AsteroiziOtilia Mazilu

Asteroidul Cassandra si tehnicile previzionale

de Otilia Mazilu

flight-to-the-future
„Zbor in viitor”, Wojciech Siudmak

Poate cunoasteti o celebra ecranizare, un film, in care razboiul din Troia reunea o serie de personaje mitologice renumite. Undeva, pentru foarte scurt timp a aparut si Cassandra, fiica “nebuna”a regelui Priam si a reginei Hecuba, ce guvernau in Troia. Cassandra este Printesa Troiei si sora geamana a lui Helenos. Povestea ei adevarata este una dintre cele mai triste din intreaga mitologie!

Cassandra s-a nascut si a fost un copil precoce si o fata de o frumusete aparte, insa darul profetiei se spune ca l-a primit dupa nastere si ea si fratele ei geaman.

Unele povesti spun ca nasterea celor doi gemeni a fost celebrata printr-o petrecere in templul lui Apollo, cand cei doi micuti au adormit si doi serpi i-au muscat de urechi; in acest mod le-a fost insuflat darul profetiei.

Cassandra a crescut devenind tot mai frumoasa; chiar si Homer in Eliada sa o descria ca fiind “asemanatoare aurei Afroditei”. Numele ei era interpretat ca “aceea care exceleaza printre barbati” sau “aceea care evita barbatii”. Desi era o fata frumoasa, ea respingea propunerile tuturor celor care o doreau ca sotie.

Cassandra il slujea pe Apollo de la care a invatat cum sa isi foloseasca darul profetic, devenind tot mai solicitata pentru previziunile sale. Unele scrieri sustin ca el a fost cel care i-a insuflat acest dar divin; altele spun ca Apollo era cel care o poseda şi ea, delirand, facea previziuni.

Cert este ca modalitatile celor doi frati de a vedea viitorul erau diferite: Helenius interpreta viitorul examinand maruntaiele păsărilor; Cassandra exprima profetiile intrand in transa.

Numai ca si Apollo era indragostit de ea si, cum fata nu voia sa ii fie iubita, acesta nu a pierdut ocazia sa se razbune. Ii intinde o cursa Cassandrei: prefacandu-se ca ii respecta preferintele, ii cere acesteia un ultim sarut. Este tocmai modul prin care Apollo ii transfera crudul blestem: profetiile ei sa continue sa fie exacte si precise, dar nimeni sa nu le creada!

Mai mult, ori de cate ori va face o profetie, ea sa se comporte ca si cum ar fi “posedata”. Intr-adevar, transa in care intra Cassandra nu a intarziat sa duca vestea printre oameni ca este nebuna si ca ceea ce incearca sa spuna nu este demn de luat in seama. Insasi tatal ei, regele Troiei, a decis sa o izoleze in camerele ei din palat, rusinat de presupusa ei nebunie. Unora le spunea ca ar fi murit pentru a justifica absenta ei.

Asadar, nu a fost ascultata cand a prezis rapirea Elenei si razboiul care a urmat pentru cucerirea Troiei. Nu a fost luata in seama nici cand a incercat sa le spuna sa nu accepte in curtea cetatii celebrul cal de lemn in a carui burta erau ascunsi luptatori ahei.

Se presupune ca in timpul atacului cetatii, Cassandra a reusit sa evadeze incercand sa le spuna tuturor sa aiba incredere in previziunile ei, dar nimeni nu o asculta.

S-a ascuns in templul Athenei pentru adapost, dar aici a fost abuzata de Ajax, atras de frumusetea ei, provocat de refuzul dat, dar si incurajat de “nebunia” fetei. Athena l-a pedepsit pe Ajax pentru fapta comisa in templul ei sacru, insa mult incercata Cassandra, considerata nebuna, mincinoasa si acum agresata fizic, a decis sa nu se mai impotriveasca sortii.

Asadar, ca prada de razboi in plus, Cassandra a devenit iubita lui Agamemnon (celebrul conducator al armatei ce a cucerit Troia), caruia i-a daruit doi fii. Desi acesta avea o sotie legitima, Agamemnon a dus-o pe Cassandra in casa sa, la Micene. Aceasta l-a avertizat ca va fi ucis de catre propria sa sotie si de amantul acesteia pentru a-i prelua tronul, dar nici acum nu a fost crezuta.

Cassandra si-a prevazut si propriul sau sfarsit si aceasta profetie s-a indeplinit intocmai; au fost primiti cu onoruri de catre Clitemnestra si Egistus care a gasit ocazia sa il ucida pe Agamemnon cu un topor, acelasi cu care urma sa fie ucisa si Cassandra.

