Cateva ganduri despre Era Varsatorului

Era Varsatorului
Era Varsatorului

Se vorbeste foarte mult despre Era Varsatorului, si toata lumea este de acord ca epoca care va urma va fi una extraordinara. Se asteapta ca dezvoltarea tehnica sa atinga culmi nebanuite, dar mai ales, ca relatiile interumane sa evolueze atat de mult incat sa putem vorbi despre omenire ca despre o singura entitate.

Este posibil insa ca multe persoane sa creada ca Era Varsatorului o sa soseasca intr-un mod automat, aproape fara sa observam schimbarile care sunt necesare instaurarii noii epoci. In subconstientul lor, multi cred ca oamenii se vor schimba in interior sub actiunea fortelor astrale, ca fizica va evolua atat de mult incat omenirea va putea beneficia de o sumedenie de descoperiri si inventii care vor inlesni mult viata pe aceasta planeta.

In cele ce urmeaza, dorim sa combatem aceasta idee de „schimbare automata” a vietii de pe Pamant.
Perioada de doua milenii care a trecut a fost parcursa sub egida axei Fecioara – Pesti, a crestinismului. Punctul vernal inca se afla in Pesti, iar aceasta zodie fiind un semn de apa, putem spune ca ideile crestine au patruns in omenire doar la nivelul simtirii, al sentimentelor, al comportamentului si al obiceiurilor. Vom risca aici o afirmatie: crestinismul se afla abia la inceputul evolutiei sale. Din punct de vedere mental, majoritatea oamenilor nu inteleg inca foarte bine ideile pe care se bazeaza crestinismul.

Cei mai multi inteleg crestinismul sub doua aspecte: necesitatea de a manifesta bunatate sufleteasca (Pesti) si prin seria de indatoriri la care suntem supusi (Fecioara). Este surprinzator, dar referitor la chintesenta religiei crestine, in mintea multor oameni domneste ceata.

Daca intrarea punctului vernal in Varsator va aduce o schimbare, aceasta se va referi la modul de abordare al crestinismului. Omul va dori, din ce in ce mai mult, sa inteleaga tot ceea i se spune, adica sa cunoasca realitatea ce ne inconjoara si cu ajutorul mentalului inferior si superior. Evolutia acestei planete va fi atunci in mana axei Leu-Varsator, implicand cunoastere si intelegere (Varsator), sustinuta de creativitatea si curajul Leului. Religia crestina, in Era Varsatorului, va fi cu totul alta. Nu numai ca va fi mai inteligibila, ci va deveni cunoastere suprasensibila, si vom asista la contopirea ei cu stiinta.

Religia si stiinta au facut cativa pasi timizi spre un punct imaginar comun de intalnire, dar este de asteptat ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa se uneasca din nou, asa cum la inceputul istoriei omenirii ele au fost contopite. Stiinta a facut pasul cu matematicile superioare si cu fizica cuantica, iar religia a lasat sa fie descoperita si latura ei esoterica.

Sa revenim la ceea ce am afirmat la inceputul acestei prelegeri. Era Varsatorului se va instaura doar datorita actiunii constiente a omului, si nu in mod automat. Cu cat mai mult incercam sa intelegem religia sub aspectul ei esoteric – deja se afla pe piata foarte multe carti care ne pot ajuta in mod real sa intelegem lumea suprasensibila care ne inconjoara – cu atat mai mult punem umarul la grabirea venirii noii epoci. Iar daca sufletul nostru poate percepe mai bine lumea sub aspectul ei stiintific, atunci exista varianta studierii unor lucrari de fizica cuantica sau matematica superioara, care lasa sa inteleaga faptul ca realitatea noastra fizica este continuata undeva intr-o lume dincolo de simturi.

Indiferent de directia de abordare, esential este ca prin intelegere intelectuala sa ne lasam influentati de armonia lumilor celeste intalnite, astfel incat starea lor de pace sa ne invadeze sufletul, si astfel sa putem deveni oameni mai buni la randul nostru.

Inainte sa terminam aceasta mica prelegere, dorim sa atragem atentia asupra rolului Eului (partea nemuritoare a omului) in timpul dominatiei axelor Fecioara-Pesti, respectiv Leu-Varsator. Sub axa Fecioara-Pesti, Eul a trebuit sa fie reprimat, astfel incat sa poata fi inlaturat o parte din egoismul sau, ca el sa se lase influentat de perfectiunea divina asupra careia si-a fixat privirea. In epoca care urmeaza, dominata de axa Leu-Varsator, aceasta marginalizare a Eului va lua sfarsit. Omul va trebui sa devina constient de sine.

In perceptia multor oameni, chiar ideea Eului se afunda in ceata, ei crezand in profunzimea lor ca, odata cu moartea corpului lor fizic, existenta lor se va sfarsi in totalitate. In epoca ce urmeaza, Eul va avea un rol foarte important, nu in sensul de orgoliu, ci de largire a posibilitatilor creative umane. Omul va invata sa perceapa lumea suprasensibila din jurul sau – sa simta energia si s-o utilizeze in scopurile proprii, sa contemple entitatile mai evoluate decat el, s.a.m.d. – dar toate acestea nu sunt posibile decat dupa regasirea Eului lor. Eul este un Soare interior, si va trebui sa fie redescoperit. Doar un om care se simte gravitand in jurul unui centru de greutate stabil se poate avanta cu succes in cunoasterea lumii suprasensibile.
Intrarea punctului vernal in Varsator va mari si importanta Leului, a semnului aflat in opozitie cu aceasta zodie, cel care este si simbolul Eului etern al omului.

Putem observa cat de intelept a lucrat Inteligenta cosmica, cand a inserat zodia Pestilor intre Taur si Varsator. Epoca Varsatorului va fi caracterizata de redescoperirea sinelui, mai ales a posibilitatilor creatoare ce zac in om, inca neutilizate. La sfarsitul epocii Taurului, o era dominata de axa Taur-Scorpion, din punct de vedere sufletesc omul s-a prezentat intr-o stare „necioplita”. El a fost dominat inca de instincte si egoism. Daca ar fi urmat inca de pe atunci o epoca a redescoperirii sinelui, cum va fi Era Varsatorului, ar fi fost o adevarata catastrofa, pentru ca omul ar fi gasit in interiorul sau cel mai probabil structurile sale inferioare. Omului ii este permis sa-si redescopere Eul doar dupa ce si-a inmuiat sufletul in piosenia si devotamentul specific zodiei Pestilor.

Asadar, sa revenim la ideea de la care am pornit. Astrele actioneaza intotdeauna prin om. Cu cat intelegem mai bine necesitatea de a deveni mai constienti de sine din punct de vedere spiritual, cu atat vom reusi sa punem mai multe caramizi la edificarea viitorului. Era Varsatorului inseamna ca vom descoperi bogatii inca nebanuite, ascunse in structurile noastre invizibile. Una din expresiile cheie al viitorului imediat fiind „constienta de sine”, este lesne de inteles ca viteza cu care se apropie era pe care o asteptam depinde de fiecare dintre noi.