Ecce Homo!

de Aretya Ganea

ecce-homo„Oamenii se impart in doua categorii: cei care cauta sensul vietii fara sa-l gaseasca si cei care l-au gasit, fara sa-l caute”
Emil Cioran

Organismul uman este din punct de vedere astrologic, un zodiac viu, in permanenta miscare. In fiecare dintre cele 12 constelatii zodiacale interioare, din harta noastra natala, se poate afla, dezvolta constiinta, ce coordoneaza toate eurile noastre. Ce este sus este si jos, omul ca reflectare a macrocosmosului este, simbolic vorbind, un microcosmos,  creat din informatie, energie, materie, modelat dupa chipul celor 12  energii, idei primordiale, atemporale, ale celor 12 constelatii zodiacale.

Aceste 12  semne zodiacale sau  12 imagini arhetipale, ce definesc omul in totalitatea sa, imbogatesc continuu sufletul uman, prin modelari spirituale, ale  emotiilor, sentimentelor, pasiunilor, ale gandurilor noastre, in planul fizic.

Pentru ca lumina  noastra interioara, sinele inalt, sa se poate manifesta in totalitate, in aceasta viata, prin sinele nostru individual, trebuie sa ajungem sa dizolvam, pe rand, fiecare bariera, atasament, rezistenta sau frica, din personalitatea noastra. Frica este energia cea mai densa, ea este de fapt, absenta iubirii. Trebuie sa fim constienti clipa de clipa, de posibile frici ascunse in noi, fiind atenti la posibile atasamente.

Putem depista aceste atasamente, in  lucrurile pe care le consideram importante, de care ne este greu sa ne lipsim, sa renuntam. Intrebandu-ne ce este cu adevarat important pentru noi, vom afla usor atasamentele noastre: persoanele, lucrurile, la care tinem cel mai mult…

Identificand ceea ce este important pentru noi, vom putea procesa frica, teama ascunsa in spatele acestor lucruri, persoane dragi. Cu cat tinem mai mult la cineva, cu atat nu vrem sa il pierdem, il tinem strans linga noi. Aceste atasamente  ne pot mentine blocati in  evolutie, iar constiinta nu se poate dezvolta, extinde, in voia sa.

Am fost invatati sau mai bine zis am fost programati mental, sa credem ca lucrurile importante pentru noi sunt cele din exterior, aflate in afara noastra, iar daca le vom pierde, atunci vom pierde sensul vietiilor noastre, nu mai avem pentru cine si pentru ce trai. Ceea ce este fals, pentru ca nu in exteriorul nostru ne vom gasi implinirea, ci doar in noi insine, in adancul inimii noastre.

Ca sa ajungem un Om spiritual trebuie sa facem sa straluceasca fiecare potential al propriului nostru Zodiac microcosmic.  Cele 12 constelatii ne daruiesc 12 raspunsuri existentiale, 12 moduri esentiale de traire, de cunoastere, inalt diferentiate intre ele. Cu ajutorul lor putem descoperi fiintele, lucrurile, visele, inclinatiile, idealurile care sunt importante pentru noi, pentru  functionarea optima a destinului nostru, iar impreuna cu ele, descoperim si atasamentele, fricile, rezistentele corespunzatoare, profund ascunse, in sufletul nostru.

Voi analiza pe rand, posibile frici, temeri, atasamente, specifice fiecarei zodii in parte, cu scopul clar, de a putea constientiza usor problemele, blocajele, ce ne pot intarzia evolutia, atingerea unei culmi spirituale, starea de iluminare.

Zodia Berbecului: pe acesti nativi  ii sperie lipsa dinamicii, a actiunii, absenta provocarilor vietii, a concurentei, pierderea curajului si a increderii in fortele sale, pierderea independentei; el opune rezistenta puternica la ingradirea libertatii sale (reactionand prin agresiune); ii este frica de batranete, de pierderea puterii, a vointei de a fi.
Devalorizarea inconstienta poate conduce aici,  la manifestari despotice, violente, manipulare dependenta de propriul ego, obsesia propriei persoane.
Cheia integrarii armonice: dozarea eficienta a energiei interioare in toata activitatea sa, dezvoltarea empatiei si a unei bune comunicari, relationari cu semenii sai,  intelegerea continuitatii, a necesitatii finalizarii tuturor actiunilor sale, cultivarea tactului, si a respectului fata de ceilalti;

