AsteroiziOtilia Mazilu

Ceres, mama grijulie si neconsolata

de Otilia Mazilu

ceresDaca ar fi sa spunem cateva cuvinte despre Ceres, o prezentare generala ar fi aceasta: primul asteroid descoperit si cel mai mare ca marime, descoperitorul sau a fost Giuseppe Piazzi; zeita graului si recoltelor, Ceres, zeitate de origine veche latina, a fost identificata mai tarziu intru totul cu Demeter, din mitologia greaca.

Desigur, povestea ei este la fel de fascinanta!

Va mai amintiti celebrul cuplu olimpian, Cronos (Saturn) si Rhea (Ops), care a dat nastere unui numar insemnat de fii si fiice, pe care i-a inghitit de teama sa nu il detroneze? Sunt Zeii Olimpului: Jupiter (Zeus), Neptun (Poseidon), Pluton (Hades) si zeitelor surori Ceres (Demeter),Vesta (Hestia), Iunona (Hera).

Asadar, Ceres era fiica lui Cronos si a Rheei, facand parte si ea din acesta generatie a olimpienilor. Nimeni nu stie daca inaintea relatiei dintre ei sau ca recunostinta, dupa aceasta, drept rasplata de la Jupiter, Ceres a primit insarcinarea sa vegheze asupra recoltelor oamenilor, devenind protectoarea hranei acestora.

Dar stim sigur ca Ceres a avut cu Jupiter o unica fiica, pe prea-frumoasa Persephone (Proserpina) [1], de care era foarte afectionata; o legatura puternica care se regaseste atat in ceea ce privește cultul cat si legenda celor doua zeitati.

schema-ceres

Mama closca. Ceres isi iubea fata, despre care se spunea ca este de o frumusete si o bunatate rara; apropierea dintre cele doua era speciala, benefica; din aceasta se degaja toata abundenta pe care o oferea Ceres pe tot parcursul anului.

Legenda spune ca nenumarate cereri de casatorie au fost prezentate pentru Proserpina, dar toate au fost respinse, caci si ea isi iubea mama la fel de mult, si nu voia sa o paraseasca. Dar pe fata frumoasa o voia intunecatul Pluton (Hades), unchi al Proserpinei prin ambii parinti. Stiind ca Ceres nu ar fi niciodata de acord cu o casatorie a Proserpinei, a indraznit si a cerut-o lui Jupiter (Zeus), insusi. Neputand sa-si refuze propriul frate, Jupiter a consimtit casatoria, cu conditia ca Pluton sa o duca pe fata in regatul, toata lumea cunoscand faptul ca Proserpina este pazita cu mare atentie de mama ei, Ceres.

Ce plan credeti ca a pus la cale sa o poate rapi pe fata?

Intr-una din zilele insorite de primavara, ratacind in domeniile Nysian, Proserpina se lasa cuprinsa de mirosul sutelor de narcise inflorite. Intr-o zi, pe cand culegea flori in poiana impreuna cu alte nimfe, a vazut un narcis care avea o suta de tulpine si fiecare avea un miros foarte puternic.

Indata ce a cules una dintre aceste flori minunate, pamantul s-a deschis si frumoasa fata a fost inghitita de-a intregul, rapita de unchiul ei, Pluton, si dusa in Infern.

Mama neconsolata. Zadarnic a cautat-o indurerata, noua zile si noua nopti, cutreierand lumea in lung si-n lat. Nimeni nu a vazut-o, nimeni nu stia unde este Proserpina. Cuprinsa de jale, Ceres paraseste atunci Olimpul si jura sa nu-si reia indatoririle divine si locul in randul zeilor, decat in ziua cand ii va fi inapoiata fiica iubita.

Timp de noua zile pamantul a fost lasat sa vestejeasca si intreaga vegetatie care era sub obladuirea ei, caci in aceste zile Ceres a coborat printre muritori sa isi caute fiica!

In durerea ei a apelat la manie, a blestemat pamantul astfel incat nimic sa nu creasca: nici plantele sa nu mai rasara, nici fructele sa nu rodeasca; a abatut foamete asupra intregii omeniri

Atunci muritorii s-au rugat la Zeus pentru recolte, care a inteles suferinta oamenilor. La randul sau, Zeus a incercat sa o imbuneze pe Ceres, dar refuza sa asculte sau sa arate compasiune fata de oameni, pana cand fiica ei nu se va intoarce la ea.

Legenda spune ca indurerarta mama, in cautarile ei, intalnise pe batrana zeita Hecate [2], care ii recomandase sa intrebe pe Helios (Eleusis), Zeul Soarelui [3], despre frumoasa sa fata, pentru ca el desigur ca fusese martor la tot ce se putuse intampla. Iar acest Helios a deconspirat tot acordul dintre Pluton si Zeus.

