Planta zodiei actuale – Salvia

Salvia
Salvia

Mai sunt cateva zile si Soarele va intra in zodia Sagetatorului, incepand sa anime vibratiile acestui semn. Sagetatorul este un semn care debordeaza de energie, iar afirmatia este valabila si pentru guvernatorul sau, Jupiter. Acest surplus de energie, precum si intelepciunea care il caracterizeaza, fac ca Jupiter sa fie considerat unul dintre principalele planete responsabile cu medicina.

De fapt, in ce consta medicina? Primul pas este gasirea cauzei adevarate (spirituale) a bolii, cauza care genereaza o lacuna de energie. Dupa aceea, printr-o metoda aleasa intelept, lipsa de energie trebuie completata. Si nu este suficient: pe cat posibil, trebuie actionat in asa fel incat boala sa nu mai reapara. Adica, terapeutul trebuie sa actioneze, printr-o putere de convingere imbibata cu iubire, astfel incat sa schimbe modul de gandire, gandul defectuos aflat la originea bolii, intr-unul pozitiv si sanatos. Jupiter poate fi considerat ca fiind responsabil cu medicina fiindca este in masura sa efectueze toate cele trei faze ale vindecarii: depistarea, vindecarea propriu-zisa si stabilizarea starii de sanatate actionand la nivel mental.
Dupa acest preambul, putem fi convinsi ca orice planta aflata sub obladuirea zodiei Sagetatorului este un adevarat doctor. Cu atat mai mult salvia, care mai poarta si denumirea de planta Maicii Domnului. La baza acestei denumiri sta o legenda veche, conform careia maica Domnului, fiind fugarita de soldatii lui Irod, a fost protejata tocmai de aceasta planta. Neavand la cine sa apeleze in mijlocul pustiului, maica Domnului s-a adresat salviei, cu rugamintea de a o ascunde din fata soldatilor cruzi. Auzind aceste rugaminti fierbinti, salvia s-a infrunzit brusc, acoperindu-l pe pruncul Iisus si pe mama acestuia. Ei au scapat nevatamati, iar drept multumire, maica Domnului a binecuvantat planta, conferindu-i puteri care sa poata combate orice boala. Este posibil ca in acel moment, acea planta sa fi preluat in mod special din energiile lui Iisus Christos, acestea fiind retransmise instantaneu prin Eul colectiv al acestor plante. Este just ca aici vorbim despre o legenda a carei valoare de adevar poate fi pusa sub semnul intrebarii de catre persoanele cu o constitutie intelectuala sceptica, dar daca ea a putut supravietui atator secole zbuciumate, este posibil sa contina macar un sambure de adevar.
Cert este ca daca ati vazut vreodata o Salvia Officinalis, veti fi de acord ca este o planta cu totul speciala. Ea este pur si simplu “altfel” decat celelalte plante din gradina. La prima vedere, ne surprinde culoarea frunzelor ei: daca frunzele sunt in general verzi, atunci salvia incearca sa afiseze ceva din bleul care caracterizeaza zodia Sagetatorului. In functie de unghiul in care lumina Soarelui cade pe ele, frunzele salviei pot parea verzi, gri, violet sau chiar albastre. Culoarea de baza a frunzelor ei este un amalgam al acestor nuante.
Daca ne apropiem de ea si o contemplam cu sufletul, salvia da dovada de o inalta clasa spirituala. Ea emana forta spirituala si puritate. Privind-o, avem impresia ca ne aflam in fata unui initiat. Energiile Sagetatorului sunt prezente in aceasta planta in forma lor cea mai pura. Fiinta salviei se aseamana cu felul de a fi al unui guru intelept, simbolizat tocmai de Jupiter, guvernatorul Sagetatorului.
Denumirea de “salvie” deriva din latinescul “salvare” – a vindeca, a insanatosi.
Este un fapt natural deci ca vechii greci se mirau daca murea cineva care poseda o astfel de planta in gradina.
Pentru utilizare terapeutica, de la salvia de gradina se culeg doar frunzele, inaintea perioadei infloririi, in lunile iunie si iulie.
Inca din antichitate, salvia are faima unui panaceu (leac universal). Consideram ca ar fi inutil sa insiram lunga lista a problemelor de sanatate impotriva carora am putea porni la lupta cu ajutorul ei. Salvia este unul dintre cele mai renumite tonice digestive si nervoase, regland functionarea inimii, stomacului, intestinelor, actionand pentru combaterea amigdalitelor, a problemelor dentare, s.a.m.d. Putem remarca faptul ca salvia nu tine cont de guvernatorul astrologic al partii de corp afectate. Generozitatea mostenita de la Jupiter si Sagetator face ca ea sa poata actiona cu succes in orice parte a corpului! Substantele plantei, transpuse in ceai, localizeaza in organism locurile afectate si stabilesc un fel de legatura de lumina intre acestea si o zona a planului astral care poate furniza energiile si informatiile vindecatoare.
Totusi, sunem datori sa mentionam aici utilizarile cele mai frecvente ale acestei plante. Cum Sagetatorul se afla intr-o legatura stransa cu structura mentala a omului, ceaiul de salvie este excelent impotriva surmenajului, depresiei si tulburarilor nervoase.
La baza proprietatii de a combate lipsa poftei de mancare, a ceaiului de salvie, sta faptul ca Sagetatorul este un mare gurmand. Ceaiul are un efect benefic si asupra ficatului bolnav – organ guvernat de zodia Sagetatorului – inlaturind toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii acestuia. In plus, ajuta la scaderea zaharului din singe la diabetici.
Cum guvernatorul Sagetatorului, planeta Jupiter, este exaltata in Rac, salvia are efecte benefice remarcabile si asupra uterului. Ea usureaza nasterile, regularizeaza si face sa apara menstrele dupa nasteri, restabilizind tonusul uterului. In plus, favorizeaza fecundatia, combate sterilitatea si impotenta.
O alta boala impotriva careia salvia poate fi utilizata cu succes este transpiratia nocturna. La baza acesteia sta de obicei un sentiment de tip remuscare, bolnavul simtind ca a omis sa efectueze o lucrare importanta din punct de vedere al destinului propriu, si in subconstientul sau se instaleaza teama de consecintele acestei neimpliniri, care la randul sau provoaca transpiratia nocturna. Energiile jupiteriene ale salviei sunt in masura sa intervina atat la nivel fizic, cat si la nivel mental, pentru a combate aceasta boala. Pacientul primeste un nou impuls de la salvie, constand in vibratii inalte, purificare spirituala si sansa unui nou inceput.
Asa cum Sagetatorul defineste latura benefica si intelegatoare a Divinitatii, putem spune ca iertarea Domnului coboara in planul fizic prin fiinta salviei. Cum aceasta planta este capabila sa traiasca si intr-un ghiveci, este recomandabil sa crestem macar o salvie in casa – daca avem o gradina si o putem sadi acolo, cu atat mai bine. De ce? Pentru ca, salvia nu este altceva decat o icoana vie…