Mercur in mai 2013 sau cum sa navigam pe marea gandurilor noastre

de Fülöp László

tranzite-mercur-013
Foto credit: Florin Garoi

Studiul fazelor Lunii ne ajuta sa ne programam viata din punct de vedere al emotiilor si al intuitiei.

Cum viata de pe Pamant, in secolul XXI, este bazata foarte mult pe activitatea intelectului, ni se pare o idee buna sa ne programam activitatile zilnice si din punct de vedere mental.

Dupa Luna, Mercur este a doua planeta cea mai rapida. Studiul mersului sau prin zodiac ne ajuta sa infaptuim acest demers.

Pe 1 mai, Mercur se va afla in cuadratura cu Luna. Aceasta este o situatie clasica: sentimentele si gandurile se pot afla pe frecvente diferite. Probabil, multi dintre noi vor fi undeva la iarba verde, la distractie, si chiar n-ar fi bine ca Luna si Mercur sa ne strice petrecerea. Ce este de facut, asadar?

Sa ne imaginam ca ne aflam pe ocean, pe vremea lui Cristofor Columb. Inca nu s-au inventat vapoarele cu motoare. Suntem asadar la dispozitia vanturilor. Dorim sa mergem spre sud, pe o insula fermecatoare, insa vantul bate tocmai dinspre acea directie. Ce facem? Putem sa ne chinuim sa mergem spre sud, dar este mult mai intelept sa luam harta in mana si sa alegem o insula spre directia nord. Probabil insula aflata spre nord nu este atat de atractiva cum este cea aflata spre sud, insa cine stie, poate gasim ceva interesant si pe acolo.

Asadar, tot ceea ce putem face este sa identificam directia vantului astral. Sa observam ce doreste Cerul de la noi si sa acceptam sugestiile sale. Chiar daca nu ne convin, momentan. Este mai util si mai intelept asa.

Pentru Mercur urmeaza cateva zile in care va colabora cu Saturn si cu Neptun. Inaintand in Taur si primind o opozitie de la Saturn, Mercur va incerca sa ne indrepte atentia spre tot ceea ce este concret. Neptun va trimite si ea influenta ei specifica, dar este putin probabil ca aceasta sa se transforme in poezie. Conform influentei sale, este probabil sa captam niste ganduri menite sa salveze lumea. Asadar, intre 2 si 5 mai, vom incerca sa transpunem ideile noastre in practica si, ca efect colateral, vom imbunatati probabil lumea care ne inconjoara.

In saptamana care urmeaza, Mercur va resimti puternic influenta conjunctiei pe care o formeaza cu Marte, la care se adauga si efectul trigonului primit de la Pluton.

Ceea ce am inceput la sfarsitul saptamanii precedente – punerea in practica a ideilor noastre, impreuna cu salvarea planetei, fiecare dintre noi venind cu versiunea proprie – va capata probabil mai multa forta si o noua amploare. Mercur pierde contactul cu Neptun, insa conform naturii trigonului primit de la Pluton, vom continua probabil sa ne gandim la idei care pot salva lumea. Mercur beneficiaza de aportul celor doua planete de forta masculina, iar astfel este probabil nu doar sa ne gandim sau sa vorbim despre idei revolutionare, ci sa le si punem in practica. In prima zi a saptamanii este de asteptat ca lucrurile sa decurga in armonie, insa marti deja pot iesi niste scantei. Trigonul dintre Mercur si Pluton ajunge la grad perfect si, de asemenea, orbul conjunctiei Mercur-Marte scade vertiginos. Este posibil sa ne exprimam vehement. Poate mult prea vehement.

Odata am intalnit un american care s-a gandit la secarea Marii Mediterane, astfel incat suprafata castigata sa poate fi predata agriculturii. Asa s-a gandit el atunci ca ar putea contribui la salvarea lumii. Iar eu ma gandesc tocmai invers: cred ca o croaziera pe Marea Mediterana contribuie mult mai mult la fericirea globala. Eu ma gandesc sa salvez lumea pur si simplu privind marea. Si ma iau la bataie cu acel american. Va rog ca voi sa nu procedati ca mine. Mai ales marti si miercuri, pe 7 si 8 mai.

Incepand cu joi, 9 mai, apele astrale promit sa se linisteasca. Si asta nu datorita faptului ca este ziua de nastere a Partidului Comunist Roman. Nu. Pur si simplu, Mercur se indeparteaza de Marte si tinde sa iasa din trigonul trasat spre Pluton. Mercur se apropie de Nodul Sud si de Soare. Este posibil sa ne gandim la trecut: la esecuri si la nerealizari. Poate exista acolo ceva de care trebuie sa ne amintim tocmai acum, insa este de preferat sa nu ramanem prea mult in vibratiile evenimentelor consumate, ca sa nu ramanem blocati acolo. Mergem – cu gandul – in trecut, luam ce avem de luat, constientizam ce avem de constientizat, si revenim in prezent. Si vedem unde se potriveste caramida pe care tocmai am adus-o din trecut. Luna, fiind si ea in zona, inlesneste aceste activitati.