Nimeni nu stie precis, dar se spune ca Athena, protectoarea ei, stiind ca si cei doi copii vor fi omorati, ca sa atenueze suferinta cumplita a Cassandrei, i-ar fi incetosat acea “viziune” in care micutii erau asasinati.

Mitul Cassandrei a inspirat multe nuvele şi povestiri. Cassandra este reprezentata in mitologie ca arhetipul celui ale cărui viziuni sunt acompaniate de o atitudine profetica „straveche”, vecina cu nebunia; acele revelatii exprimate cu anumita intonatie, in parabole, mesaje, coduri, povesti sau afirmatii care nu sunt intelese plenar (voit sau nu) pana cand previziunea nu se implineste.

Tot aceasta legenda a dat nastere si conceptului denumit sindromul Cassandra ce caracterizeaza acele persoane care pot interpreta viitorul, dar nu sunt capabile sa intervina pentru a-l evita. Sigur ati observat acest detaliu important in toate previziunile Cassandrei!

Dintr-o alta perspectiva, putem spune ca ea poate personifica acele calitati profetice sau mediumnice ce nu sunt bine primite in societate ori sunt gresit intelese.

Din punct de vedere astrologic, pentru a stabilii ce anume indica in tema natala, va propun sa urmarim si cateva detalii din astrograma Asteroidului (114) Cassandra.

Date tehnice:

– Descoperit in 23.07.1871, in miscare retrograda in zodia Varsator.

– Perioada orbitala: 4,38 ani.

– Dintre aspectele importante ale momentului, notam o conjunctie Soare/Uranus in careu cu Neptun.

Nota: Pentru ca nu consider in astrograma influenta asteroizilor mai puternica decat cea a planetelor, cum fiecare asteroid are „o natura proprie” impregnata de vibratia unei planete guvernatoare, se cere a fi observata in principal relatia dintre cele doua elemente.

Asadar, pentru ca avem o puternica predominanta uraniana, intotdeauna recomand observarea asteroidului Cassandra in tema natala impreuna cu planeta „mama”.

Doar convertind acest personaj mitologic intr-unul astrologic, ii preluam insusirile: intuitia, clarviziunea, premonitia si putem sa le extindem catre lucrurile cunoscute lumii noastre, moderne: atractia catre stiintele ezoterice, practicile oculte, lucrul cu metodele de divinatie, etc.

Desigur, va amintiti cum Cassandra a fost izolata si ignorata de catre tata pentru „nebunia” ei! „Mostenirea” este preluata mai departe si ca semnificator astrologic: tendinta de a ignora propriile chemari, izolarea de cei din jur cautand in altceva, altundeva o solutie. In orice caz, personajul nostru degaja acel aer diferit, aparte, special, insotit de o acceptare neconditionata a singuratatii, a felului sau particular de a fi.

Revenind, Asteroid 114 Cassandra nu arata, in tema natala, mediumul, astrologul, magul, vindecatorul in sine, ci strategia prin care acesta lucreaza, modul de operare al acestuia, tehnica de lucru folosita, metoda divinatorie pe care o poate folosi la un moment dat. Sunt acele elemente luate in consideratie de noi mai mult sau mai putin, in functie de relatia pe care Uranus si Cassandra o au in propria noastra tema natala.

Asteroidul nu arata personajul din noi, dar vorbeste despre acele detalii care ne pot face pe noi sa fim acel personaj!

Priviti zodia si casa care gazduieste acest asteroid: poate fi modul in care descoperim ca avem niste conexiuni cu povestea Cassandrei, domeniul in care putem sa ne exprimam cel mai bine capacitatile divinatorii, in cel mai eficient mod. In tranzit, putem avea acele momente satori, acea conexiune prin channeling, acea revelatie sau acel moment in care ne conectam cu ghizii sau alte entitati superioare.

In sinastrie, as recomanda observarea “pachetului” Uranus-Cassandra, din ambele teme, eventualele superpozitii care se creaza. De data aceasta, partenerul poate fi un declansator sau amplificator al intregului aparat divinatoriu pe care il avem in dotare.

Inceputul lunii februarie va surprinde asteroidul 114 Cassandra in tranzit prin zodia Fecioarei, la gradul 6, in miscare retrograda, dar va intra in Leu in primele zile din martie. Asta inseamna ca incepem luna cu o opozitie a Cassandrei cu Neptun si Chiron din Pesti.

De ce am putea avea parte? Adevaruri rostite si necrezute? Avertismente din trecut care se infatiseaza ca realitati acum? Anticiparea urmatoarelor momente vi le las voua, acum ca ati descoperit-o pe Cassandra.

Va urez revelatii si inspiratie! Ma astept sa avem parte de ele din plin in decursul acestei luni.