Andreea ZbarceaInfluentele Lunii

Luna nouă în Taur

Luna mai, mai exact data de 11 mai, ora 22:00, ne surprinde cu o Lună Nouă în Taur. Aproximativ la fiecare 28 de zile, Soarele și Luna ocupă același grad și semn zodiacal (21°17’ Taur, în cazul de față), formând aspectul astrologic numit conjuncție. Acesta marchează un nou început de ciclu al fazelor lunare, care se încheie, în cazul de față, la Luna Plină din 26 mai 2021. De reținut este faptul că „semințele” ( idei, acțiuni, proiecte) pe care intenționăm să le „sădim” la această Lună Nouă în Taur, ar trebui să le concretizăm în timpul fazei de creștere a Lunii, începând cu a doua zi după Luna Nouă, iar “roadele” semințelor sădite le vom vedea la Luna Plină din Taur (19 noiembrie 2021).

Prin urmare, să facem cunoștință cu semnul zodiacal care găzduiește această Lună Nouă și anume Taurul. Este un semn fix, iar de aici reiese încăpățânarea sa, rezistența în fața schimbărilor și predispoziția de a dezvolta atașamente, iar elementul Pământ îl înzestrează cu realism, fiind practic și dornic să materializeze ceea ce dorește, construind cu atenție și răbdare pentru a oferi stabilitate, durabilitate rezultatelor muncii sale, dar totodată intensifică lăcomia și nevoia de acumulare. De asemenea, este semnul zodiacal pe care îl asociem cu iubirea (doar este guvernat de „zeița iubirii”, Venus), cu ceea ce prețuim astfel încât dorința de confort, de siguranță în plan material și afectiv, resursele personale (talentele), valorile personale (stima de sine) devin cele mai pronunțate trăsături ale acestuia. Nu poate fi neglijată legătura sa cu natura, pe care o prețuiește și o îngrijește, datorită resurselor valoroase pe care aceasta le oferă.

Deși caracteristicile Taurului imprimă Lunii Noi stabilitate, dorința de siguranță în plan material și afectiv, Venus guvernatoarea sa se află în Gemeni, într-o zodie jucăușă, nestatornică, curioasă, versatilă care adoră schimbarea, pe care o îmbrățișează foarte ușor. Semnul Gemeni ne aduce în vedere că ar fi de preferat să clădim „noul început” (Luna Nouă) prin deschiderea către cunoaștere, către noi domenii, către o gândire nouă și o comunicare sinceră. Jupiter, aflat în careu, aspect provocator, cu Luna Nouă în Taur, pe ultimele grade în Vărsător, într-un semn al libertății, al progresului împinge, de asemenea, și el, către schimbare, către ceea ce ne-ar putea aduce progresul în plan personal și social.

Conjuncția Lunii Noi cu Luna Neagră ne îndeamnă să lucrăm în cele mai întunecate colțuri ale sufletului nostru și să aducem în conștiință trăsăturile/ comportamentele care se nasc în urma ascultării instinctelor (Luna) și mândriei, egoului (Soarele). Luna Neagră este asociată cu tentațiile, viciile, fricile, expunerea la un mediu nefavorabil, agresivitatea. Cu Luna Neagră în Taur trebuie să învățăm „să dăm drumul” (verbul caracteristic al Taurului este „a avea”), să depășim posesivitatea, gelozia, teama de schimbare, de necunoscut pentru a ne dezvolta abilitățile financiare, talentele, stima de sine, interesul pentru natură. Este important să conștientizăm că valorile materiale pot fi foarte ușor pierdute, pe când cele spirituale odată obținute vor dăinui mereu și astfel suntem în deplin acord și cu îndemnul biblic:

„Nu vă strângeți comori pe pământ, unde le mănâncă moliile și rugina și unde le sapă și le fură hoții; ci strângeți-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile și rugina și unde hoții nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră. “ (Matei 6:19-34)

Acest lucru este susținut și de Neptun în Pești, planeta tărâmului esoteric și spiritual, printr-un aspect benefic (sextil) la Luna Nouă în Taur, care ne îndeamnă să ne predăm unei forțe mult mai mari decât noi, asupra căreia nu avem control. Este important să avem credință, să ne ascultăm intuiția, să intrăm în contact cu natura noastră, favorizând empatia și compasiunea față de ceilalți, dar și să ne dezvoltăm talentele sau abilitățile neexprimate încă.