Vineri, 10 mai, vom porni la drum probabil cu energii proaspete. La acest sfarsit de saptamana, Mercur va fi conjunct cu Soarele si astfel este de asteptat sa avem realizari intelectuale deosebite. Este posibil sa captam niste idei foarte bune si mai ales, utile – cele doua planete aflandu-se in Taur, acesta fiind un semn de pamant. Sambata, 11 mai, este posibil ca datorita apropierii dintre cele doua planete, sa fim oarecum subiectivi. Este de preferat sa nu fortam nimic si sa ne pastram naturaletea.

In prima jumatate a saptamanii 13 – 19 mai, Mercur se va deplasa practic liber, fara influente semnificative din partea celorlalte planete. Conjunctia cu Soarele slabeste pe zi ce trece. Asadar, in perioada 13 – 15 mai, vom dispune de un liber arbitru marit.

Incepand cu joi, 16 mai, Mercur trece in domiciliul sau, in Gemeni. Asadar, in prima jumatate a lunii, Mercur a s-a plimbat prin Taur, sugerandu-ne sa ne ocupam de planul fizic, de tot ceea ce este concret in viata noastra.

In a doua jumatate a lunii, parcurgand Gemenii, Mercur ne va cataliza din punct de vedere mental. Este de asteptat sa ne gandim mai mult, sa concepem proiecte si sa discutam mai mult cu semenii nostri.

Imediat ce trece in Gemeni, Mercur este intampinat printr-o cuadratura de Neptun. In a doua parte a acestei saptamani, este posibil sa credem ca intuitia noastra s-a defectat. Cu alte cuvinte, este posibil sa percepem ca gandurile mintii si vocea sufletului afirma semnificativ altceva. Asadar, perioada 16 – 19 mai poate fi una destinata experimentarii. Stiti, cand aveti impresia ca exista o „bariera” inaintea viitorului, peste care nu puteti trece decat experimentand. In astfel de zile putem inainta cu incredere maxima in Univers. Stiti, credinta inseamna ca atunci cand nu percepi nimic cu intuitia, decizi ca totusi ai incredere in Divinitate. Ca totul o sa iasa bine, pana la urma. Iar in acest sfarsit de saptamana, experimentam credinta.

Intre timp, Mercur se apropie de Venus si formeaza un sextil cu Uranus. Efectele acestor doua aspecte vor fi simtibile cu adevarat abia in saptamana care urmeaza, incepand cu 20 mai. Sfarsitul de saptamana poate sa fi fost furtunos, insa la inceputul saptamanii noi este probabil sa se astearna pacea si armonia. Este de asteptat ca fluviul iubirii sa se intoarca in matca lui. La fel, intuitia si gandurile tind sa redevina buni prieteni. Ca efect al sextilului dintre Mercur si Uranus, este probabil sa accesam niste ganduri geniale, niste idei care se refera tocmai la problemele care ne preocupa. Marti, pe 21 mai, inclusiv Luna sare in ajutorul nostru, trimitand din Balanta un trigon dulce spre conjunctia Mercur-Venus.

Asadar, prima parte a acestei saptamani poate fi dedicata consolidarii si dezvoltarii relatiilor noastre. Lumea va inainta probabil datorita ideilor bune care se anunta sa ne viziteze. Este de asteptat sa parcurgem o felie de timp vesela, fericita si plina de realizari.

In a doua parte a saptamanii Mercur incepe sa formeze o conjunctie cu Jupiter. El pierde contactul cu Uranus, insa este intampinat de Marele Benefic, si, astfel, activitatea intelectului tinde sa ramana intensa. Datorita faptului ca si Venus se afla in zona, perioada 23 – 26 mai se va referi la iubire, veselie si fericire. Vom trai cateva zile in care este de asteptat sa discutam si sa glumim mult. Este posibil sa calatorim la distante scurte, pentru a ne vizita prietenii sau locuri noi si interesante. Duminica, 26 mai, Luna va opozita tripla conjunctie Mercur-Venus-Jupiter, deci este posibil sa intalnim niste tensiuni intre dorintele noastre si posibilitatile reale de a le indeplini. Este posibil sa revina situatia descrisa mai sus, cand am dorit sa navigam spre sud, dar vantul sufla tocmai spre nord. Asadar, aceasta duminica poate sa decurga sub moto-ul „sa ne multumim cu ceea ce avem”.

In ultima saptamana a lunii, Mercur va pastra contactul cu Venus si cu Jupiter, dar se va indeparta de aceste doua planete. Vom dispune probabil de mai mult liber arbitru. Este probabil sa nu mai avem impresia ca „fericirea cade din inalt, ca o mana cereasca”, asa cum s-au petrecut evenimentele probabil in saptamana precedenta. Pe zi ce trece, va trebui sa ne dam seama ca fericirea este rodul muncii noastre, ca un efect colateral. Este probabil sa ne intoarcem la cotidian, la munca noastra.