Aleargă-ți cursa!

Luna aprilie îl surprinde pe Marte în Capricorn, alături de Saturn aflat în Domiciliu și de Pluton. Din Berbec, Mercur, Soarele (până pe 20 aprilie) și Uranus se află în relații tensionate cu planetele din Berbec. „Groaznic!” vor exclama probabil mulți pregătindu-se pentru dezastre și calamități personale, dar și de grup. E adevărat, această conjunctură astrală degajă foarte multă energie care ar trebui utilizată conștient cu determinare, curaj și perseverență în scopuri clare, concrete, pe termen lung.

În caz contrar, surplusurile tind să se „consume” singure sub forma unor evenimente exterioare care, la prima vedere, par să ne fie potrivnice. Pe termen lung însă, se vor dovedi adevărate lecții de maturitate și de independență, de rezistență și de înțelepciune.

În viața fiecăruia dintre noi există situații, proiecte pe care le considerăm incredibil de greu de gestionat, dacă nu chiar imposibil. Darul întâlnirii Marte – Saturn – Pluton în Capricorn este tocmai acela de a face imposibilul, posibil. Dar nu prin magie, ci prin efort susținut. Una din cheile acestei perioade poate fi autoritatea cu care acționăm.

Aceasta este legată direct de capacitatea de asumare a ceea ce suntem ca indivizi separați, cu cordonul ombilical tăiat (Marte), cu o structură interioară bine definită, „locuită” de propria autoritate pregătită să se exprime atât la nivel individual, cât și colectiv (Saturn). Nu prea e loc de-ntors și e momentul să ne confruntăm limitele, în loc să ne îngropăm în frustrare și agresivitate.

Planetele din Berbec (semn de Foc) și cele din Capricorn (semn de Pământ) ne oferă o combinație unică poate, de viteză și de rezistență la efort îndelungat. Spun asta gândindu-mă la Secretariat (Big Red), un cal de curse care a scris istorie, doborând recorduri de viteză și de rezistență fizică, deși inițial părea un cal nătâng, gras și leneș.

Cu Soarele, Mercur, Venus în Berbec (casa IV), Luna în Capricorn (casa I) și Saturn la 90 distanță de Marte în Taur (casa V), Secretariat devine în 1973 primul câștigător după 25 de ani al Triplei Coroane a Curselor de Cai Pursânge din Statele Unite (Triple Crown of Thoroughbred Racing). Dar, dacă aici Marte este în Exil, acum, în Capricorn, este în semnul său de Exaltare. Imaginați-vă posibilitățile și haideți la treabă!

E vremea să ne alegem cursa cea mai grea și să o alergăm până la capăt. Cu siguranță nu ne vom pierde suflul! Cel mai probabil vom descoperi cu satisfacție că putem mai mult decât ne-am fi imaginat vreodată!

Sigur, retrogradarea lui Mercur, până la mijlocul lunii aprilie, și apoi retrogradarea lui Saturn, care începe pe 19 aprilie ar putea părea descurajante. Le putem considera însă perioade de respiro, perioade de recalibrare, de regândire a strategiei de atac, de evaluare a concurenței.

Cu foarte puține excepții, Secretariat prefera să rămână ultimul în pluton până aproape de finalul cursei. Apoi își croia loc prin exterior, ocolind ceilalți cai, până ajungea în frunte. Un efort uriaș care i-a adus însă victorie după victorie. Mi s-a părut cel mai bun exemplu pentru perioada următoare, dar și pentru perioada îndelungată pe care Marte o petrece în Capricorn din cauza sau datorită retrogradării din vară. Depinde cum alegem să vedem lucrurile.

Ada Cocoș
Redactor-șef
Ada Cocos