EditorialFulop Laszlo

Diferenta

Editorial de Fülöp László

o-cafea-va-rogDa. O cafea costa 5 lei si 50 de bani. Iar o „cafea, va rog”, doar 5 lei. Matematic, diferenta este de numai 50 de bani. O moneda cu care iti poti lua un carucior si poti intra intr-un supermarket. Dar, putem percepe viata doar matematic?

Balanta va fi de parere ca „Bineinteles ca nu!”. Pentru ca diferenta aceea de 50 de bani este insasi chintesenta Balantei. O diferenta inteleasa, evident, printr-o matematica a sufletului.

Este posibil ca Dumnezeu sa fi inventat Balanta cand statea la o cafea pe care a primit-o din mana unei chelnerite care zambea din inima…

Da, diferenta aceea este un zambet. Este atentia binevoitoare prin care sunt primite intentiile celorlalti. Este o atitudine pozitiva prin care activitatile umane capata sens – un adaos sufletesc fara de care viata in planul fizic n-ar avea niciun farmec.

E mult, e putin?

Haideti sa ne gandim care este diferenta dintre un om in viata si unul din care sufletul tocmai a plecat spre meleagurile astrale. Matematic, nu este nicio diferenta, insa… diferenta reala este cea dintre viata si moarte, dintre cer si pamant!

Asadar, nu este vorba despre 50 de bani, ci despre o valoare imensa, nemasurabila. Pentru ca acea diferenta, care din punct de vedere matematic are valoarea de 50 de bani, poate salva vieti.

Sunt sigur ca v-ati intalnit cu doctori sau cu asistenti care isi desfasoara munca insufland mult suflet in aceasta si ati putut constata ca pacientii lor se insanatosesc tocmai datorita zambetului lor.

Sunt sigur ca v-ati intalnit cu dentisti la care vin pacienti chiar si din strainatate – pentru ca un dentist care lucreaza cu mult suflet, nu poate provoca durere.

Sunt sigur ca v-ati intalnit cu casierite care isi efectueaza munca cu un zambet venit din inima si ati putut constata ca oamenii prefera sa stea la rand in fata lor.

Sunt sigur ca ati putut constata ca exista profesori entuziasti care pot explica materii de neinteles, auzite de la alti profesori care au incercat sa predea aceleasi informatii rezumandu-se doar la lumea intelectului.

Si sunt sigur ca v-ati intalnit cu multi alti oameni al caror suflet emana o bucurie de a trai venita parca dintr-o alta lume, care v-a molipsit.

Aceste persoane nu sunt Balante. Ei au semnele solare presarate prin tot zodiacul, insa la un moment dat au invatat lectia Balantei. Exprimabila printr-o matematica ciudata, valabila doar in lumea sufletului: lim(0,5) = ∞