Zodia Taurului: aici, intalnim frica de a fi deposedat, de a ramane fara posesiuni, fara bunuri considerate vitale; frica de schimbare, frica nesatisfacerii erosului, a placerilor vietii, teama de pierdere a traditiilor, obiceiurilor, principiilor sale, lipsa contactului permanent cu natura;  absenta concretului, decizia de a renunta la ceva sau cineva, schimbarile, pot determina acestor  nativi adevarate angoase.
Devalorizarea inconstienta in acest caz poate conduce la dependenta de bunuri, de placeri, de hrana, vasalitate, incapatanare, impotrivire obsesiva la toate schimbarile vietii.
Cheia integrarii armonice: concentrarea atentiei pe sine, intelegerea faptului ca sufletul sau este cea mai mare achizitie, comoara sa cea mai de pret  in aceasta viata.

Zodia Gemenilor: pe acesti nativi ii poate speria lipsa comunicarii, lipsa contactelor umane, a provocarilor intelectuale, posibila pierdere a glasului, a ratiunii, a mintii sale, a interesului pentru cercetare; intalnim in acest caz teama de singuratate, de plictiseala; lipsa unui punct de vedere personal asupra oricarui  aspect al vietii si un intelect necorespunzator, neperformant le poate  provoaca angoase puternice.
Devalorizarea inconstienta aici, poate conduce la neputinta de a se concentra mai mult timp pe un subiect, superficialitate, multiple indoieli, inconstanta, neincredere cronica, falsitate, dualitate, imprastiere mentala, atasament de intelect si obsesia explicatiilor, a acumularilor de cunostinte.
Cheia integrarii armonice: iesirea din dualitatea intelectului (da-nu), organizarea, trierea stricta a gandurilor, a informatiilor receptate, trairea in minte si in inima, a gandi cu inima si a simti cu mintea.

Zodia Racului: intalnim aici teama de pierdere a securitatii emotionale, a sigurantei familiale, a amintirilor personale, pierderea contactului cu familia sa, cu tara sa, pierderea mamei , teama de a pierde  protectia,  ocrotirea celor apropiati, pierderea caminului; apare frica distantarii sufletului fata de eu, frica de separare, frica de a fi dezamagit, de a se desprinde emotional si  teama de a fi parasit produc angoase.
Devalorizarea inconstienta  poate conduce la tiranie sentimentala, instabilitate psihica, infantilism, fuga de realitate, fuga in trecut, griji excesive (ce se pot transforma in agresivitate), dependenta de mama si  pretentia obsesiva de a fi rasfatat.
Cheia integrarii armonioase: descoperirea sigurantei de sine, a pacii interioare, ascultarea  intuitiei,  detasare emotionala ce  face  posibila  comunicarea  permanenta cu sufletul, ce  stabilizeaza si  vitalizeaza corpul fizic, a trai in inima sa sacra.

Zodia Leului: acesti nativi au teama pierderii centrarii pe sine, teama de a fi umil, de a nu fi admirat, frica de a pierde curajul necesar in a cuceri lumea, pierderea suveranitatii, teama de a nu fi iubit, de a fi singur, lipsa inspiratiei creatoare si pierderea pozitiei de lider ii provoaca adevarate angoase.
Devalorizarea inconstienta: conduce la supraevaluare, infatuare, manipularea celor apropiati, cultul personalitatii, autoamagire, egocentrism, lipsa de masura, obsesia puterii si a venerarii.
Cheia integrarii armonice: a invata sa daruiasca, sa iubeasca neconditionat, sa fie un bun exemplu personal, prin cultivarea modestiei ; intelegerea destinului ca o creatie continua constienta.

Zodia Fecioarei: gasim aici teama de pierdere a luciditatii, a capacitatii de analiza, a ratiunii, a pragmatismului, frica de a gresi, de a se pierde pe sine si de a pierde detalii, lipsa de precautie, lipsa cumpatarii, inexactitatea, neprevazutul, riscul, imperfectiunea  produc veritabile angoase.
Devalorizarea inconstienta: conduce la  intoleranta, agitatie psihica, cicalire, hipercriticism, asprime sufleteasca, obsesia acumularilor.
Cheia integrarii armonice: a nu judeca, recunoasterea divinitatii din fiecare om, toti suntem divini, copii minunati ai lui Dumnezeu Tatal-Mama, a vindeca pe altii pentru a se vindeca pe sine.

