Tranzitarium

Astrele in ianuarie 2012

de Dora Muth

Planete in semneDe unde pana unde merg planetele in luna ianuarie 2012:

Soarele: pe 1 ianuarie se afla in Capricorn, semn zodiacal în care va ramane pana pe 22 ianuarie, cand trece in Varsator;

La inceput de an Soarele este gazduit de zodia de Pamant a Capricornului, fapt care ne ancoreaza din nou in aspectele concrete ale vietii, indemnandu-ne sa ne organizam, sa ne stabilim scopuri si strategii pentru a ni le atinge. Este posibil sa percepem si o oarecare ingrijorare pentru felul in care se vor rezolva problemele de zi cu zi sau planurile maii ambitioase pe care le avem. Capricornul este un semn al interiorizarii, al concentrarii si al muncii sustinute, influente pe care le vom simti afectandu-ne gandurile si actiunile pana in ultima saptamana a lunii. Sa nu uitam ca avem in Capricorn si un simbol al integritatii personale, al unui echilibru perfect intre lumea interioara si manifestarea acesteia in lumea exterioara. Prin urmare, vom simti nevoia sa ne delimitam de atitudinile care nu ne maii reprezinta, de relatiile si proiectele care ne limiteaza sau ne impun un mod de gandire, de actiune cu care nu mai rezonam. O alta calitate proprie Capricornului este aceea de a gasi in solitudine o sursa de dezvoltare personala, indentificand in interior resurse inca neexprimate, care il pot ajuta. Deci putem folosi aceasta perioada si pentru introspectii, lecturi sau meditatii. Ceea ce vom descoperi acum ne va fi de folos in exercitarea rolului nostru social, deoarece – sa nu uitam! – arena in care Capricornul isi masoara puterile este cea a vietii publice.

In ultima saptamana a lunii ianuarie, Soarele intra in Varsator, semn de Aer, nonconformist şi imprevizibil dar foarte altruist, devotat adevarului si gata sa se sacrifice pentru semenii sai. Temele aduse in centrul atentiei in aceasta perioada vor fi gasirea caii personale si a mijloacelor prin care putem urma aceasta cale, ramanand fideli principiilor noastre. Asta deoarece influenta Varsatorului scoate la lumina calitatile care ne fac atipici, “altfel”, care ne diferentiaza de toti ceilalti. Tocmai in acestea ni se cere sa avem incredere acum, pentru ca prin ele putem sa gasim noi solutii la vechi probleme si tot prin ele putem iesi din tiparele clasice, impuse de sistemul educational si social, definindu-ne noi directii si metode in care sa exploram existenta.

Luna: in data de 1 decembrie se afla in Berbec, 3 ianuarie trece in Taur, pe 5 ianuarie in Gemeni, pe 8 ianuarie in Rac, pe 10 ianuarie in Leu, pe 12 ianuarie in Fecioara, pe 15 ianuarie in Balanta, pe 17 ianuarie in Scorpion, pe 19 ianuarie in Sagetator, pe 21 ianuarie in Capricorn, pe 23 ianuarie in Varsator, pe 25 ianuarie in Pesti, pe 28 ianuarie revine in Berbec iar pe 30 ianuarie in Taur; vom avea o prima Luna Plina a anului pe 9 ianuarie, ora 9:30, cu Luna la 18 grade şi 26 minute in Rac; Luna Noua va fi pe 23 ianuarie, la ora 9:39, la 2 grade 42 minute Varsator

Mercur: pana pe 8 ianuarie se va mai afla in Sagetator, intre 8 si 27 ianuarie tranziteaza semnul Capricornului iar in 28 intra in Varsator; pe toata durata lunii ianuarie este in mers direct

Cateva zile, Mercur se va mai afla in exil, in Sagetator. Toata luna decembrie el a fost gazduit in semnul guvernat de Jupiter, impregnand procesele noastre rationale cu o doza de superficialitate, de versatilitate si impulsivitate, in functie si de harta natala a fiecaruia dintre noi. Inceputul de an este inca sub influenta acestui Mercur sprintar, pus mai mult pe joaca decat pe judecati profunde.

In 8 ianuarie insa, parca ne trezim la realitate si constatam ca e nevoie sa ne repliem si sa ne apucam de treaba. Ne pomenim ca suntem confruntati cu o serie de probleme cat se poate de pragmatice, care cer perseverenta si metoda in abordare si rezolvare. Poate fi vorba despre nevoia de a ne concepe un plan de actiune pentru noul an, pe plan profesional sau in toate aspectele vietii personale. Stilul cartezian al Capricornului este foarte potrivit pentru asa ceva, el aducand claritate, structura si ordine. Totodata, influenta lui se manifesta si prin spiritull precaut, economic, care ne fereste de asumarea unor riscuri inutile. Cat timp Mercur tranziteaza semnul Capricornului, avem o perioada buna pentru a pune la punct strategii solide, in mai toate domeniile. O singura recomandare: sa ne ferim sa cadem in capcana rigiditatii si a lipsei de flexibilitate mentala pe care Capricornul le poate manifesta in situatii extreme.

