Editorial

Audienta

Moto: „Sa fii ce vrei sa fii!” – autor: zodia Leului

Editorial august
Editorial august

Era o zi de miercuri. Dimineata, la ora 8:40, Dumnezeu isi bause cafeaua in bucatarie. Se pregatea pentru ora lui de audienta, programata la ora 9:00. Se relaxa usor si se gandi la cei care s-au prezentat la el cu niste reclamatii in saptamana precedenta.
La 9:00 fix intra in salonul sau prezidential si se aseza intr-un fotoliu confortabil. Facu semn lui Sfantu Petru ca sa deschida usa pentru primul client.
Acesta il anunta ca urma sa intre Fluviul.
La Dumnezeu s-au prezentat tot felul de fiinte la audienta, de la pietre mici pana la mari heruvimi si serafimi, asa ca nu s-a mirat deloc cand a auzit ca tocmai Fluviul are o nedumerire.
– Pofteste-l inauntru – ii spune lui Sfantu Petru.
Acesta deschisese usa si Fluviul intra in salon.
– Spune, fiule, ce ai pe inima! – incepu direct Dumnezeu, evitand formalitatile.
– Tatal meu, am venit la tine cu o rugaminte. Stii, mie-mi place sa cobor din munti exact asa cum vreau eu. Imi place sa serpuiesc, sa-mi croiesc singur drumul. Sa admir privelistea din jur, sa fiu in contact cu pamantul, cu iarba si cu copacii. Ceea ce ma doare este faptul ca un alt fiu de-al tau, omul, crede ca mi-ar fi bine daca as cobori intr-o linie dreapta. Ii place sa ma sistematizeze, sa ma forteze sa merg printre zale de beton. Dar eu ma simt stramtorat in fagasul pe care mi-l construieste cu atata migala. Mie-mi place sa curg salbatic! As vrea sa ma ajuti in acest sens.
– Bine, fiule, am inteles ce mi-ai spus, ma gandesc pe parcurs la ideile tale. Asteapta-ma te rog in hol. Mai am de audiat niste fiinte, o sa-ti raspund dupa aceea.
Fluviul iesi in hol.

Sfantul Petru anuntase ca urmatorul pe lista era Credinta.
– Tatal meu, usa ramasese deschisa si am auzit tot ce a spus fratele meu Fluviu. Si eu am o rugaminte asemanatoare. De fapt, si mie imi place sa ma urc pana la Tine serpuind. Sa duc oamenii la tine asa cum vreau eu. Sa privesc in jur, sa fiu in contact cu pamantul, cu stancile si cu metalul. Omul vrea sa ma sistematizeze si pe mine, incercand sa ma forteze printre barierele de beton ale religiei. Si zau ca si eu ma simt stramtorat, ca si fratele meu. Si mie-mi place sa curg salbatic, sau cel putin sa fiu ca jocul copiilor: senin, curat ca lacrima si mereu cu zambetul pe buze. Poti sa ma ajuti in acest sens?
– Stai jos si tu, fiule, in hol, sa vad ce pot face pentru tine. Mai este cineva de audiat, o sa-ti raspund dupa ce-l ascult si pe el.
Credinta iesi.
Sfantu Petru facu semn ca urma sa intre Iubirea.
Dumnezeu fu de acord.
– Tatal meu, usa era deschisa si auzisem tot ce au vorbit fratii mei. Am si eu o nedumerire asemanatoare.
– Parca intuiam eu – ii raspunse Dumnezeu, zambind.
Iubirea continua.
– Si mie-mi place sa ma plimb prin paduri, prin poieni si prin poteci nebatatorite. Drumurile asfaltate nu-s pentru mine. Oamenii au inventat relatiile, tocmai ca sa ma sistematizeze. Ma simt oribil daca sunt degradat la rangul de „relatie”. Si eu sunt o fiinta libera, ca Fluviul si Credinta. Si mie-mi place sa serpuiesc, pentru ca drumurile drepte ma plictisesc. Ma simt in relatii exact asa cum se simte fratele meu Fluviu cand este fortat sa curga in canale de beton. Sau ca fratele meu Credinta cand este fortat sa se deplaseze prin albia religiei. Poti sa faci ceva pentru mine?
– Dar care e alternativa ta?
– De fapt, nu este o alternativa, ci o sugestie. As vrea ca oamenii sa se duca in padure si sa observe cum alearga paraul printre copaci. Sa simta ca eu sunt exact ca acel parau vesel si sprinten! Sa se duca dupa aceea sa observe cat de trista este apa care curge in canalele de beton… Sa-si dea seama ca eu nu sunt ca apa din canale. Practic nu vreau nimic alteva decat ca oamenii sa-si traiasca iubirea dupa felul de a fi al paraului din padure!
– Am sa ma gandesc la ideile tale, fiule. Iesi in hol te rog si asteapta-ma.
Iubirea iesi si Sfantu Petru inchisese usa.
– Ce zi e astazi! Toata lumea e obsedata de „serpuire”! – exclama Dumnezeu.
– Da, sefu’… dar ce le raspunzi? – il intreba Sfantu Petru.
– Sa stii ca imi place ideea lor de libertate, de salbaticie, de serpuire! Toti trei sunt niste baieti tare frumosi si simpatici. Zi-le ca sunt de acord cu ideile lor si ca voi lua masuri imediat. Iar pe tine te rog sa distribui prin toate canalele posibile ca imi place ideea de evolutie serpuitoare, fara bariere si canale betonate. Sunt de acord ca toti fiii mei sa se apropie de mine prin caile neumblate ale padurilor! Sa vina pe acolo unde simt ca palpiteaza mai multa Viata!