Astro-botanica

Planta zodiei actuale – Orzul

Orzul

Traind multa vreme in umbra fratelui sau mai mare – graul, orzul a ocupat mai mereu un rol secundar, fiind destinat in special animalelor. Aceasta planta a fost practic redescoperita in ultimele decenii, constituind o statie importanta pe un drum important parcurs de omenire, in ultima vreme: dinspre painea alba spre alimentatia bazata pe seminte vii. Orzul are o traditie bogata in Tibet, locuitorii acelor tinuturi vaste fiind constienti de valoarea sa energetica.

Marele clasic al literaturii astrologice medicale, Nicholas Culpeper, plaseaza orzul in randul plantelor guvernate de Saturn. Plantele aflate sub obladuirea planetei cu inele sunt nepretentioase, iubitoare ale culorilor inchise (negru, gri), dar ajunse in organism, devin muncitoare extrem de harnice, lucrand cu maxima eficienta pentru restabilirea si fortificarea sanatatii. Aceste plante indura frigul, natura lor saturniana determinandu-le chiar sa-l pastreze prin mentinerea umezelii. Ele pot creste aproape in orice tip de sol, strangand din dinti si rezistand cu smerenie, asemenea planetei lor parinte. Saturn tinde sa genereze forme de statura mica, evidentiind si prin marime principalele sale virtuti: lipsa de pretentii si smerenia.

Astfel, orzul poate fi considerat o planta emblematica a zodiei Capricornului. El este in primul rand o planta furajera, efectele sale terapeutice avand doar un rol secundar. Totusi, nu avem nici un motiv sa desconsideram puterea sa de a vindeca: orzul este o arma foarte eficienta impotriva cancerului. Explicatia acestui fapt consta in legatura stransa dintre cauza spirituala a bolilor de tip cancer si planeta Saturn. Cancerul se dezvolta in acei oameni care refuza sa-si indeplineasca sarcinile pentru care au coborat in planul fizic, in timp ce Saturn, fiind considerat una dintre planetele karmei, simbolizeaza tocmai aceste sarcini.

Orzul, introducand energiile planetei Saturn in organism, poate da o mana de ajutor fiintei umane in lupta impotriva cancerului. La modul concret, sucul preparat din orzul crud actioneaza asupra corpului astral (salasul instinctelor, dorintelor si sentimentelor) cu fortele specifice planetei Saturn, adica cu actiuni de ordonare si contractare. Structura mai mult sau mai putin haotica a corpului astral devine mai organizata, iar astfel Eul nemuritor al omului poate actiona mai liber asupra acesteia. Eul poate infiltra mai multa lumina in corpul astral. Ceea ce este vizibil la nivelul constiintei obisnuite: omul suferind de cancer „vede” mai clar, isi pierde o parte din dorintele care il determinau sa se indrepte intr-o directie gresita, si se naste in el vointa de a-si urma drumul spiritual.

Energiile inmagazinate in plantele guvernate de Saturn ne purifica si ne dau impulsuri de a deveni mai smeriti, mai deschisi spre nevoile Eului nostru. Este drept ca nu sunt apetisante – parca ne resping – datorita naturii mai mult introvertite a planetei Saturn, dar sunt cu atat mai eficiente. Medicamentul adevarat este amar, iar plantele dominate de Saturn se incadreaza cu prisosinta in aceasta categorie.

Lista afectiunilor impotriva carora putem lupta cu ajutorul orzului este foarte lunga. Putem evidentia aici cele specifice planetei Saturn: lombosciatica si reumatismul. Mai departe, datorita faptului ca Marte este exaltat in Capricorn si sangele este dirijat tocmai de aceasta planeta, orzul are o pronuntata actiune reglatoare asupra tensiunii, adica se poate folosi deopotriva in cazuri de hipertensiune, hipotensiune si anemie. Orzul curata sangele. Cum energiile martiene sunt acelea care formeaza muschii, putem aminti orzul ca fiind un binefacator al aparatului locomotor. Printre altele, orzul ne ajuta sa slabim.

Conform mecanismului de ordonare a corpului astral descris mai sus, orzul devine o arma puternica impotriva bolilor psihice (schizofrenie, epilepsie). Avand ca parinte spiritual zodia Capricornului, el este eficient si in cazul bolilor specifice Racului (semnul aflat in opozitie cu zodia Capricornului), adica cele ale stomacului si intestinelor. Orzul are un efect de curatire asupra acestei parti a organismului, devenind un inamic al ulcerului si gastritelor.

Am subliniat cateva efecte principale ale orzului, dar el poate fi eficient aproape in orice situatie dificila. El este o adevarata magazie de potasiu, calciu, fier, biotina, respectiv vitaminele A, B1 si C. Orzul, la prima vedere, pare o planta obisnuita, dar privita sub aspectul multiplelor sale calitati, este o adevarata minune a naturii. Desi oamenii au inceput deja sa-l redescopere, totusi este foarte probabil ca in viitor sa aiba un rol si mai important, deopotriva in ceea ce priveste nutritia locuitorilor acestei planete, respectiv terapia unor boli greu curabile. Ceea ce este foarte important: sa-l consumam pe cat posibil in stare verde (cruda).