Carmen CodirlaTranzitarium

Astrele in februarie 2013

de Carmen Codirla

astrele in luna feb_2013_2„Atunci cand ploua… cerul saruta pamantul” (Rabindranath Tagore)

Incepem luna februarie cu 5 planete tranzitand semne de aer, respectiv 6 tranzitand semne masculine, si o incheiem cu 6 planete in semne de apa, respectiv 7 in semne feminine. Daca pe 1 februarie, 4 din cele 10 astre activau semne cardinale si 4 semne fixe, pe 28 februarie gasim nu mai putin de 6 planete in semne mutabile. Tendinta de a lua initiativa si de a actiona ar putea sa fie inlocuita cu o atitudine mai relaxata iar impunerea vointei cu cresterea receptivitatii. Perseverenta, simpul practic si stabilitatea pot sa fie surclasate incetul cu incetul de mobilitatea, versatilitatea si deschiderea catre schimbare a semnelor mutabile.

De unde si pana unde se vor deplasa planetele in luna februarie si despre ce ne vorbesc tranzitele lor in aceasta perioada

Soarele – energia vietii – aflat departe de casa, exilat in Varsator, va tranzita acest semn zodiacal in perioada 1-18 februarie, dupa care va intra in semnul Pestilor. Pana la sfarsitul lunii, el va parcurge prima decada a acestui semn zodiacal. Soarele in Varsator ne stimuleaza originalitatea si inventivitatea. Daca in aceasta perioada ne preocupa ceva vom fi tentati sa adoptam o atitudine cel putin surprinzatoare: sa ne retragem, sa ne distantam de acel „ceva”. Ne dam un pas inapoi si apoi inca unul si inca unul pana cand ne simtim eliberati din captivitatea preocuparii noastre si o privim la „rece”, cu alti ochi. Detasandu-ne, dobandim o privire de ansamblu iar obiectul preocuparii noastre ni se releva in intregime, in toata splendoarea si complexitatea lui. Intrarea in semnul Pestilor ne invita sa facem inca un pas inapoi, dincolo de cotidian, unde toate realitatile sunt posibile. Acolo problemele si preocuparile noastre se topesc, se dilueaza, isi pierd conturul si dispar iar noi zambim pentru ca intelegem. In aceasta perioada suntem predispusi sa fim mai sensibili, visatori, senzitivi si inspirati.

In primele doua zile ale lui februarie, Luna – energia subconstientului – se va afla in Balanta. Apoi, ea va tranzita pe rand semnele: Scorpionului (2,3,4 feb), Sagetatorului (4,5,6 feb), Capricornului (6,7,8 feb), Varsatorului (8,9,10 feb),  Pestilor (10,11,12,13 feb), Berbecului (13,14,15 feb), Taurului (15,16,17 feb), Gemenilor (17,18,19,20 feb), Racului (20,21,22 feb), Leului (23,24,25 feb), Fecioarei (25,26,27 feb), Balantei (27,28 feb). Pe 28 februarie, Luna se va afla din nou in semnul Balantei. Faza de Luna noua, care marcheaza si inceputul Anului Nou chinezesc, va avea loc duminica, 10 februarie. Luna si Soarele se vor afla conjuncte in semnul Varsatorului, la gradul 21º43, in cel de-al 26-lea domiciliu lunar. Simbolul Sabian al acestui grad este: „Un covoras pus pe podea, ca sa se joace pe el copiii”. Faza de Luna plina va avea loc luni, 25 februarie, cand Luna se va afla in semnul Fecioarei, la gradul  7º24, in opozitie cu Soarele din Pesti.

Mercur – energia mintii – isi va continua tranzitul exaltat prin semnul Varsatorului doar in primele cinci zile ale lunii. Pe 5 februarie el se va exila in semnul Pestilor. Suntem predispusi sa ne relaxam mintea, sa devenim mai adaptabili si mai receptivi si sa comunicam folosindu-ne mai ales de intuitie si inspiratie. Din planul ideilor, unde se simtea atat de bine, Mercur se va scufunda direct in adancul fluid al emotiilor si sentimentelor noastre. El va submerge linistit fara vesta de salvare pentru ca se va lega cu un fir de Jupiter aflat inca „in aer”. Pe parcursul tranzitului sau prin semnul Pestilor, Mercur se va afla in receptie mutuala cu Jupiter. Pe 23 februarie, ajungand la gradul 19º52, Mercur va intra in miscare aparent retrograda. Sfarsitul de luna il gaseste retrograd, la 17º Pesti. In acest an Mercur va activa prin retrogradarile sale numai semnele de Apa: Pestii in februarie, Racul incepand cu 27 iunie si Scorpionul din 21 octombrie. Aceste retrogradari pot sa ne indemne la revizuirea proceselor de comunicare si gandire prin deblocarea la nivel emotional si sentimental. Ele ar putea sa favorizeze afirmarea caii iubirii.

