Suferinta

Suferinta

Suferinta

De-a lungul istoriei, despre suferinta s-au scris atatea volume incat acestea ar putea ocupa spatiul unei intregi biblioteci. Toti acesti autori au fost de acord ca adevarata suferinta este cea a sufletului.

Durerea corpului fizic este o joaca de copii fata de cea a sufletului. De exemplu, daca cineva isi pierde de exemplu o parte dintr-un deget, nu durerea fizica il face sa sufere, ci gandul ca ar putea fi desconsiderat si subapreciat de catre ceilalti oameni.
Daca putem sa evidentiem un gand relativ la suferinta, atunci acesta ar fi urmatoarea idee: incercati sa priviti suferinta ca pe un potential de exploatat. Daca suferim sufleteste, atunci acest fapt are o singura explicatie: traind intr-o lume adancita in materie, sufletul si spiritul nostru nu-si gaseste hrana – constand in iubire si intelepciune – si inevitabil, intra in suferinta. In acest fel trebuie inteleasa ideea de potential: sufletul si spiritul tanjeste dupa o lume mai perfecta, mai nobila, mai intretesuta de iubire si intelepciune, o lume care va fi atinsa intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. In suferinta sufletului zace aceasta promisiune a unui viitor mai bun. Faptul ca sufletul si spiritul nu este satisfacut de prozaismul vietii actuale, inseamna ca macar la nivelul subconstientului ne-am dat seama ca trebuie sa intreprindem ceva pentru a transforma lumea in directia nobletei spirituale. Daca reusim sa aducem aceasta intrezarire pana la nivelul constientului, acesta depinde de efortul nostru propriu.
Cei mai multi nici nu stiu macar de ce sufera. Ei insista sa-si gaseasca fericirea in cele oferite de actuala viata pamanteasca, mai mult sau mai putin adancita in materie. Cu prea putin succes, insa. Fericirea nu depinde de materie, ci de iubire, lumina si intelepciune – valori care sunt generate de spirit.
Insusi Iisus Christos afirmase: “Suferiti? Bucurati-va!” Am efectuat aici o condensare a celor opt tipuri de fericire descrise de El. De fapt, El nu a pretins de la cei care L-au ascultat sa-si transforme imediat suferinta in bucurie. Fraza “Bucurati-va!” trebuie inteleasa astfel: “Bucurati-va, deoarece nu sunteti atat de mult lipiti de materie incat sa nu simtiti chemarea lumii spirituale. Bucurati-va, deoarece suferinta voastra inseamna ca sunteti vii in interior. Constientizati faptul ca adevarata fericire se afla in voi, si poate fi atinsa daca va ridicati sufletul.”
Daca suferiti, inseamna ca aveti bogatii inca neexploatate in sufletul vostru, si ca trebuie sa le aduceti la suprafata, intr-un loc vizibil. Pentru a intreprinde o astfel de lucrare, v-ar putea fi de folos sa va imaginati Sagetatorul, ca pe o fiinta omeneasca. Daca s-ar incarna vreodata in planul fizic, aceasta zodie ar putea lua chipul unui batran intelept, imbracat in vesminte albe, si ar fi invaluit intr-o lumina alba, asemenea zapezii. Din inima sa ar tasni Iubirea, iar capul lui ar fi inconjurat de aura Intelepciunii. Da, gandul atintit spre o asemenea fiinta ne poate ajuta sa captam cate ceva din insusirile zodiei Sagetatorului: pace sufleteasca, bucuria de a trai, noblete spirituala si optimism.