Zodia Balantei: aici intalnim teama de conflicte, de a fi refuzat, respins, teama de a lua decizii, de a-si exprima punctul de vedere, teama de a pierde afectiunea celor din jur, de a fi lipsit de frumusete, frica de a spune Nu; lipsa armoniei, a bunului simt, aparitia conflictelor pot produce angoase vii nativilor Balanta.
Devalorizarea inconstienta  conduce la  acceptarea compromisurilor pentru evitarea oricarui fel de tensiuni, comoditate indolenta, snobism, nehotarare, oscilatie continua, conventionalism, dependenta de estetica si arta, obsesia reflectarii in celalalt si de a seduce.
Cheia integrarii armonice: a face alegeri din inima, armonia se gaseste in interior, partenerul ideal este sinele cel inalt, curajul confruntarilor genereaza evolutie.

Zodia Scorpionului: la acesti nativi intalnim teama de a pierde potenta sexuala, vointa personala,  identitatea sexuala, pierderea pasiunii de a trai, frica de a fi las, de a fi incapabil sa sondeze strafundurile  inconstientului; frica de a pierde controlul  si posibilitatea de a se pierde in abisurile inconstientului le produce angoase adanci.
Devalorizarea inconstienta  conduce la gelozie, razbunare, abuzuri, autodistrugere, cinism, culpabilizare sexuala, dependenta de sex, de senzatii tari; posibilitatea de a fi slab, de a nu fi performant sexual, se poate transforma in obsesie, la nativii Scorpion.
Cheia integrarii armonice: controlul asupra fortelor sexuale poate transforma  dorinta sexuala in motorul vointei si al  motivatiei interioare;  prin tantra sau magie sexuala se poate ajunge la extinderea constiintei, eliberarea de atasamente, alchimia instinctelor in iubire pura.

Zodia Sagetatorului: descoperim aici teama de a fi lipsit de valoare, de a pierde elanul cunoasterii, de a nu avea dreptate, pierderea puterii de a convinge, a integritatii morale, teama de limitare a libertatii spirituale, teama de a pierde scopurile inalte, de a nu gasi sensul vietii sale; frica distrugerii demnitatii sale, a nobletei sale impreuna cu esecul desavarsirii spirituale pot produce profunde angoase.
Devalorizarea inconstienta  conduce la aroganta spirituala, ipocrizie, misionarism extrem, autoevaluare labila, fanatism, credulitate, moralitate exagerata, delir de grandoare, obsesia dreptatii, a justitiei perfecte.
Cheia integrarii armonice: intelegerea faptului ca justitia divina este perfecta, in dimensiunea noastra se numeste legea cauzei si a efectului; deschiderea spirituala, ascultarea glasului interior; cultivarea virtutilor superioare prin practica spirituala; telul suprem este dobandirea intelepciunii, cu posibilitatea atingerii starii de Maestru spiritual.

Zodia Capricornului: la acesti nativi exista teama de a nu fi respectat, de a nu se realiza prin munca,  de a avea insucces, de cadere sociala, frica de a pierde renumele, de a fi ajutat,  de a fi neimportant, pierderea sentimentului de responsabilitate; incapacitatea de a invinge rezistentele interioare, de a face fata conditiilor dure de viata, de a realiza lucruri marete (ca ei), le poate crea adevarate angoase.
Devalorizarea interioara  poate conduce la  invidie, racirea sentimentelor, inchistare interioara, duritate mentala, ambitie intunecata,  dependenta de cariera, obsesia randamentului maxim, de a fi util, indispensabil, obsesia performantei in cariera.
Cheia integrarii armonice: constientizarea faptului ca realizarile exterioare nu sunt mai importante decat cele interioare, un inalt spirit al datoriei ii poate face deplin responsabili, in tot ceea ce gandesc, simt si fac, implinirea sinelui este prioritara oricarei cariere.

Zodia  Varsatorului: aici intalnim teama de pierdere a originalitatii, a unicitatii, teama de a se pierde in multime, de a fi oameni obisnuiti, de a nu fi speciali, frica de a li se impune, de a fi constransi, prin lanturi sociale; pierderea drepturilor sociale, inegalitatea si posibila pierderea a individuatiei lor, le determina reale angoase.
Devalorizarea interioara  poate conduce la utopie, gradomanie, snobism, dependenta de viziuni; atacul la libertatea lor de expresie, nedreptatea pot crea obsesii.
Cheia integrarii armonice: revelatia ca toti facem parte din familia umana, din umanitate, fara sa ne pierdem identitatea personala, dezvoltarea spiritul de echipa, iubirea aproapelui ca pe sine insusi, a fi in slujba umanitatii; acceptarea faptului ca schimbarea societatii incepe din interior.