Venus – energia dragostei – aflata inca in Capricorn, isi aduna lucrurile pregatindu-se de plecare. Pe 2 februarie simtind o adiere de aer proaspat, semn ca usa s-a deschis, isi ia ramas bun de la incorsetarea Capricornului si intra plina de bucurie in semnul Varsatorului. Marti, 26 februarie, Venus aflata in al 9-lea cer, va trece pragul in semnul Pestilor. Dintre toate tranzitele analizate in aceasta luna, al Venerei este cel mai dinamic. Astfel, in prima zi,  din dorinta de a fi eficienti, suntem predispusi sa interactionam cu altii mai ales daca avem un motiv foarte serios, un scop concret. Cu Venus in Varsator, incepand chiar de a doua zi, vom avea tendinta sa socializam din placere cu acele persoane alaturi de care ne simtim bine sau care au preocupari comune cu noi. Am putea sa ne intalnim cu prietenii la un ceai, sa schimbam impresii si sa ascultam muzica sferelor sau sa dam o fuga pe Facebook si sa dam „like” tuturor celor indragostiti, ca si noi, de muzica lui Mozart. Catre finalul lunii, Venus in Pesti sugereaza ca am putea sa ne gasim echilibrul interior relationand armonios cu oricine, indiferent de ideile sau preocuparile sale. Un sentiment de liniste, de bine si armonie ne va inconjura.

Marte – energia actiunii – isi va schimba vibratia la inceput de luna. Incheindu-si tranzitul prin semnul Varsatorului, il vom gasi incepand din 2 februarie in Pesti, tranzitand primele doua decade ale acestui semn zodiacal. Tranzitul sau ne stimuleaza compasiunea si spiritul de sacrificiu si ne predispune la o atitudine relaxata si la orientarea actiunilor noastre pentru descoperirea puterii credintei.

Jupiter – energia progresului – se afla exilat in semnul Gemenilor. Proaspat iesit din retrogradare, el tranziteaza in luna februarie acelasi interval zodiacal pe care l-a parcurs in ianuarie, cuprins intre 6 si 8 grade, insa de aceasta data in mers direct. Ce face Inteleptul cand se afla in exil, intr-un mediu aparent ostil, diferit de cel cu care este obisnuit? Poate se retrage in sine si gandeste. Linistea exilului este potrivita pentru analiza si revizuirea principiilor si credintei dupa care se conduce in viata. Poate se concentreaza mai putin asupra propriei persoane si se gandeste mai mult la altii. Poate incearca sa-i inteleaga pe cei langa care este nevoit sa traiasca. Despre aceste lucruri pare sa ne vorbeasca tranzitul lui Jupiter prin semnul Gemenilor. Ele se cer constientizate si puse in practica odata cu intrarea sa in mers direct.

Saturn – energia organizarii si cumpatarii – se afla in luna februarie in Scorpion concentrandu-si tranzitul pe cel de-al 11-lea grad al acestui semn zodiacal. El va intra in miscare aparent retrograda incepand cu data de 18. Marele Patriarh tocmai a incheiat tranzitul primei decade a Scorpionului. In aceasta perioada, el ne-a sugerat sa ne concentram asupra anumitor aspecte din viata noastra ce tin  de simturi, instincte si dorinte. Inainte de a-si etala realizarile intr-un cadru festiv pentru ca lumea sa le poata cunoaste si aprecia, el se opreste si priveste in urma. Fara graba, verifica daca am inteles cu adevarat mesajul sau si daca am actionat in consecinta. Saturn va retrograda in acest an aproape 5 luni, in perioada 19 februarie – 8 iulie. Retrogradarea sa se va opri la gradul 4º49 Scorpion, grad pe care l-a tranzitat pe 14 noiembrie 2012.

Pe Uranus – energia intuitiei si inventivitatii – il gasim in februarie in tranzit prin Berbec, in prima decada a acestui semn zodiacal, parcurgand intervalul cuprins intre 5 si 7 grade.

