Simbolistica oculta a Hexagramei (partea intai)

de Barbara Bacauanu

hexagrama-barbara

Image courtesy of digitalart / FreeDigitalPhotos.net

In mai toata lumea, steaua cu sase colturi este cunoscuta drept Steaua sau Scutul lui David, deoarece legenda spune ca el a luat acest simbol drept semn propriu si l-a folosit pe scutul sau de lupta. Dar de ce tocmai acest semn? In alfabetul ebraic primar si in cel sinaitic (stramosul celui ebraic), fiecare litera avea un nume, iar fiecare nume inseamna cate ceva, folosindu-se semne schematice ale obiectelor pentru a desemna literele: un baston stilizat desemna litera L pentru ca era prima litera din cuvantul Lamed (baston), un cap de bou reprezenta litera A pentru ca era prima litera din cuvantul Alef (bou), si asa mai departe. Litera D era reprezentata printr-un triunghi, deoarece era prima litera din cuvantul Dalet, insemnand  ”usa”, ”intrare”. Numele lui David scris in alfabetul ebraic vechi incepea si se termina cu doua astfel de litere astfel incat, ne spune traditia, acesta ar fi pus un Dalet cu varful in sus si unul cu varful in jos pentru a-i reprezenta numele. Fiul sau, Solomon, a luat pentru sine drept simbol pentagrama, de aici tragandu-i-se numele de Steaua lui Solomon.

barb-img2La fel ca si Pentagrama, simbolul Hexagramei se poate inscrie perfect intr-un cerc, iar raza acestuia, adica departarea fiecarui varf al hexagramei fata de centru este egala cu departarea fiecarui varf fata de cel vecin lui. Din acest motiv este considerata in primul rand un simbol al armoniei si al pacii. Pentru ca numarul laturilor si varfurilor este par, putem spune ca Hexagrama este compusa din suprapunearea a doua forme geometrice simple, adica a doua triunghiuri echilaterale, ce simbolizeaza separat focul si apa. Cele doua triunghiuri orientate vertical, unul cu varful in sus si unul cu varful in jos, au dat nastere mai multor semnificatii, punand acest semn in legatura cu tot ceea ce presupunea existenta unei perechi de opusi, de la conceptele de Bine-Rau, Sus-Jos, Masculin-Feminin, pana la conexiuni mai complicate in hermetism si alchimie.

barb-img3Luata separat si desenata in alt mod, hexagrama simbolizeaza elementele naturale: focul, aerul, apa si pamantul, iar in ritualurile magice de invocare sau de indepartare a acestor elemente, simbolistica lor este des folosita. Atunci cand se doreste invocarea unui anume element se deseneaza simbolul in sensul acelor de ceasornic, iar atunci cand se doreste indepartarea sau diminuarea lui, se deseneaza in sens invers, asa cum se poate vedea si in imagine. Pentru a invoca energia focului atunci cand avem nevoie de ea (intr-o competitie, atunci cand ne trebuie curaj, forta, cand vrem sa insufletim atmosfera la o petrecere sau intr-un grup…etc), putem desena mental sau fizic triunghiul cu varful in sus, pornind din varf, in sensul acelor de ceasornic. Pentru a alunga elementul foc (atunci cand apare o cearta pe care dorim sa o aplanam, atunci cand cineva este pe cale sa-si asume riscuri inutile, cand vrem sa calmam o situatie “incendiara”…etc) putem desena triunghiul in acelasi mod, dar de la dreapta spre stanga! La fel se procedeaza si pentru celelalte elemente si caracteristicile lor: focul – energia creatoare; aerul – intelectul, comunicarea; apa – emotiile; pamantul – materia concreta, corpul fizic.

Hexagrama este un puternic simbol al macrocosmosului (Dumnezeu, Universul, energiile superioare, divinul) si a relatiei lui cu microcosmosul (umanitatea, Terra si energiile pamantene). Triunghiul superior (care este simbolul elementului foc) reprezinta dorinta de a ajunge la divinitate, la desavarsirea ca fiinte complete, iar cel inferior (care este simbolul elementului apa) simbolizeaza integrarea divinului in materie. Atunci cand cele doua se intalnesc in mijlocul hexagramei, se ajunge la armonie deplina.

barb-img4Hexagrama a fost pusa in relatie si cu astrologia si cu cele sapte planete cu care opera in antichitate, in desenul alaturat observandu-se in ce mod le-a fost stabilit locul, respectandu-se ordinea chaldeana: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur si Luna.

Plecand de la acest desen, in practica Golden Down, Qabbalah, Wicca sau in alte ramuri ce folosesc ritualuri magice, steaua lui David se deseneaza in feluri diferite, depinzand de scopul propus: acela de a invoca o anumita planeta si de a intra in armonie cu energia sa sau de a diminua si indeparta din influenta sa. In tabelul de mai jos se poate identifica modul in care se deseneaza steaua pentru fiecare planeta in parte. Regula este simpla: pentru a invoca se deseneaza primul triunghi in sensul acelor de ceasornic, pornind de la planeta cu care dorim sa operam si continuand sa desenam cel de-al doilea triunghi din punctul opus planetei respective. Pentru a diminua se urmeaza acelasi procedeu, dar in sens invers acelor de ceasornic.

barb-img5

Va urma…