Tranzitarium

Astrele in martie 2012

de Dora Muth

De unde pana unde merg planetele in luna martie 2012:

Soarele: pe 1 martie se afla in Pesti, unde va ramane pana pe 20 martie, ora locala 7 si 14 minute, cand va avea loc echinoxiul de primavara, marcand intrarea lui in semnul zodiacal al Berbecului si inceputul unui ciclu astrologic.

Fenomenele meteorologice care si-au pus amprenta asupra ultimelor saptamani pot fi puse in legatura cu semnele Varsatorului si Pestilor, Varsatorul dandu-le caracterul extrem, iesit din comun iar Pestii starile de dezolare si izolare pe care le-au indus atat in planul material cat si in cel psihic, de piedere a limitelor  si chiar excesul de apa! Observatia ar putea fi dezvoltata dar dat fiind faptul ca perioada a fost depasita, nu voi insista asupra ei. Aminteam in articolul din luna trecuta nevoia de a pastra o buna legatura cu pamantul, o recomandare mereu actuala pentru Pesti. Iar cum monedele au intotdeauna doua fete, Pestii mai au sa-si insuseasca lectia acceptarii faptului ca lucrurile, evenimentele, faptele au propria lor existenta, propria lor logica intrinseca, indiferent daca ratiunea o poate sau nu intelege. Cat timp Soarele mai ramane oaspete in semnul Pestilor, ar fi bine sa nu ne lasam purtati de efluviile emotionale care ne traverseaza, spre scenarii dramatice, amplificate de imaginatie ci sa ne pastram intr-o zona de luciditate si compasiune, care sa ne permita sa luam decizii pragmatice si sa actionam eficient. Aceste remarci pot fi aplicate, in momentul actual, in cele mai multe domenii ale vietii, de la politic pana la sfera existentei individuale.

Pe 20 martie vom fi martorii echinoxiului de primavara, cand Soarele va intra din nou, dupa un an, in semnul impetuos, curajos si constient de sine al Berbecului. Calitatea energiei cu care vom rezona in urmatoarea luna, va fi radical diferita de cea instabila, fluida si emotionala a Pestilor. Semn Cardinal de Foc, Berbecul reprezinta acea parte din noi insine care stie intocmai „ce” si „cum” vrea sa faca. Cat despre „cand”, pentru Berbec nu exista decat „acum!” Asta pentru ca materializarea intentiilor, a dorintelor sale reprezinta o problema existentiala, care tine de implinirea destinului sau. Vom fi dispusi sa ne asumam riscuri, daca ele ne pot conduce spre scopurile pe care ni le-am stabilit. Putem sa ne angajam in luptele pe care pana acum am preferat sa le evitam, pentru ca acum suntem pregatiti, avem mentalitatea celui capabil sa castige. Vom fi tentati sa amanam introspectiile pentru mai tarziu, orientati fiind spre ceea ce ne-am propus sa obtinem, in lumea materiala. Dar putem sa pornim si cruciade interioare, impotriva slabiciunilor si viciilor personale, pe care acum le putem stapani. Mai putin sentimentali in perioada aceasta, nu este exclus ca in noi sa se aprinda dorinte, pasiuni de scurta durata insa foarte puternice. Vitalitatea va atinge cote maxime. Ne vom simti ca si copacii in trunchiurile carora seva pulseaza din nou, facand sa apara mladitele noi si mugurii verzi.

Luna*: in data de 1 martie se afla in Gemeni, in 3 martie trece in Rac, pe 5 martie in Leu, pe 7 martie in Fecioara, pe 9 martie in Balanta, pe 11 martie in Scorpion, pe 13 martie in Sagetator, pe 15 martie in Capricorn, pe 18 martie in Varsator, pe 20 martie in Pesti, pe 22 martie in Berbec, pe 25 martie este in Taur, pe 27 martie intra iarasi in Gemeni iar pe 30 martie in Rac; vom avea o Luna Plina pe 8 martie, ora 11:39, cu Luna la 18 grade si 12 minute in Fecioara; Luna Noua va fi pe 22 martie, la ora 16:37, la 2 grade 22 minute Berbec.