Neptun – energia credintei nelimitate – tranziteaza gradele 2 si 3 din semnul sau de domiciliu -Pestii-. Ca o adevarata gazda el isi intampina pe rand vizitatorii ca pe niste vechi prieteni, nu cu strangeri tovarasesti de mana, ci cu imbratisari si cupe cu ambrozie.

Pluton – energia vointei divine – isi continua tranzitul prin Capricorn. In aceasta luna el va parcurge gradele 10 si 11 ale acestui semn zodiacal. In perioada ianuarie-aprilie Pluton va aduce elemente noi in atentia noastra, elemente asupra carora va reveni apoi si va lucra tot anul.

O privire de perspectiva asupra configuratiilor holistice pe care astrele in mersul lor le traseaza cu precizie de arhitect si ale caror vibratii specifice pun in evidenta potentialul momentului

astrele in luna feb_2013_1Pe 1 februarie ne trezim invartindu-ne intr-un carusel al carui ax central este Piramida in semne de aer trasata de Soarele din Varsator, Jupiter din Gemeni si Luna din Balanta. Trigonul Luminariilor si sextilul Saturn – Pluton incadreaza o Nicovala ale carei diagonale sunt cuadraturile Soare -Saturn si Luna – Pluton. Trigonul Soare – Jupiter formeaza si el un Triunghi minor al carui focar este Uranus din Berbec. In acelasi timp, Mercur, tranzitand ultima decada a Varsatorului, se plaseaza in varful unui Careu in T fix cu axa Nodurilor Lunare. Aceste configuratii, cat si plasarea a 5 din cele 10 planete in semne de aer, ne stimuleaza creativitatea intelectuala. Ele ne predispun sa devenim vanatori liberi pe campul ideilor, constienti de gandurile noastre si de puterea lor. Intaia zi a lui februarie este si ultima in care elementul Aer este puternic activat pentru ca incepand chiar de a doua zi lucrurile se precipita, vibratia se schimba.

In perioada 2 – 5 februarie 3 planete personale isi schimba semnul. Dupa ce pe 2 februarie Marte trece din Varsator in Pesti si Venus din Capricorn in Varsator, marti, 5 februarie, Mercur isi face si el intrarea in semnul filantropiei si al infinitului. Primul sfarsit de saptamana din luna se arata activ si promitator.

Asa cum o gospodina experimentata stie ca in maioneza uleiul se toarna incetul cu incetul pentru ca altfel sosul se taie, la fel si noi, vom asimila treptat efectele ingresurilor planetelor in semnul Pestilor. Incepem in urmatoarea perioada, 5-18 februarie, cu Marte si Mercur, adaugand Soarele pe 18 si mai apoi pe Venus, pe 26.

In prolog, luni, 4 februarie, are loc conjunctia la grad perfect Marte – Neptun   (Simbol Sabian: „O padure pierificata”). Aceasta este prima din seria celor 7 conjunctii, cate vor avea loc intre cele doua astre, pe perioada sederii lui Neptun in Pesti. Urmatoarea va avea loc in ianuarie 2015 iar precedenta a fost in februarie 2011, Neptun aflandu-se in Varsator. Acest aspect dezvaluie scopul urmarit de colaborarea celor doua planete pe parcursul urmatorilor doi ani si sugereaza sa ne deschidem si sa intelegem ca viata e mai mult decat ce putem percepe potrivit conceptiei materialiste. Conjunctia ne predispune sa fim perceptivi la ceea ce se afla deasupra realitatii, sa ne intelegem trecutul si sa il integram intr-un viitor frumos, luminos si optimist. Acelasi mesaj va fi reiterat si cu ocazia intalnirii Neptun – Mercur (7 februarie) si Neptun – Soare (21 februarie). Sirul de conjunctii din februarie care le include si pe Marte – Mercur,  Mercur – Chiron (11 feb), Marte – Chiron (13 feb),Venus – Neptun (28 feb) si Soare – Chiron (28 feb) ne stimuleaza sa ne concentram asupra cunoasterii propriilor emotii si asupra managementului lor.

