoara ca un continuum. Trecerea de la o etapa la alta nu se realizeaza printr-un salt, ci gradual. Asa cum intre noapte si zi apar faze intermediare pe care le numim rasarit si apus, in psihicul nostru exista anumite zone de legatura intre un proces al mintii si urmatorul, cu corespondenta astrologica in intervalul de cuspida dintre doua semne.
Caracteristica acestor faze de trecere este ambivalenta. Indiferent daca urmarim ceea ce se petrece in natura sau in interiorul nostru, predarea stafetei intre procese se face dupa acelasi tipar: pe de o parte un proces este destabilizat prin infuzie cu impulsuri si motivatii ale celui urmator; pe de alta parte, daca ne focusam pe instalarea noului program, distingem suprapunerea treptata peste fondul asigurat de procesul anterior a unor elemente si vibratii noi.
In felul acesta, in zona de cuspida opereaza ambele inclinatii ale mintii reprezentate de cele doua semne. Se poate spune ca niciunul nu este in faza sa cea mai intensa. Unul apune si este pe cale sa se dezactiveze, celalalt rasare si invata sa se impuna. Tocmai de aceea existenta unei planete intr-un astfel de grad al hartii natale are de obicei nevoie de mai mult exercitiu pana la clarificarea modalitatii si directiei de actiune care ii pot asigura expresia optima.
Deoarece aici are loc o imbinare volatila, in proportii schimbatoare, intre procese fundamental diferite, putem experimenta zona de cuspida prin oscilatie, confuzie, inconsecventa – ca stari interioare, cu oglindire in circumstantele exterioare pe care le cream in viata noastra. Insa in aceasta zona libera, de intersectie, avem si sansa unui avantaj: accesul printr-o perspectiva duala la diversitate.
Cuspida este o punte. Atata vreme cat stim ca ne aflam pe punte, nu in urma sau in fata ei, o putem valorifica la maxim. Cand ne constientizam acordarea la ambele procese, cand nu fortam exercitarea semnului nou si nu ramanem blocati in cel anterior, le putem folosi creativ pe ambele. Conditia este sa invatam sa devenim atenti la pozitia neobisnuita pe care ne aflam.
Ca exemplu, cuspida Pesti-Berbec poate fi comparata cu faza de start intr-o cursa de alergare.
Ultimele grade de Pesti descriu alergatorul care se indreapta spre linia de start. El trebuie sa interpreteze in aceasta faza rolul celui care este constient de iminenta cursei si, aducandu-si concentrat in sine experienta tuturor antrenamentelor trecute, se simte pregatit sa demareze. Daca nu se aduna bine inainte de cursa sau incepe inainte de semnal, rateaza. Pentru ca ceea ce trebuie sa faca el acum nu este nici sa alerge, nici sa se intoarca la antrenament, ci sa se simta cu adevarat gata de start. Este posibil ca o planeta pe ultimele grade ale Pestilor sa oscileze mai intai intre o exprimare fortata, pripita, si una vaga, imprastiata, inca nesigura pe sine. Ca raspuns la acest tip de racordare duala, persoana poate simti permanent ca “in curand” o sa incepa cu adevarat sa manifeste functia reprezentata de planeta respectiva. In timp, o poate perfectiona daca invata sa o manifeste concentrat, decodificand eficient ceea ce a asimilat deja pana in acel punct in spectrul de exprimare a planetei respective. Simultan, trebuie sa ii induca si un “fior” de curaj in manifestare.
La gradul 0 Berbec alergatorul primeste semnalul de demaraj si transforma in miscare incordarea momentului anterior. Mintea se axeaza aici pe a nu pierde startul, iar pe masura ce inainteaza inspre urmatoarele grade ale semnului exerseaza concomitent si perspectiva celui care, aflat in miscare, trebuie sa isi calibreze corect energia pentru a sustine toata cursa pe care vrea sa o castige. Aici alergatorul isi stabileste din mers strategia, in functie de perceptia directa asupra sprintului inceput, dar si in functie de rezistenta dobandita prin antrenament pe care o simte, sintetizata, in interior. Astfel, o planeta ce activeaza aceste zone se poate afla permanent in actiune si exprimare directa si are de stapanit arta de a nu isi epuiza prea rapid energia sau de a nu bloca, dintr-o subevaluare a potentialului sau real, eliberarea acestei energii la capacitate maxima.
In esenta, putem decodifica in aceeasi maniera si celelalte cuspide. Atata timp cat recunoastem la granita dintre semne teritorii la fel de bogate in oportunitati ca oricare alte zone din zodiac, ne asiguram ca pornim de pe o pozitie corecta in explorarea lor.