Planta zodiei actuale – Naprasnica

Naprasnica
Naprasnica

Plantele care pot fi catalogate ca fiind sub guvernarea Varsatorului au in general urmatoarele caracteristici: tind sa-si dezvolte flori de culoare violet, furnizeaza substante amarui care pot condimenta bauturile si alimentele noastre, daruiesc diferite uleiuri care pot fi utilizate ca aliment sau ca aromatizant.


Din punct de vedere al alimentatiei, asa cum Varsatorii tind sa fie mereu “altceva” sau “altcumva”, si aceste plante tind sa se incadreze in categoria de aliment complementar sau furnizor de aroma. Adica, ele nu sunt alimente de baza ca graul sau cartoful, ci alimente complementare specifice petrecerilor, ca de exemplu arahidele. Mai departe, gustul bauturilor de tip bitter, aflat undeva la granita dintre dulce si amar, este obtinut indeosebi din plante aflate sub guvernarea Varsatorului.

Aceste plante tind sa vindece tocmai prin substantele lor amarui, omul dandu-si seama ca ii este mai bine sa se multumeasca cu starea lui actuala decat sa viseze la o viata mai dulce. Gustul amarui este mostenit de la guvernatorul traditional al Varsatorului, Saturn. Contactul cu substantele inmagazinate intr-o planta guvernata de acest semn tinde sa comprime corpul astral al omului, ordonandu-i energiile distibuite mai mult sau mai putin haotic. In plus, substantele acestor plante sunt imbibate si de energiile planetei Uranus, care la randul lor ofera putere de detasare si capacitatea de a observa problemele generatoare de boli din noi puncte de vedere. Astfel, omul bolnav are o sansa in plus pentru a constientiza cauza spirituala a bolii de care sufera. Atasarea de spiritualitate si ingeniozitatea planetei Uranus se regasesc – evident, la o scara mai mica – inmagazinate in fiecare planta aflata sub obladuirea zodiei Varsatorului.

O planta emblematica a zodiei Varsatorului este Naprasnica (Geranium robertianum – popular i se mai spune si Napraznic). Chiar si numele ei ne aminteste de caracteristicile planetei Uranus, simbolizand o actiune fulgeratoare, neasteptata. Iata ca intelepciunea populara dispune de o intuitie remarcabila! Exista peste 700 de tipuri de naprasnice, reunite in familia Geraniaceae. Unele sunt rezultatul colaborarii dintre Uranus si alte planete, iar altele, de exemplu Geranium sanguineum, este formata cu precadere de energiile uraniene.

O floare uzuala, care se afla in familia Geraniaceae, este muscata. Ea este o fiica comuna a planetelor Uranus si Venus, castigandu-si mirosul original de la ambele planete. Pe de o parte, acest miros ar vrea sa comunice o fraza de genul “Eu sunt eu si nu vreau neaparat sa ma placi”, sub actiunea energiilor uraniene, dar ramane totusi in sfera mirosurilor placute, sub actiunea lui Venus. Muscata vrea sa se arate lumii – parca ne atrage privirea -, pentru ca Uranus este o planeta extrovertita, iar in acelasi timp ea este si o floare estetica, sub actiunea fortelor venusiene.

Dar sa revenim la naprasnica. Ca aspect fizic, indeosebi frunzele ei ne aduc aminte cel mai bine de Uranus. Aceste frunze sunt spinoase, acoperite cu un strat fin de par, iar insasi forma lor – asemanatoare furculitei care se termina in trei lanci – ne aduce aminte de ideograma planetei Uranus. Firisoarele de par care acopera frunzele au menirea de a produce uleiurile specifice acestor plante. Firisoarele ne sugereaza urmatoarea fraza, asemenea felului de a fi al multor Varsatori: “Eu sunt diferit, si ma protejez tocmai prin atitudinea mea neconventionala, tocmai datorita faptului ca in interior coc ceva pretios”. Iata ca aspectul fizic al plantelor reunite in familia Geraniaceae ne poate conduce la intelegerea felului de a fi al oamenilor nascuti in zodia Varsatorului. Acesti oameni tind sa-si faca freze si coafuri interesante si sa aiba un comportament ce poate parea spinos in ochii altor nativi. Insa, aspectul fizic si comportamentul lor nu vor decat sa protejeze chintesenta interiorului lor. Asa cum firisoarele unui Geranium produc uleiuri volatile utilizabile in diferitele terapii conventionale si complementare, firisoarele imaginare ale Varsatorilor nu fac decat sa protejeze lumina din interiorul acestor oameni.