Intreaga luna februarie Mercur penduleaza in jurul lui Marte, legandu-se de el precum Ulise de catargul barcii in incercarea de a nu se lasa ispitit de cantecele inselatoare ale sirenelor din Sirenuse. Gandul se impleteste cu fapta, intelectul activ devine actiune insufletita. Conjunctia Marte-Mercur activa intreaga luna (la grad perfect pe 8 si 26 februarie) apoi trigonul Saturn – Mercur (activ si el incepand din 8 februarie) cat si retrogradarea lui Mercur (23) ne ajuta sa nu ne pierdem in ceata pe timpul acestui tranzit, sa nu ne imprastiem in visare si incertitudine ci dimpotriva, folosindu-ne de ratiune, sa ajungem la intelegerea profunda a semnificatiei lucrurilor pe care le traim.

Debutand cu opozitia Luna (Sagetator) – Jupiter, un adevarat canal de comunicare si transfer intre „ce a fost”  si „ce ar putea sa fie” si incheindu-se cu conjunctia dintre cele doua astre, pe fundalul intrarii Soarelui in Pesti si retrogradarii lui Saturn, semnificatia perioadei 5-18 februarie ar putea sa fie rezumata in doar trei cuvinte: descoperirea echilibrului emotional.

Prin aspectele pe care le formeaza in aceasta perioada Luna ne ia de mana si precum chelareasa din poveste incepe sa ne deschida, unul dupa altul, toate sertarele subconstientului nostru. Cufundandu-ne in vastitatea lui suntem invitati sa descoperim lucruri vechi, amintiri si dorinte toate inchise in caseta trecutului si demult uitate. Ele pot sa trezeasca in noi trairi intense si diverse, de la exces emotional la inhibare sau uscaciune interioara. Toate aceste experiente  ne pot ajuta sa ne cunoastem trecutul si ne deschid o noua perspectiva asupra modului in care ne proiectam in viitor.

Pe 5 februarie opozitia Luna – Jupiter da nastere la doua configuratii holistice: un Careu in T mutabil avand conjunctia Neptun -Marte focar care trezeste in noi nevoia de a fi mai buni si ne provoaca sa incepem sa ne schimbam pentru a progresa si un Cort in semne masculine care ne deschide o serie de oportunitati in viata publica pe care, daca suntem receptivi, le putem valorifica.

Configuratia Aripi mari de Pasare formata de trigoanele Venus – Jupiter si Neptun/Marte/Mercur – Saturn si cuadraturile Venus – Saturn si Jupiter – planete din Pesti, scoate in evidenta si in aceasta luna potentialul momentului pentru schimbare si adaptabilitate. Ea se va forma pe 6 februarie, in semne fixe si mutabile si ne va insoti timp de o saptamana, dandu-ne de inteles ca nu intotdeauna ce-i mult e si bun si ce-i putin e frustrant si de nedorit.

Duminica 10 februarie pe fundalul cuadraturii Pluton – Uranus (ambele, focare a doua triunghiuri minore) conjunctia Luna – Soare lumineaza puternic din varful Careului in T fix cu axa Nodurilor Lunare, trezind constiinta Varsatorului din fiecare. Este momentul propice cand vibratiile Lunii Noi, de pe culmile Careului, ne sprijina sa putem „vedea” mai clar in interiorul nostru si sa ne debarasam mai usor de anumite obiceiuri si preocupari, pe care nu le mai agreem, constientizandu-le. Acest moment de forta, amprentat de vibratia inca prezenta  a Aripilor mari de Pasare, ne predispune sa urmam calea evolutiei la capatul careia vom descoperi ca putem sa ne asumam responsabilitati cu zambetul pe buze si ca joaca este cea mai buna metoda didactica descoperita pana in prezent. Momentul de Luna Noua din Varsator marcheaza inceputul Anului Nou chinezesc -Anul Sarpelui de Apa. Unduirile sarpelui si plasarea astrelor din Pesti in decanul lui Saturn ne vorbesc despre un nou inceput de cautari, sub pecetea intelepciunii, schimbarii si flexibilitatii.

In intervalul 10-13 februarie tranzitand semnul Pestilor Luna formeaza un Stelium impreuna cu Neptun, Marte, Mercur si Chiron si ne activeaza fantezia si imaginatia, inspiratia si calitatile artistice, intelegerea subtila si intuitiva, senzitivitatea, blandetea si compasiunea.