Sigur ca aflarea adevarului prin Hecate este mijlocita tot de catre Zeus, dar asta nu atenueaza cu nimic durerea mamei Ceres. Ea a continuat sa ramana printre oameni, deghizandu-se, sa nu mai fie recunoscuta de nici o Zeitate. Nici chiar de Zeus, care o implora sa se intoarca.

Dadaca. Vazandu-i tristetea atat de mare si intelegandu-i iubirea fata de fiica pierduta, insusi Helios ii propune acestei mame sa ramana la curtea lui, incredintandu-i cresterea si educatia fiului sau iubit, Demofon[4], care nu era nemuritor ca si Proserpina.

Sunt legende care spun ca, in secret, Ceres in fiecre seara il scalda in foc pe Demofon, in scopul de a-l face nemuritor; gest care a fost suprins de catre mama acestuia. Din acel moment Demeter nu a mai avut nici o alta alegere decat sa isi dezvaluie adevarata sa identitate, caci nici o mama muritoare nu putea cunoaste secretul nemuririi. Regele Soarelui se pare ca i-a construit, apoi, un templu numai al sau!

Era de asteptat ca Zeus sa o roage sa se intoarca in Olimp si stia cu ce conditie ea va accepta, asa ca a ales pe Mercur sa fie cel care sa poarte tratativele cu Pluton, in locul sau!

Tratative de mama. Atunci Mesagerul a cerut eliberarea fetei. Trebuie spus ca nici Proserpina, pe de alta parte, nu era mai fericita; ea refuzase orice mancare sau bautura in acest timp!

In cele din urma, dupa o mediere lunga si dureroasa, exasperat de incapatanarea fetei sau indurerat de tristetea acesteia, sau poate mai degraba sigur pe strategiile sale, i-a permis fetei sa se intoarca la mama sa, nu inainte de a-i oferi un ultim omagiu: cateva seminte de rodie, sa aiba la indemana daca ii va fi sete.

Frumoasa fata a mancat trei dintre acestea si a plecat, iar martor al acestui gest a fost Ascalaphus, ce a vazut-o pe Persephone infruptandu-se din acest fruct considerat simbol al consumarii sexuale. In felul acesta Proserpina s-a legat, o data pentru totdeauna, de lumea subpamanteana, iar intoarcerea ei nu mai era posibila.

Cand Persefona s-a intors la suprafata, revederea dintre ea si mama a fost plina de bucurie.ceres-statuie

Cu toate acestea, atunci cand Ceres a aflat ca fiica ei a consumat seminte de rodie, a realizat ca fusese inselata, deoarece Persefona era inca maritata cu Pluto. Manioasa, Ceres il transforma pe Ascalaphus (Ascalafos) – singurul martor al sacrilegiului comis – in bufnita.

Totodata, a repus blestemul ei de pamant si Zeus a inteles ca se afla in aceeasi situatie ca la inceput: pamantul nu mai rodea, plantele nu mai cresteau, totul murea, iar oamenii erau amenintati cu foametea.

In cele din urma, dupa alte lungi tratative cu Pluton, Zeus a propus un compromis: pentru fiecare seminta de rodie mancata, Persefona va petrece o luna in Infern ca mireasa a lui Pluto. Lunile ramase va putea sa le petreaca pe pamant cu mama ei, sa continuie sa aduca oamenilor abundenta.

Evolutia neintrerupta a anotimpurilor. Iata cum in fiecare an Primavara (Persefona) soseste alaturi de mama ei, Natura (Ceres), pentru a reincepe ciclicitatea anotimpurilor, pentru a readuce la viata toata vegetatia. Atunci cand viata isi urmeaza ciclurile sale in maniera evolutiva, nimic nu se creaza, totul se transforma, asa cum era mesajul Misterelor Elesiene, ale caror sarbatori de desfasurau timp de o saptamana, la Echinoctiului de Toamna[5].

Pentru ca luna urmatoare, odata cu intrarea Soarelui in Zodia Scorpionului, sa se sarbatoreasca intoarcerea Proserpinei inapoi in infern, alaturi de sotul ei, Pluton.

Cat timp Proserpina era plecata de pe pamanat, Ceres comanda pamantului sa fie neroditor, pana la reintoarcerea ei, in primavara urmatoare; si odata cu luna Ianuarie, in zodia Varsatorului liberator, putem asista la intoarcerea Proserpinei la lumina.

Sunt unele legende in care se afirma ca plecarea sau revenirea Proserpinei pe pamant se indeplinea odata la 6 luni.

