Editorial

Puterea gandului

Puterea gandului
Puterea gandului

Acum, cand Soarele se scalda in razele zodiei Gemenilor, este momentul sa reflectam putin la puterea gandului. Dar, inainte de a intra in subiect, vom face o mica paranteza. Poate sunteti si voi fani ai Clopoticai (Tinker Bell), personaj important din desenele animate cu Peter Pan. Ceea ce vrem sa va povestim aici este un pasaj din desenul animat „Return to Never Land”. Jane, mica fetita din viata reala este rapita de capitanul Hook si ajunge in lumea povestilor, populata de fel-de-fel de personaje imaginare. Clopotica este o mica zanica, vesela si draguta, capabila sa emane o pulbere magica. Aceasta este capabila sa trezeasca puterea de a zbura in orice fiinta vie, chiar si in oamenii veniti din lumea reala.

Clopotica este o fiinta cu adevarat fermecatoare, o zanica de care majoritatea copiilor se indragostesc instantaneu. Urmarind-o, orice om are impresia ca este o fiinta nemuritoare. Faptul ca ea poseda puteri supranaturale ne sugereaza ca este ferita de orice fel de neplacere, ca raul o evita cu prisosinta.

Dar… surpriza! Exista un moment in film in care ne convingem de contrariu. Jane, fetita rapita din lumea reala se supara pe propria ei soarta si decide sa nu mai creada in lumea povestilor. Desi vede cu proprii sai ochi personajele acestei lumi, isi spune ca nu mai crede in nici unul dintre acestia si nici in puterile lor. Si iata ca, atinsa de neincrederea lui Jane, Clopotica incepe sa-si piarda stralucirea si cade bolnava in patutul din scorbura in care locuieste. Este din ce in ce mai vlaguita. Fiinta care odinioara putea zbura cu atata maiestrie si oferea si altora puterea de a zbura, nu poate acum nici macar sa mearga. Lumina ei devine din ce in ce mai opaca si ne convingem ca este la un pas de moarte. Observam ca lipsa de incredere in supranatural, este o forta atat de negativa incat este capabila sa omoare fiintele vii din lumea aflata dincolo de simturi. Intuim totusi ca Jane are o inima buna si nu va suporta la nesfarsit s-o vada suferind. Pana la urma, fetita din lumea reala ia decizia de a crede din nou in mica zanica, iar aceasta isi revine incet. Evident, Jane invata imediat sa zboare ca Peter Pan. Intelegem ca de fapt credinta ei a facut-o sa poata zbura in vazduh. Pana aici a fost povestea.

De ce v-am relatat-o? Fiindca prea a devenit la moda sa vedem viitorul in culori sumbre. Prea ne-am obisnuit sa dam din maini a lehamite si sa afirmam ca nu ne asteptam la schimbari pozitive, ba ca totul se va inrautati. Prin povestea lui Jane si a Clopoticai, doream sa evidentiem energia negativa a unor astfel de ganduri. Invatand din poveste, se cade sa avem incredere in viitorul poporului nostru, chiar daca nu ne vin in minte prea multe idei care sa poata constitui baza acestei increderi. Povestea Clopoticai ne spune clar: neincrederea distruge, iar credinta are puterea magica de a construi. Iar daca este vorba despre viitor, avem datoria sfanta de a-l construi…