Luna Nouă în Balanță

Luna Nouă în Balanță, din octombrie, are loc la 16 octombrie, ora 22:30, ora României. Ascendentul momentului se află în Rac, iar conjuncția Soare – Lună se află în casa V, în harta acestei lunații. Se remarcă imediat opoziția Luminătorilor cu Marte, aflat retrograd în Berbec și în casa XI, dar și careurile acestora cu planetele din Capricorn, casa VII, Jupiter, Pluton și Saturn. Se creează astfel un Careu în T, în semne Cardinale, care are ca vârf planetele din Capricorn.

Luna Nouă este întotdeauna despre noi începuturi, doar că, de data aceasta, nimic nu pare prea ușor de inițiat, de lansat, de întreprins. Noile intenții care încolțesc în sufletul nostru pot fi umbrite sau determinate de frustrări și resentimente mai vechi, de răni emoționale care ar putea proveni din copilărie sau din trecut. Acestea sunt activate acum de cei din jur, iar interacțiunile cu ceilalți, în general, și cu cei apropiați, în special, par să ne zgândărească cele mai neașteptate tipare, emoții, sentimente. Echilibrul între emoție și rațiune, între subiect și obiectiv se obține traversând situații provocatoare, mai ales în plan relațional.

Ascendentul în Rac sugerează că ar trebui să inițiem acțiuni, să ne exprimăm talentele, creativitatea, arătând grijă și empatie față de ceilalți. Tensiunile dintre planete ne indică însă o predispoziție spre a face exact contrariul. De aceea, atât în plan personal, individual, cât și social se pot activa teme legate de abuzul de putere și de autoritate. Se pot naște conflicte puternice între nevoile personale și interesul comun, spre exemplu. Relațiile cu copiii ar putea fi mai dificile, la fel și cele amoroase, dar nu scapă nici relațiile contractuale de orice fel ar fi acestea.

Dorințele și speranțele noastre, nevoia de a ne afirma, de a ne pune în valoare talentele personale, de a ne dezvolta la nivel individual par să fie mereu limitate de ceilalți, dar am putea profita de acest context astral pentru a cântări ceea ce considerăm a fi adevărat sau fals și cum manifestăm aceste chestiuni în relațiile cu ceilalți. Harta acestei lunații vorbește despre necesitatea restabilirii unui echilibru în relațiile cu ceilalți, vorbește despre schimbare, dar și despre capacitatea de a învăța din adversități.

Pentru că Marte, planeta acțiunii, este în mers aparent retrograd, nu are niciun rost să forțăm anumite acțiuni, anumite proiecte, pentru că ne vom alege cu dezamăgiri și mai multe frustrări care se vor adăuga celor deja existente. Ar fi poate mai indicat să ne reanalizăm idealurile, dar să le privim și în contextul social actual, nu în opoziție cu el. Contextul astral pare să sugereze însă că suntem mai predispuși la a vedea orice limitare ca pe un abuz, chiar dacă lucrurile nu stau așa.

Energia planetelor din casa VII ar putea fi folosită constructiv lucrând la structura relațiilor noastre, restructurând anumite parteneriate sau căsnicia. Acest lucru presupune însă confruntarea cu temeri, cu obsesii mai vechi, cu teama de pierdere a autorității personale în relațiile cu ceilalți.

Venus, dispozitorul Luminătorilor, se găsește în Fecioară și în casa IV, în opoziție cu Neptun, ceea ce ar putea indica faptul că așteptările noastre relaționale sunt puternic influențate de tipare de familie. Astfel, se pot actualiza teme legate de sacrificiu și vinovăție, când poate mai sănătos ar fi să ne gândim cum ne putem fi de folos nouă și celorlalți. Venus se află în relații armonioase cu Jupiter și Pluton din casa VII, astfel că a lucra la propria sănătate emoțională poate ajuta în echilibrarea relațiilor cu ceilalți, în descoperirea tiparelor de abuz, de co-dependență etc.

Din altă perspectivă, cea socială, plasarea conjuncției Soare – Lună în casa V ar putea indica provocări și conflicte legate de învățământ, dar și de industria de divertisment, de tot ceea ce are legătură cu distracțiilor, cu locurile în care ne adunăm pentru a ne distra, cu restaurantele, concertele, muzeele. Soluțiile nu sunt ușor de găsit, iar drumul către acesta ar putea trece prin conflict și poate chiar prin boală, dacă privim la careul Luminătorilor cu Jupiter, guvernatorul casei VI din harta lunației, casă asociată cu sănătatea publică. Nu aș exclude însă nici un număr mai mare de îmbolnăviri în rândul copiilor, cu impact direct asupra celorlalți membri ai familiei.

Ne așteaptă așadar o perioadă dificilă, conflictuală, din care putem ieși cu bine activând calitățile Racului, capacitatea sa de a purta de grijă, de a privi ca pe o familie orice comunitate mai mică sau mai mare, empatia, sensibilitatea. Este momentul cel mai potrivit să ne punem la lucru inteligența emoțională, iar dacă avem minusuri la acest capitol, ar trebui să explorăm metode diverse de a o dezvolta.

Notă
Acest articol nu reprezintă o analiză detaliată a hărții momentului de Lună Nouă, ci surprinde ideile pe care autoarea le-a considerat a fi cele mai importante.

Ada Cocos

Ada Cocoș
Redactor-șef