Mercur: pana pe 2 martie se va mai afla in Pesti, urmand ca apoi sa se alature Soarelui, in Berbec, retrogradand pe 12 martie si revenind in Pesti pe 23, din cauza miscarii retrograde; pana la sfarsitul lunii ramane in acest semn

Cu Mercur in Berbec modul nostru de a gandi va fi si el mai orientat spre rezultate, spre concret, la fel ca modul in care vom comunica. Fermitatea si claritatea se vor face remarcate mai ales pana pe 12 martie, data cand Mercur intra in retrogradare, dirijand fluxurile energiei mentale spre interior si putand genera probleme in comunicare. Fie ca ne va fi mai dificil sa ne gasim cuvintele potrivite pentru a ne transmite mesajele, fie ca nu vom intelege corect ceea ce ni se transmite, interactiunile dintre noi vor fi marcate de aceasta influenta. Toate acestea petrecandu-se in Berbec, este posibil sa fim mai irascibili atunci cand apar tensiuni in discutii. Cu toate ca pornirea spre a reactiona imediat va fi greu de potolit, este bine sa ne numaram pana la zece inainte de a spune ceva ce am regreta ulterior. Pornirea spre dispute stimulatoare intelectual este evidenta de aceea este bine sa fim atenti ca perceptiile si gandirea noastra sa nu fie distorsionate de temeri sau de prejudecati nascute din ego, care ne pot sabota in perioadele de retrogradare a lui mercur, mai ales la retrogradarea in Berbec, unde egoul se manifesta puternic.

Oscilatia lui Mercur intre Pesti si Berbec nu este una usor de controlat, putand fi corelata cu astenia de primavara, in care perioadele in care ne simtim ageri, vioi si isteti alterneaza cu cele in care suntem obositi, lenti in gandire si stresati. Problemele de concentrare continua sa ramana la ordinea zilei, nici Berbecul, nici Pestii neavand calitatea de a-si mentine mult timp interesul in aceeasi directie. Pentru cei care au de studiat, poate fi o provocatre.

Venus: pana pe 5 martie se afla in Berbec, in aceasta zi intra in Taur unde ramane pana la sfarsitul lunii.

Dupa ce, cateva zile, la inceputul lunii, Venus este alaturi de Mercur si Uranus, in Berbec, accentuand pornirile emotionale navalnice si entuziaste, odata cu trecerea in domiciliul sau din Taur, viata noasta afectiva capata noi dimensiuni si culori. La ea acasa, zeita iubirii, devine receptiva, senzuala si romantica, gata sa se angajeze in relatii pe termen lung, ce pesupun fidelitate si stabilitate. Sentimentele sunt experimentate pe verticala, in profunzimea lor, partenerul fiind perceput ca un univers de explorat si cunoscut. Natura dependenta si posesiva a Taurului poate crea dificultati daca nu este bine temperata, astfel incat relatia sa nu aiba de suferit. Venus in Taur mai poate trezi creatorul, artistul din noi. Inspiratia si simtul frumosului infloresc sub patronajul acestei zeite, la fel ca si bunastarea noastra. Armonia se poate instala cu mai multa usurinta in viata noastra, chiar si in acele zone in care ne-a fost mai greu sa ne gasim echilibrul, pana acum. Este posibil ca aceia care nu au avut un loc de munca multumitor, sa il gaseasca acum. Este posibil sa se instaleze si la serviciu o atmosfera care sa ne faca sa simtim ca nu-i foarte greu „sa facem bani”. Starea noastra generala va fi mai buna atata timp cat Venus va sta in Taur, deoarece calitatile venusiene se vor manifesta firesc.

Marte: pe toata durata lunii martie ramane in Fecioara si in miscare retrograda**

Cu Marte in Fecioara, actiunile noaste sunt mai temperate, avem mai multa disciplina in tot ce facem, suntem mai analitici si mai eficienti. Nu vom fi impinsi „cu capul in zid” de dorinte nestavilite, ci ne vom orienta mai mult spre interior, asta in special dupa ce planeta deciziilor intra in miscare retrograda. Marte in Fecioara ne face mai atenti la nevoile celorlalti, ne trezeste abilitatile practice si atitudinea de bun executant a unor manevre stereotipe dar importante pentru bunul mers al lucrurilor. In afara calitatilor ingineresti, care se pot destepta acum in noi, tendinta generala a actiunilor noastre va fi indreptata spre aplicarea unor metode verificate de abordare a problemelor cu care urmeaza sa ne confruntam.

Adaug la cele spuse mai sus, recomandarea de a fi atenti la dieta alimentara in acest interval. Starea de tensiune interioara, posibila neliniste resimtita, combinate cu o dieta dezechilibrata sau indecvata, pot fi cauza apartitiei unor stari alergice. De asemenea, practicarea unor exercitii de relaxare este binevenita, pentru eliminarea stresului.

Jupiter: pe toata durata lunii martie se va afla in Taur.