In ciuda tuturor lucrurilor, posibil impacata cu situatia, Ceres a daruit omenirii „bob-ul de grau”, simbolul central al riturilor de initiere in tainele vietii si ale mortii.

glifa-ceresGlifa asteroidului Ceres poate fi vazuta precum o semiluna (semicerc) semnificator al sufletului, odihnindu-se pe o cruce, expresie al corpului incarnat in materie. Mai semnifica, din alt punct de vedere, o secera: instrument in forma de semiluna ascutit pe un maner scurt, care a fost folosit pentru taierea ierbii si seceratul graului. Orientarea acestui semn in partea dreapta semnifica bunastare, bogatie, progress; ceea ce pune in relief trasaturile pozitive ale acestei zeite. Glifa asemanantoare lui Ceres, dar orientata catre stanga, este atribuita Lunii Negre.

Implicatii astrologice

Ceres sau Demeter, cunoscuta sub numele de zeita a agriculturii si a recoltelor, daruind oamenilor cereale, a fost cea care a furnizat hrana pentru umanitate si, ca urmare, a fost venerata ca atare. Din alta perspectiva, asa cum am vazut, la un prim nivel de interpretare avem de-a face cu un mit care explica ciclul anotimpurilor si originile agriculturii.

Cu toate acestea, am o remarca presonala pentru cei ce studiaza, alturi de mine, personajele mitologice: nu toate elementele ce compun mit-ul unei zeitati sunt identificate si din punct de vedere astrologic.

Este adevarat ca plasarea lui Ceres in diagrama este un vestitor de pierdere, dar intotdeauna detine si promisiunea de intoarcere sau regenerare.

Sub noile sale definitii astronomice, Ceres trebuie considerata o planeta; este drept, o „planeta pitica”[6] cum a fost clasificata in cele din urma, datorita micilor ei dimensiuni. Ea are si acest lucru in comun cu Pluto!

Iar ca femeie Plutoniana, Ceres reprezinta o dragoste materna care merge dincolo de moarte si durere. Pare, de asemenea, sa reglementeze un fel de ritual de trecere spre maturitate care, prin intalnirea cu latura intunecata a sa, dand afront cu temerile sale (pierderea fiicei).

Putem spune ca Ceres indica toate acele mici ganduri pe care o mama si le face pentru copilul sau din primele momente de sarcina: cum ii va asigura alimentatia (cum il va hrani) si in ce va consta ea (alimentele folosite); cum il va imbraca, ce educatie ii va oferi, cum ii va asigura protectia vesnica. Desigur, pana la urma, il va invata sa fie „nemuritor”, in felul sau.

Putem sa identificam in Ceres pe „mama-closca” mereu grijuile fata de copilul ei, ca el sa fie imbracat corespunzator, sa ajunga la timp unde trebuie; ii pregateste toate cele necesare; se intereseaza de nenumarate ori de necesitatile copilului. Mama Ceres proiecteaza o lume eterna numai a ei si a copilului ei.

Sigur ca si Ceres are partea sa negativa: posesivitatea fata de copil, atasamentul exagerat fata de el; putem vorbi despre preluarea sarcinilor copilului (de la caratul ghiozdanului, facutul temelor si a ordinii in camera, pana la implicarea abuziva in viata de adult a acestuia).

Este interesant de urmarit Ceres in astrograma relationala, pentru a intelege aportul pe care il aducem in educatia copilului nostru in toate etapele vietii sale; dar si ceea ce recepteaza el sau ceea ce doreste sa primeasca, in urma relatiei. De asemenea, in sinastria de cuplu, sa urmarim relatia ce se creaza intr cele doua Ceres, din astrogramele ambilor parteneri: putem descoperii indicii interesante despre cum dorim sa fie tratat „copilul din noi”.Stim ca Ceres ne vorbeste despre reatia cu mama sau despre „mama din noi”; insa, nu intotdeauna mama este cea care ocupa rolul educativ in cazul unui copil si deci, Ceres, atat la feminin cat si la masculin, reprezinta persoana care ne sta alaturi si ne creste: poate fi atat mama cat si tata, poate fi bona sau bunica, poate fi un tutore legal, profesor in anumite cazuri…

Ceres retrograda poate aduce indicii karmice despre cine s-a ocupat de noi in trecut, despre ceea ce ne-a invatat acea persoana, acum noi fiind in masura sa invatam pe altii. Vorbeste despre reintoarcerea naturala a unui serviciu energetic, ca o mostenire energetica.

Ceres este, de asemenea, asociata cu notiunea de alimentatie, nutritie si chiar ingrijire corporala, cu ideea de asistenta medicala si ingrijire a altora. Din acest punct de vedere, consider ca Ceres imprumuta astrologiei o serie de indicii privind greutatea corporala, alimentatia in sine, tulburarile corp-imagine.

Ca zeita a agriculturii, simbol al painii albe, iubirea pentru gradinarit si pentru cultivarea propriilor produse agricole (alimente de gradina), cultul alimentatiei vegetariene sau a tratamentelor naturiste, pot fi cateva dintre preocuparile stimulate de Ceres.