Sfarsitul lunii ianuarie marcheaza intrarea lui Mercur in Varsator, schimband radical “culoarea” proceselor rationale. Dupa perioada anterioara, caracterizata prin conservatorism si prudenta, natura originala a Varsatorului ne va elibera imaginatia tinuta in frau in primele saptamani ale anului. Va fi mai usor sa ne intelegem unii pe ceilalti, sa invatam, va creste simtitor capacitatea noastra de a sintetiza esentialul unei teorii abstracte si de a trage concluzii in dezbateri complicate. Vom observa ca putem urmari logica unui interlocutor chiar daca felul in care el vede lucrurile difera mult de al nostru, acest lucru facilitand stabilirea unor contacte utile cu cei din jur. Maniera personala de exprimare va capata profunzime si amplitudine, venind in sprijinul afirmarii opiniilor si convingerilor noastre. Uneori s-ar putea ca acest lucru sa fie perceput ca egoist de catre ceilalti dar dand dovada de deschidere si fata de parerile lor, putem evita ajungerea la dispute si gasirea unei pozitii de echilibru, reciproc convenabila.

Venus: pana pe 14 ianuarie se afla in Varsator, apoi intra in Pesti, unde ramane pana la sfarsitul lunii;

Venus se va afla in Varsator pana la jumatatea lunii, pastrand nota de idealism si spiritualitate a proceselor noastre afective in care am incheiat anul ce tocmai a trecut; viata sociala a fost si mai este agitata, plina, in aceste zile, cu numaroase evenimente sociale in care ne implicam, cu intalniri si timp petrecut in grupuri de care ne leaga preocupari si idei comune; curiozitatea intelectuala este la cote inalte iar nevoia de armonie si echilibru se implineste in comuniunea cu cei apropiati. Starea noastra de spirit, deschisa si prietenoasa, va face sa fim dornici de a impartasi celorlalti intelegerile pe care le-am dobandit si bucuria de viata, intr-o maniera altruista si generoasa.

Odata cu intarea lui Venus in Pesti registrul vietii afective capata multa sensibilitate si emotie. Vom fi si mai deschisi spre a cauta comuniunea cu semenii nostri, aceasta tendinta facandu-ne insa si oarecum vulnerabili, daca nu gasim intelegerea de care avem nevoie. Vom fi mai inclinati spre a face confidente si a ne ajuta intre noi, vom fi mai tandri si mai devotati celor pe care ii iubim. Este esential sa ne pastram un discernamant treaz in aceasta perioada, pentru a nu fi amagiti si ulterior dezamagiti, din prea multa incredere pe care o avem. Sensibilitatea ne poate juca feste acum, cand pragul impresionabilitatii va fi mai coborat decat in mod obisnuit. Compasiunea si spiritul de sacrificiu pe care vom simti nevoia sa le manifestam sunt minunate dar ele nu trebuie sa ne transforme in niste naivi creduli. Cu Venus in Pesti putem cadea prada usor persoanelor manipulatoare care profita de cei prea increzatori.

Marte: pe toata durata lunii ianuarie ramane in Fecioara, intrand in miscare retrograda pe 24, perioada care va dura pana pe 14 aprilie 2012

Cu Marte in Fecioara, actiunile noaste sunt mai temperate, avem mai multa disciplina in tot ce facem, suntem mai analitici si mai eficienti. Nu vom fi impinsi “cu capul in zid” de dorinte nestavilite, ci ne vom orienta mai mult spre interior, asta in special dupa ce planeta deciziilor intra in miscare retrograda. Marte in Fecioara ne face mai atenti la nevoile celorlalti, ne trezeste abilitatile practice si atitudinea de bun executant a unor manevre stereotipe dar importante pentru bunul mers al lucrurilor. In afara calitatilor ingineresti, care se pot destepta acum in noi, tendinta generala a actiunilor noastre va fi indreptata spre aplicarea unor metode verificate de abordare a problemelor cu care urmeaza sa ne confruntam.