Pe 18 februarie, Soarele intra in Pesti: planete in semne de apa 5, planete in semne feminine 6, planete in semne mutabile 6. In vreme ce Soarele isi va face intrarea in Pesti iar Saturn va retrograda, Nodurile Lunare vor forma un nou Careu in T fix al carui focar este de aceasta data Venus. Acompaniind Careul in T, Mercur din Pesti mediaza opozitia Nodurilor Lunare, iar Luna aflata in Gemeni, intre Jupiter si Lilith, formeaza un Yod cu sextilul Saturn – Pluton. La raspantia dintre constiinta si instict se vor afla in vizor dorintele si sentimentele noastre. Suntem predispusi sa ne concentram asupra lor cu mintea deschisa si folosindu-ne de ratiune. Vom putea sa ne dam seama daca ele sunt o reflectare a adevaratelor noastre nevoi.

Intrand in Rac, miercuri 20 februarie, Luna formeaza o Piramida in semne de apa alaturi de cuplul Saturn – Nod Nord din Scorpion si Steliumul din Pesti (Soare, Neptun, Marte, Mercur si Chiron) stimulandu-ne potentialul creativ, imaginatia si sensibilitatea. Continuandu-si tranzitul, Luna traseaza o opozitie catre Pluton din Capricorn, transformand Piramida intr-un Zmeu. Suntem invitati sa descoperim ca regandirea rolului social pe care ni l-am asumat candva, si in care unii dintre noi poate nu ne mai regasim, este doar motivatia care ne va conduce inevitabil sa simtim ce am devenit sau cine suntem cu adevarat (Luna 11º Rac focarul Zmeului, Simbol Sabian: „Un clown imitand personalitati celebre”).

Sambata 23 februarie Luna in crestere, in tranzit prin semnul Leului, va pune umarul alaturi de Jupiter, Saturn, Uranus si Pluton, la constructia unei Case. Aceasta configuratie holistica nu scoate in evidenta potentialul semnelor zodiacale apartinand unui singur element sau unei calitati anume ci ne vorbeste despre toate la un loc, despre buna intelegere si colaborare. Formarea ei tocmai in ziua in care Mercur va intra in miscare aparent retrograda, cat si plasarea lui Jupiter in Gemeni pe acoperis, in rol de focar, pare sa ne indice ca doar din linistea mintii se naste echilibrul perfect al elementelor: ardoarea focului se alatura actiunii, subtilitatea aerului miscarii, fluenta apei senzatiei si robustetea pamantului constitutiei fizice.

Dupa ce ne-a construit o Casa, Luna intrand in semnul Fecioarei ne construieste si o Corabie. Opozitia Soare – Luna (faza de Luna Plina -25 februarie) formeaza un Cort in semne feminine cu Saturn si Pluton si in acelasi timp un Careu in T mutabil cu Jupiter. Jupiter, focar al acestei configuratii, plasat de aceasta data in varful catargului pare sa ne transmita ca pregatirile de plecare sunt terminate, iar cursul a fost stabilit spre innoire si progres. Nu ne ramane decat sa ne imbarcam si, chiar daca drumul e lung, la finalul calatoriei ne asteapta reusita.

Marti 26 februarie Venus isi face si ea intrarea in semnul Pestilor: planete in semne de apa 6, planete in semne feminine 8, planete in semne mutabile 7. Daca intamplator nu am inteles mesajul lui Jupiter, comandant al Corabiei noastre, Dreptunghiul mistic ce se va forma in semne feminine, fixe si mutabile, ne transmite si el ca a venit fluxul si e momentul sa ridicam ancora.

Pe 28 februarie in timp ce astrul iubirii si al socializarii, Venus, se intretine cu octava sa superioara, Neptun (Conjunctia Venus-Neptun), predispunandu-ne sa exprimam mereu ceea ce este mai bun din noi, Pluton vegheaza procesul transformarii (dublu focar: al Careului in T cardinal format cu opozitia Luna – Uranus si al Triunghiului minor format cu trigonul Saturn – Soare/Chiron). Invaluit intr-o aura de mister, el receptioneaza conjuncturile favorabile oferite de trigonul Soare – Saturn, autocontrolul si ambitia, si le foloseste ca sa transforme starea de instabilitate a momentului intr-un nou inceput.

Concluzionand, am putea sa ne gandim la luna februarie 2013 ca la o luna de tranzit in care vin ploile cu miros de primavara. O etapa intermediara fara opozitii, cu multe conjunctii, cu multe sextile, careuri si trigoane, in care Jupiter da tonul si Saturn trage cortina, predispunandu-ne sa trecem treptat de la concentrarea asupra ideilor la insufletirea lor cu credinta si iubirea noastra.