In plan profesional, cand personalitatea noastra se exprima in munca de fiecare zi, Ceres ne vorbeste adesea despre natura activitatii exercitata, despre lucrurile pe care le facem cu placere, in mod repetat; caci ea este Zeita care a adus bucurie oamenilor. Arata modul in care suntem dispusi noi, la randul nostru, sa invatam pe altii sau chiar directia pe care o oferim copilului in viata sa profesionala.

In viata privata priveste tot ceea ce cuprinde lucrurile si activitatile cotidiene, dar sa nu uitam ca Ceres evoca ritmuri scurte, cu periodicitate regulata. Arata acele lucruri/ activitati care trebuiesc facute frecvent, prin natura lor: gatit, curatenie, ingrijire corporala.

Pozitia lui Ceres in astrograma (si prin aspectele pe care le primeste) arata cat de bine primim noi aceste indeletniciri, cat de riguros le indeplinim, cat de senin ni le atribuim.

Indepartarea de o persoana iubita este un alt principiu in mitul Ceres. In esenta, stereotipul lui Ceres, reprezinta o o femeie care nu se poate indeparta de copilul ei. Ceres, prin aspectele pe care le are cu Pluton, poate fi reprezentativa in cazuri in care doua persoane vor trebui sa-si imparta copiii cu fostii soti. Aici intalnim probleme de custodie sau experiente de rapire in familie.

Sunt astrologi care sustin ca Ceres este adesea activa in topurile de moarte timpurie, in special a celor care mor in accidente sau brusc, situatii similare rapirii de catre Pluto a Proserpinei [7].

Raman inca multe, foarte de multe de spus despre aceasta planeta pitica, Ceres. Despre interpretarea sa in zodii si case, despre ciclicitatea sa si perioadele sale de retrogradarea vom vorbi, de asemenea, in curand!

 


[1] Persefona (Cora, in unlele legende) era zeita Primaverii dar si a mortii. In mitologia greaca si romana exista mai multe legende care explica aparitia anotimpului Primavara, toate acestea fiind legate de Persefona (Persephone) sau Cora (Kore).

[2] Hecate a fost zeita greaca a rascrucilor. Hecate este perceputa greșit ca zeita vrajitoriei sau a raului, dar, de fapt, a facut cateva lucruri foarte bune. O astfel de fapta este salvarea lui Persefona, (fiica lui Demeter, regina lumii subterane și fecioara primaverii) din lumea de dedesubt. http://ro.wikipedia.org/wiki/Hecate

[3] Helios, „Soarele”, era in mitologia greaca o divinitate solara, asemanatoare (uneori identificata) cu Apollo. http://ro.wikipedia.org/wiki/Helios

[4] Anumiet legend spun ca Demofon fost hranit de Demetra numai cu ambrozie si pus in fiecare noapte sa se purifice, insamama lui , Meta-nira, a ramas surprinsa de acest tratament si a impiedicat-o pe zeita sa se mai ocupe de fiul ei. Dar in acest fel, el a pierdut nemurirea.

[5] Nimic nu se naste totul se transforma. Acesta este mesajul Misterelor Eleusiene- in Grecia antica, erau considerate ceremonii pagane, mistice, secrete, pline de exaltare, care se desfasurau la templul din Eleusis, langa Atena; aceste ceremonii legate de cultul zeitei Demetra (zeita naturii si fertilitatii) si al fiicei sale Cora (pe care o pierde si o regaseste) isi aveau geneza in necontenita schimbare a anotimpurilor, in care vegetatia moare si inviaza, simbol al mortii si reinvierii naturii. Prin acest cult, invaluit de mister, vechii greci isi manifestau intr-un fel si credinta lor in nemurirea sufletului, in viata viitoare si in mantuire. La aceste ceremonii secrete participau numai cei initiati (care se purificau mai intai prin spalari, posturi si sacrificii); dupa ce se adunau la Atena, unde avea loc purificarea (printr-o baie in mare) si sacrificarea unui porc, plecau a doua zi la Eleusis (langa Atena) si seara, la lumina tortelor, participau la celebrarea misterelor conduse de un hierofantes (slujitor religios) care arata obiectele sfinte printre care era si un spic de grau — simbol al vietii vesnice — caci bobul sau moare si inviaza in fiecare an.

[6]Clasificarea lui Ceres a fost schimbata de mai multe ori .Pe 24 august 2006, in urma unei rezolutii a Uniunii Astronomice Internationale in care a fost schimbata definitia termenului de planeta, Ceres a primit statutul de planeta pitica.  http://ro.wikipedia.org/wiki/Ceres_(planet%C4%83_pitic%C4%83)

[7] Jessica Murray.