Aspectul de trigon (unghiul de 120 grade), pe care îl formează Luna Nouă în Taur cu Pluton din Capricorn (mai larg, dar a cărei influență o simțim), este benefic astfel încât suntem capabili să ne concentrăm energia, devenind mai curajoși, mai îndrăzneți în a iniția acțiuni (noul început) cu scopul de a ne atingem obiectivele. Pluton reflectă transformările vieții, procesul de renunțare la „vechi” pentru a face loc noului, ciclul nesfârșit al creației și distrugerii. Universul ne oferă oportunitatea de creștere personală prin mâna care ne-o întind Neptun în Pești și Pluton în Capricorn (ambii susținând „noul început”), de a transforma calitățile negative ale naturii umane și anume lăcomia, posesivitatea, gelozia în virtuții, dezvoltându-ne talentele sau abilitățile neexprimate încă și valorile spirituale.

Asteroidul 2212 Hephaistos ( 22°23’05” Taur ) influențează și el această Luna Nouă în Taur prin faptul că se află lângă ea și invocă povestea mitologică a lui Hephaistos, astfel:

Hephaistos, fiul lui Zeus și al Herei, stăpânii Olimpului, care a devenit ulterior zeul fierarilor, forjelor, metalurgilor, sculptorilor, meșterilor, bijutierilor, s-a născut urât, iar mama sa, Hera dezgustată de aspectul său fizic l-a respins aruncându-l de pe Muntele Olimp. La contactul cu pământul, Hephaistos și-a rupt picioarele. Ajuns pe insula Lemnos, băștinașii l-au învățat artele forjei și fierăriei, realizând ulterior săbiile, sulițele și scuturile zeilor de pe Muntele Olimp, dar și bijuteriile zeițelor. Hera, văzând bijuteriile făurite zeițelor, l-a readus pe Muntele Olimp, apreciind talentul său creator. Hephaistos a fost căsătorit cu Afrodita, zeița iubirii și a frumuseții. Din cauza urâțeniei sale, soția i-a fost însă infidela având o legătură cu Ares (zeul războiului). Copii nu au avut împreună, deși fiecare avea descendenți de la alți parteneri.

Astrologic, Hephaistos reprezintă îndemânarea și măiestria (făurirea armelor si a bijuteriilor), probleme cu brațele sau picioarele (defectul său fizic), respingere sau abandon (respingerea de către mama sa) și uniuni nepotrivite, între persoane care nu se potrivesc reciproc (căsătoria cu Afrodita). Se poate spune că Hephaistos a fost fierarul sufletului, a cărui forjă a născut nu numai creații frumoase (bijuterii), ci a reprezentat și triumful spiritului uman și capacitatea acestuia de a redirecționa nevoile nesatisfăcute (rănile emoționale datorate abandonului mamei) către scopuri productive (valorificarea talentului). El nu a respins lumea fizică în ciuda aspectului său fizic, ci mai degrabă a învățat cum să folosească, să transforme urâtul în frumusețe. Așadar mesajul lui Hephaistos la această Luna Nouă în Taur este că nu trebuie să fugim de greutăți, încercări, deoarece fiecare încercare ne întărește, ne înțelepțește, iar rănile emoționale (durerile sufletului) pot fi depășite prin canalizarea lor în dezvoltarea unui talent pe care îl avem.

Mai avem încă un „mesaj” la această Luna Nouă în Taur, de la steaua fixă Zaurak (23°52’ Taur) din constelația Eridanus, a cărei denumire în limba arabă înseamnă „barcă”. Ea ne vestește că stagnarea nu înseamnă altceva decât regresia la orice nivel. Barca este un simbol al mișcării care așteaptă să fie ghidată către un port stabil și sigur. Suntem împinși să mergem înainte, să perseverăm în acțiunile noastre și să ne deschidem către noi experiențe, care ne îmbogățesc și maturizează. Vivian E. Robson menționează în cartea sa, Stele și constelații fixe în astrologie, faptul că Eridanus reprezintă râul și oferă dragoste pentru cunoaștere și știință, multe călătorii și multe schimbări, o poziție de autoritate, dar pericol de accidente, în special pe mare și de înec.

Prin urmare „noile începuturi” sunt însoțite de intuiție, ghidare, protecție divină, mare capacitate de vindecare a rănilor emoționale precum și putere de materializare cu răbdare și atenție a dorințelor.

Harta Lunii Noi în Taur 11.mai 2021

Andreea Zbarcea