Aspectul fizic Varsatoricesc al plantelor de tip Geranium este completat de diferitele nuante de violet al florilor lor. Naprasnica isi dezvolta flori roz sau violete. Aceste culori releva natura extrovertita si iubirea de tip spiritual a acestei plante. Planta in intregime da impresia ca doreste sa cuprinda un spatiu cat mai mare, un spatiu in interiorul caruia aerul poate patrunde in voie. Acesta este o caracteristica remarcabila a plantelor guvernate de semne de aer: ele doresc sa inmagazineze aerul fizic in interiorul lor. Ele se simt bine atunci cand vantul poate sufla in voie printre tulpinile si frunzele lor, deoarece ele simt ca structurile lor, care se afla dincolo de simturi, sunt hranite efectiv de aer. Mirosul neplacut al lui Geranium robertianum tine tot de planul fizic, dar avand in vedere ca vorbim despre o planta medicinala, este ceva de asteptat – sa ne gandim ca toate medicamentele adevarate au un gust amar.

Trecand la posibilele actiuni terapeutice ale naprasnicei, putem aminti in primul rand proprietatile sale benefice dovedite in tratarea si prevenirea cancerului. Substantele care pot fi regasite in corpul plantei stabilesc o legatura intre bolnav si zodia Varsatorului, iar astfel, beneficiind mai bine de energiile acestui semn, pacientul poate constientiza mai bine cauzele spirituale ale bolii sale. El beneficiaza astfel de o sansa in plus pentru a afla ce mai are de facut in incarnarea sa actuala, astfel incat, dupa ce isi completeaza bagajul de misiuni legate de viata sa prezenta, sa poata scapa de energiile negative care au generat cancerul.

Alt domeniu in care naprasnica s-a dovedit a fi utila este tratamentul sterilitatii, indeosebi cea masculina. Extractul de naprasnica are un efect de crestere a numarului de spermatozoizi si a motilitatii acestora. Meditand la modalitatea prin care un astfel de efect poate fi atins, ne putem gandi la axa Leu-Varsator, perpendiculara pe cea trasata intre Taur si Scorpion, responsabila cu reproducerea si cu sexualitatea. Axa Leu-Varsator se refera mai mult la iubire, iar axa Taur-Scorpion la sexualitate. Stim cu totii ca iubirea dizolva stresul, pe cand sexualitatea tinde s-o genereze. La originea sterilitatii masculine poate sta factorul de stres. Extractul de naprasnica actioneaza in sensul dizolvarii stresului, al detensionarii zonei genitale, functionarea acesteia putandu-se intoarce in limitele normale.

Naprasnica este si un excelent revitalizant si revigorant. Avand o natura spirituala proeminenta, naprasnica poate stimula chakrele corpului eteric, si astfel putem beneficia de un plus de energie. Pacientul caruia ii este administrat extractul de naprasnica se simte efectiv revitalizat. Cum chakrele corpului eteric se afla in legatura cu hormonii, putem vorbi despre o actiune reglatoare hormonala deosebita in cazul acestei plante.

Cum Varsatorul se afla intr-o puternica legatura cu pielea, naprasnica este un ajutor pretios in restabilirea tesutului dermic. Inca din Evul Mediu, extractul de naprasnica a fost folosit cu succes in vindecarea diferitelor rani. Este foarte interesant ca substantele continute de naprasnica vindeca atat ranile exterioare, cat si cele interioare. Daca se utilizeaza in combaterea bolilor de tip ulcer, atunci acest fapt se datoreaza tocmai puterii sale de vindecare a suprafetelor de contact ale corpului uman.

Naprasnica poate fi gasita in padurile umbroase de molid si fag, in locuri umede si umbrite. O putem identifica dupa mirosul neplacut, de oaie sau de cauciuc ars. Fructul are o forma interesanta de cioc de barza, plin de seminte marunte. Se culege partea aeriana a plantei, se usuca cu grija si este folosita pentru prepararea de ceai.

Iata cate plante extraordinare exista in jurul nostru, in mod aproape neobservat. Poate trecem pe langa ele si cel mult observam frumusetea lor exterioara. Ce-ar fi sa le contemplam si cu sufletul? Cel mai important rol al omului pe aceasta planeta este acela de a stabili legatura dintre cer si pamant. Daca ne fixam atentia asupra unei plante, cu scopul de a o contempla si admira, se stabileste o legatura energetica intre noi si planta, din care amandoua fiintele au numai de castigat. Omul revarsa asupra plantei lumina constientei sale si primeste in schimb ceva din armonia plantei. Iata cat de important este sa ne plimbam in natura si sa fim in acelasi timp constienti de rolul pe care-l avem pe aceasta planeta…