Zodia Pesti: acesti nativi au teama ca ar fi incapabili sa se elibereze de suferinta, de dureri, de karma, teama de individuatie, de conditionari; teama de a se confrunta cu  ei insisi, frica ca nu pot empatiza, nu pot darui compasiune; absenta viziunilor interioare, a trairilor mistice, lipsa tolerantei, a solidaritatii sociale si a compasiunii pot produce aici angoase adanci.
Devalorizarea interioara poate conduce la identificarea totala cu ceilalti, posibila depersonalizare, fuga de sine, evadarea din realitate,  lipsa punctelor de vedere personale, santaj sentimental, viata dubla, confuzii mentale, dependenta de alcool si de medicamente, abandonare in vicii.
Cheia integrarii armonice: acceptarea vietii in acest plan fizic, asa cum este ea, cu bucuriile si durerile sale;  prin devotament, sacrificiu, prin credinta  in divinitatea interioara, destinelor umane pot fi intelese si  implinite; transcenderea suferintei poate determina arderea karmei personale, inchiderea cercului karmic, iesirea din legea cauza-efect si intrarea, trairea in legea iubirii neconditionate, prin care eurile se pot dizolva in constiinta colectiva. Cunoasterea care imbraca orice forma de frica se numeste iluminare.

Parcurgand fricile, temerile fiecarei zodii in parte putem realiza in ce stadiu de evolutie ne aflam, bineinteles, daca suntem  cu adevarat sinceri cu noi insine. Aceste umbre se vor constientizate, asumate, integrate in constiinta de sine, apoi dizolvate, eliberate prin iubire pura, cristica.
Daca ceva, cineva este important pentru noi, este important deoarece nu vrem sa il pierdem.

Dupa ce fiecare atasament este dizolvat in iubire, sinele nostru inalt se poate manifesta liber prin sinele nostru individual, acum si aici.

Planetele din sistemul nostru solar au rolul de a transfera energia zodiacului, a acestor 12 semne, in planul nostru fizic, aici pe pamant. Ele sunt forte pulsionale, energii ancestrale ce ne modeleaza  permanent personalitatea. Astfel, in cazul de fata, tranzitul planetelor Marte, Saturn, Pluton, Uranus, prin aceste 12 zodii si in cele 12 case terestre si  aspectele formate intre ele, intr-o harta natala, scot in lumina constientului rezistentele, tensiunile, conflictele, temerile care se ascund in structura personalitatii noastre, din aceasta viata.

In afara celor 10 planete, acelasi tip de informatii il primim si de la Lilith, Kiron. Planetele retrograde din harta natala, impreuna cu NN si NS, vorbesc despre aceleasi posibile frici, conflicte nerezolvate, blocaje provenite, insa, din vietile anterioare.

Cand ajungem sa ne faurim destinul, sa fim proprii nostri stapini, bazandu-ne in primul, in al doilea si in al treilea rand, numai pe noi insine, vom fi cu adevarat liberi. Un om care nu are nevoie de nimic, din afara sa, nu are frica de nimic. Cand nu am nevoie de nimic de la tine, nu imi mai este frica de tine, de faptul ca te pot pierde; Te iubesc asa cum esti tu, ca intreg, experimentez impreuna cu tine viata, dar tu nu imi apartii, la fel cum nici eu, nu iti apartin. Suntem liberi ca pasarile cerului si crestem impreuna in iubirea cristica.

Ecce homo, este omul eliberat de suferinte, de legea cauza-efect, un om spiritual, intelept, ce traieste in bucurie, armonie, pace sufleteasca si care daruieste compasiune, iubire neconditionata tuturor fiintelor vii de pe Pamant.

Acum, la finele ciclului de 26 000 ani, a  marelui an cosmic platonian, cand ne recapitulam si integram cunoasterea vietilor anterioare cu cea din aceasta viata, cand ne  recapatam  identitatea cosmica si drepturile noastre divine, putem afirma cu smerenie: Ecce homo!..

De poti ramane TU in marea gloata;
cu regi tot Tu, dar nu strain de ea;
Dusman, om drag, rani sa nu te poata;
de toti sa-ti pese, dar de nimeni prea…
De poti prin clipa cea neiertatoare
sa treci si s-o intreci gonind mereu,
Al tau va fi Pamintul asta mare,
Dar mai mult : vei fi OM, baiatul meu! 

(laureat al premiului Nobel pt. literatura, in anul 1907, Rudyard Kipling, Anglia, 1865-1936)