Costina BuzducTranzitarium

Tranzitul planetei Marte prin Rac sau Marte în familie

A patra planeta de la Soare, denumită și Planeta Roșie, tranzitează semnul Racului în intervalul 23.04.2021-11.06.2021. Marte sau Ares, zeul războiului din Grecia Antică, zeul violent, sângeros și ambițios, se află în tranzit prin sensibilul Rac, semnul emoțiilor, al căminului, al fertilității, al copilăriei și al mamei.

Cum ar putea să se simtă zeul războiului în semnul familiei și al emoțiilor? Marte în Rac se află în cădere, forța planetei este slăbită, vibrațiile ei și cele ale Racului au foarte puține în comun. E ca și cum ai lua un războinic de pe câmpul de luptă și l-ai trece la menaj, la gătit și la crescut copiii. Greu de imaginat, nu? Poate o vreme ar rezista, ca mai apoi sa facă militărie cu toți ai casei sau să își ia lumea în cap.

Odată la aproximativ doi ani, Marte tranzitează, timp de aproximativ 6 săptămâni, semnul Racului. Energia blândă a acestuia ne face mai emoționali și mai preocupați de casă și familie, de activități domestice. Emoționalul Rac taie avântul și agresivitatea lui Marte, îl domolește și îl temperează, îi găsește activități casnice, recreative, cum ar fi: redecorarea căminului, schimbări de domiciliu, achiziții/construcții de imobile, reuniuni de familie, petrecerea timpului în casă și în familie, regândirea priorităților, întemeierea unei familii, apariția unui copil etc.

Când Marte tranzitează semnul Racului latura de războinic rămâne cumva în umbră, mai curând vom rezolva problemele prin prisma emoțiilor și a sentimentelor, putem deveni mai protectivi în relații, cu copiii, cu proprietățile și casa, familia și cuibul. Poate că energia marțiană ne va ajuta să rezolvăm tot ceea ce am amânat atâta timp legat de casă, de actele proprietăților, să ne facem curaj și să reparăm sau să soluționăm anumite probleme cu rudele, cu frații, în general cu cei din familie, din neam.

La nivel social, de colectivitate, energia acestui tranzit favorizează activitățile legate de apărarea internă a tării, de creșe, școli, grădinițe, activitatea cu publicul, alimentație, protecția cetățenilor, aziluri de bătrâni, măsuri de protecție socială, muzee, istorie, sistemul de tradiții și valori al tării etc. Dacă ne referim și la partea medicală, atunci trebuie să știm că Marte guvernează sistemul muscular, țesuturile, inflamațiile, tensiunea arterială, operațiile și accidentele, iar tranzitul prin Rac poate favoriza predispoziții spre inflamații, ulcerații și hemoragii ale stomacului .

În drumul său prin semnul Racului, planeta Marte face anumite aspecte cu celelalte planete și începe cu un sextil cu Soarele pe 23.04.2021, un sextil care aduce curaj, putere, îndrăzneala și energia necesare pentru a face planuri în familie pentru următoarele șase săptămâni. În 12 mai, sextilul făcut cu Uranus, precum și careul cu Chiron, ne îndeamnă la a căuta moduri noi de acțiune și de atingere a obiectivelor, de a rescrie regulile, de a găsii soluții inovatoare. Energia marțiană combinată cu cea inovatoare a lui Uranus ne ajută să găsim soluții acolo unde credeam ca nu mai găsim sau unde se impuneau schimbări la care nu îndrăzneam.

La începutul lunii iunie, mai exact în prima zi a lunii, trigonul făcut cu Neptun aduce emotivitate, generozitate, sensibilitate, romantism și îi ajuta pe cei cu calități artistice să le pună mai bine în valoare. Pe data de 2 iunie își continuă drumul făcând un sextil cu Luna Neagră și aproape de finalul tranzitului, mai exact pe 6 iunie, se găsește în opoziție cu Pluton retrograd. Opoziția cu Pluton vine aproape de sfârșit de tranzit. Conștiința morală și impulsurile primitive stau față în față, spiritul competitiv al celor două planete care guvernează semnul Scorpionului (Marte și Pluton) e dus la extrem. Curajul, tenacitatea, ambiția, dorința de a controla, depășirea limitelor, gelozia, puterea și tendința către manipulare, toate sunt potențate. Important este să accesam toate acele calități ale acestui aspect care să ne ajute în munca și evoluția noastră într-un mod pozitiv.

Cum Marte tranzitează tocmai domiciliul Lunii, nu putem trece peste aspectele pe care le face cu Luna și modul în care se răsfrâng aceste energii asupra noastră. Analizând harta cerului pe perioada acestui tranzit, pe 24 aprilie, 8 mai, 23 mai și pe 6 iunie se formează aspecte de cuadratură cu Luna, aspecte care cer o atenție mai mare în parteneriate, la tendințele de a domina în cuplu/familie/în relația cu mama, precum și la probleme de sănătate asociate stomacului.

Cu aspectul de opoziție pe 1 mai și pe 29 mai, cu Luna în semnul Capricornului, avem tendința de a muncii prea mult în defavoarea vieții de familie.

Zile favorabile găsim pe 24 aprilie, 5 mai, 25 mai și 3 iunie când se perfectează aspectul de trigon și pe 11 mai, 21 mai și 8 iunie, cu aspectul de sextil. Viața de familie este activată, curajul, spiritul întreprinzător, se iau decizii legate de familie, mutări, achiziții etc.

Aspectul de opoziție cu Luna din 1 mai și din 29 mai îl predispune pe războinicul Marte să își dorească să dezerteze din treburile casnice sau să se impună în familie, însă cu puțină cumpătare și echilibru poate să depășească această provocare.

Ca o concluzie, tranzitul planetei Marte prin zodia blândă a Racului, ne întoarce pe toți acasă, spre familie, spre origini. Acest tranzit pică la fix, se suprapune cu tradiționalele Sărbători Pascale și cu siguranță vom petrece timp mai mult și de calitate în familie, vom rezolva probleme vechi și vom rămâne cu amintiri frumoase. Atunci când Marte își va termina tranzitul în Rac, multe din problemele rămase nerezolvate de-a lungul timpului își vor fi găsit deja soluția.

Costina Buzduc