Cu Jupiter in continuare in Taur, atentia noastra va ramane indreptata tot spre planul fizic, al vietii materiale. Grijile pentru ziua de maine ne vor preocupa la fel de mult, determinandu-ne sa ne orientam spre alte modalitati de a obtine banii necesari existentei. Concepem planuri si variante de a ne asigura confortul cu care ne-am obisnuit dar si de a ne implini scopurile care depind de bani, intr-un fel sau altul. Unii dintre noi vor fi pusi in fata necesitatii de a-si schimba sistemul personal de valori, alegand noi repere, apropiate de natura, de planeta Pamant, casa noastra sau de felul in care daruiesc si primesc iubire. La fel, ne putem astepta la redefinirea conceptului de securitate personala, care nu trebuie sa fie legat doar de bunurile materiale detinute ci mai ales de credintele si de viziunea noastra asupra lumii.

Desi influenta lui Jupiter in Taur se face simtita mai lent, ea va inclina balanta spre construirea de relatii benefice, care permit dezvoltarea armonioasa a fiecaruia, ne va oferi protectie in toate domeniile planului fizic al vietii si va contribui la instalarea calmului de care avem nevoie, pentru a construi temeinic noi sisteme de referinta la care sa ne raportam.

Saturn: pe toata durata lunii martie se va afla in miscare retrograda in Balanta

Saturn este in continuare retrograd, in semnul sau de exaltare, Balanta, relaxand limitarile din planul fizic, fapt care permite influentei jupiteriene sa se manifeste mai usor pe acest nivel.

Saturn este totodata planeta care ne da teste specifice zodiei pe care o traverseaza, astfel incat, cu Saturn in Balanta, sfera relatiilor va fi, si in luna martie, zona de viata in care urmeaza sa fim incercati. Cat de usor putem echilibra comportamentul nostru intransigent cu cel afectuos? Cum facem fata situatiilor conflictuale? Cum ne integram intr-o echipa si cum cooperam cu ceilalti pentru a transpune in realitate un proiect comun?
Simtul de fair play, sinceritatea si toleranta sunt si ele caracteristici induse de energia Balantei planetei responsabile cu respectarea regulilor si a autoritatii.

Uranus: pe toata durata lunii martie se va afla in Berbec.

Cu Uranus in Berbec vom fi decisi sa ducem la bun sfarsit pornirile noastre de a schimba lumea, societatea si pe noi insine. Arhetipul reprezentat de Uranus in Berbec este Prometeu, eroul care devine constient de menirea sa, si aduce focul oamenilor. Metafora pentru trezirea constiintei individuale este perfect sugerata in acest mit. Vom fi curajosi, originali si nesupusi, capabili sa infruntam piedicile intampinate pe parcurs, pentru a da viata viselor noastre despre o societate umana mai buna, care sa asigure exprimarea fiecarui membru al sau la cel mai inalt potential.

Neptun: toata luna martie se afla in Pesti

Odata cu epocala sa intrare in Pesti, este de asteptat ca viata pe Pamant sa se schimbe, incet dar sigur. Ne vom intoarce, probabil, la un mod de trai mai natural si, mai ales, mai aproape de natura. Este de asteptat ca alimentele sintetice sa dispara de pe rafturile magazinelor si tot mai multa lume sa opteze pentru o alimentatie sanatoasa.  Stiintele si aplicatiile lor practice vor fi prezente in continuare in vietile noastre, insa isi vor pierde probabil din importanta. Daca lumea actuala este dominata de calculatoare si masini, in viitor biologia si stiintele sufletului (psihicului) vor tinde sa castige tot mai mult teren. Nu ne vom mai baza atat de mult pe aparate si masini: balanta se va inclina spre capacitatile latente, ascunse in interiorul fiintei umane, care sunt mai ieftine, mai precise si mereu disponibile. Este de asteptat ca medicina sa efectueze un salt calitativ important, deschizandu-se spre metodele blande ale terapiilor naturiste si privind individul holistic, ca pe o parte a universului, in conexiune cu intreaga Creatie. De asemenea, comunicarea interumana va deveni probabil mai sincera si mai profunda. Vom renunta sa mai avem asteptari de la ceilalti, gandindu-ne in primul rand la ceea ce oferim noi.

Pluton: pe toata durata lunii martie se afla in Capricorn.

Pluton are in grija concretizarea ideilor si dorintelor noastre dar si schimbarea radicala a structurilor de orice fel (sociale, mentale, afective) care nu mai sunt functionale in contextul actual. Pluton in Capricorn ne confera rezistenta si putere, pentru a traversa incercarile. Vom tinde sa ne organizam viata si activitatile cu minutiozitate, astfel incat sa fim eficienti in tot ceea ce intreprindem. Vom fi creativi in planul fizic, si nu numai. Mult probabil ca vom pune bazele unui nou tip de organizare sociala si economica.

Note:
* Pentru detalii referitoare la Luna consultati articolul “Influentele Lunii in februarie 2012″
** Pentru detalii legate de miscarea retrograda a planetei Marte cititi “Marte retrograd in Fecioara”