Intrarea lui Marte in miscare retrograda, pe 24 ianuarie, va aduce in atentie probleme legate de refularea unor dorinte vizand planul fizic, sexualitatea precum si agresivitatea noastra; va aparea deci necesitatea stapanirii energiei fizice / sexuale si poate ca anumite exercitii menite sa duca la echilibrarea acesteia ar fi de ajutor; este posibil sa fim coplesiti de emotii, sentimente si pasiune, stari din fericire atenuate de faptul ca retrogradarea lui Marte are loc in semnul mai putin entuziast al Fecioarei. Provocarea va avea insa loc, cu siguranta, fiecare din noi urmand sa se confrunte cu aspectul sau martian cel mai sensibil. Este important sa nu cedam pornirilor ostile, de violenta sau razbunare spre exemplu, pe care s-ar putea sa le simtim in acest interval ci sa evaluam corect cauza care ne mana spre acestea, pe care o vom gasi intotdeauna intr-o problema nerezolvata din interiorul nostru.

Jupiter: pe toata durata lunii ianuarie se va afla in Taur

Cu Jupiter aflat in Taur, ca si in decembrie, atentia noastra va ramane indreptata spre planull fizic, al vietii materiale. Grijile pentru ziua de maine ne vor preocupa in continuare, determinandu-ne sa ne orientam spre alte modalitati de a face bani. Concepem planuri si variante de a ne asigura confortul cu care ne-am obisnuit dar si de a ne implini scopurile care depind de bani intr-un fel sau altul. Unii dintre noi vor fi pusi in fata necesitatii de a-si schimba sistemul personal de valori, alegand noi repere, apropiate de natura, de planeta Pamant, casa noastra sau de felul in care dau si primesc iubire. La fel, ne putem astepta la redefinirea conceptului de securitate personala, care nu trebuie sa fie legat doar de bunurile materiale detinute ci mai ales de credintele si de viziunea noastra asupra lumii.

Desi influenta lui Jupiter in Taur de face simtita mai lent, ea va inclina balanta spre construirea de relatii benefice, care permit dezvoltarea armonioasa a fiecaruia, ne va oferi protectie in toate domeniile planului fizic al vietii si va contribui la instalarea calmului de care avem nevoie pentru a construi temeinic noi sisteme de referinta la care sa ne raportam.

Saturn: pe toata durata lunii ianuarie se va afla in Balanta;

Saturn se afla si in continuare in semnul sau de exaltare, Balanta, relaxand limitarile din planul fizic, fapt care permite influentei jupiteriene sa se manifeste mai usor pe acest nivel.

Saturn este si planeta care ne da teste specifice zodiei pe care o traverseaza, astfel incat cu Saturn in Balanta sfera relatiilor va fi, si in luna ianuarie, zona de viata in care urmeaza sa fim incercati. Cat de usor putem echilibra comportamentul nostru intransigent cu cel afectuos? Cum facem fata situatiilor conflictuale? Cum ne integram intr-o echipa si cum cooperam cu ceilalti pentru a transpune in realitate un proiect comun?

Simtul de fair play, sinceritatea si toleranta sunt si ele caracteristici induse de energia Balantei planetei responsabile de respectarea regulilor si a autoritatii in prima luna a anului.

Uranus: pe toata durata lunii ianuarie se va afla in Berbec

Ca si in decembrie, cu Uranus in Berbec vom fi decisi sa ducem la bun sfarsit pornirile noastre de a schimba lumea, societatea si pe noi insine. Arhetipul reprezentat de Uranus in Berbec este Prometeu, eroul care devine constient de menirea sa si aduce focul oamenilor. Metafora pentru trezirea constiintei individuale este perfect sugerata in acest mit. Vom fi curajosi, originali si nesupusi, capabili sa infruntam piedicile intampinate pe parcurs, pentru a da viata viselor noastre despre o societate umana mai buna, care sa asigure exprimarea fiecarui membru al sau la cel mai inalt potential.

Neptun: pe toata durata lunii ianuarie se afla in Varsator

Neptun moduleaza energiile specifice zodiei Varsatorului, cele referitoare la adevarata spiritualitate. Prezenta planetei ce reprezinta octava superioara a iubirii, iubirea christica si compasiunea, in Varsator duce la aparitia unor idealuri umanitare, la trairea sentimentului de solidaritate cu toti oamenii de pe Pamant si la manifestarea spiritului de intrajutorare intre natiuni sau grupuri de indivizi.

Pluton: pe toata durata lunii ianuarie se afla in Capricorn;

Pluton are in grija concretizarea ideilor si dorintelor noastre dar si schimbarea radicala a structurilor de orice fel (sociale, mentale, afective) care nu mai sunt functionale in contextul actual. Pluton in Capricorn ne confera rezistenta si putere pentru a traversa incercarile. Vom tinde sa ne organizam viata si activitatile cu minutiozitate, astfel incat sa fim eficienta in tot ceea ce intreprindem. Vom fi creativi in planul fizic si nu numai. Mult probabil ca vom pune bazele unui nou tip de organizare sociala si economica.

Nod Nord: pe toata durata lunii ianuarie se afla in Sagetator.