Diana SpineanInfluentele Lunii

Influentele Lunii in mai 2013

de Diana Spinean

luna-hevelius-1645
Harta Lunii de Johannes Hevelius (Selenographia, 1647)

Planificarea activitatilor dupa fazele Lunii

Cea mai la indemana metoda de alegere a momentului favorabil pentru o activitate se bazeaza pe analiza pozitiei Lunii in raport cu Soarele si apoi cu celelalte planete. Desi este considerata o metoda simplista, este cea mai populara si utilizand-o ne asiguram cel putin un climat general armonios pentru activitatea in cauza.

Tot ce trebuie sa facem, inainte de a citi recomandarile urmatoare, este sa stabilim ce asteptari avem de la activitatea pe care dorim sa o intreprindem in aceasta perioada – cresterea si dezvoltarea ei, consolidarea sau finalizarea acesteia – si sa alegem faza  Lunii si apoi ziua potrivita pentru nevoile noastre.

.

.

luna-7Luna in descrestere: 1-9 mai si 26-31 mai

Perioada cu Luna in descrestere este favorabila pentru a renunta la anumite activitati, proiecte sau relatii care nu ne mai convin. De asemenea, este indicata pentru actiunile de consolidare, finalizare sau planificare, insa, in niciun caz, pentru lansarea acestora! Tot acum se pot face si imprumuturi bancare. In sfera sanatatii, de regula se face mai usor dezintoxicarea organismului, curatenia, operatiile chirurgicale (inclusiv extractiile dentare) si curele de slabire. Atentie, insa, la tratamente.
 • 1 mai: este o zi potrivita pentru a finaliza o activitate sau pentru a pune rapid punct unei situatii aparute de curand. Insa, mare atentie la ce si cum (ne) exprimam! Nu este o zi potrivita pentru deplasari, tranzactii, incheieri de contracte/intelegeri sau studiu (Luna parcurge ultimele grade din Capricorn, trasand un careu spre Mercur).
 • 2 si 3 mai: pot fi zile stresante, solicitante atat fizic cat si psihic, iar obstacolele pot parea mai greu de trecut. Desi ar fi bine sa nu programam nimic important acum, va fi probabil vital sa ne ocupam de chestiuni stringente (Luna in Varsator aplica spre un careu in T cu Soarele si planetele din Taur si cu dispozitorul ei, Saturn retrograd in Scorpion). Astfel, recomand sa procedam cu precautie si sa avem incredere ca tot acest travaliu merita! (Luna va realiza intr-un final un trigon cu Jupiter din Gemeni).
 • 4 si 5 mai: in aceste zile ne este mai usor sa cooperam cu situatiile care apar, fiind mai deschisi, mai flexibili si mai relaxati. Avem oportunitatea sa reparam lucrurile si, in general, sa rezolvam o problema mai veche, sa fim gata sa iertam mai repede sau macar sa ne detasam pentru doua zile, tinand cont ca este si sarbatoare (Luna in Pesti traseaza sextile spre planetele din Taur si un trigon spre Saturn retrograd). Cu un dram de mobilizare si pragmatism putem realiza ceea ce ne propunem, insa nu trebuie sa ne descurajam prea tare daca rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor noastre. Cel mai bine ar fi sa avem asteptari minime, realiste (direct proportionale cu efortul depus), si sa nu mizam totul pe un eventual sprijin care ne-a fost promis (Luna realizeaza in final un careu cu Jupiter).
 • 6 si 7 mai: avem doua zile dinamice, in care ne putem mobiliza si focusa in orice directie ne propunem. Evenimentele se deruleaza rapid, asa ca e necesar sa tinem pasul si sa ne adaptam din mers. Sa fim pregatiti insa si pentru eventuale obstacole sau rasturnari de situatie din cauza unor factori care nu depind de noi (Luna in Berbec aplica spre Uranus si Pluton retrograd). Putem spera ca vom iesi cu bine din orice chestiune conflictuala sau cel putin vom avea motive reale sa privim cu incredere „partea plina a paharului” (Luna incheie tranzitul prin Berbec cu un sextil spre Jupiter).
 • 8 si 9 mai: in data de 8, dupa orele pranzului, tempoul se schimba si descreste in intensitate, ajungand pana la punctul in care situatia pare ca stagneaza sau chiar genereaza un blocaj, materializat intr-un obstacol foarte concret in calea noastra. Ca idee, recomand atentie si rabdare in relatia cu persoanele mai experimentate, cu administratorii sau cu cei in etate (Luna trece din Berbec in Taur si aplica spre opozitia cu Saturn retrograd). Odata obstacolul depasit, desi ne putem simti  apti pentru a concretiza in sfarsit ce ne-am propus (Luna aplica spre perechea Mercur-Marte), recomandarea este sa folosim aceasta energie pentru a ne „aduna trupele”, pentru a ne reface. Ar fi bine sa nu ne inhamam la nimic important acum, ci sa asteptam sa treaca momentul de Luna Noua din data de 10 (Luna fiind deocamdata sub razele Soarelui, impreuna cu perechea mentionata mai devreme). Insa, daca nu avem incotro, atunci sa lucram (sau sa induram) cu rabdare si speranta fiindca dupa Luna Noua, lucrurile se vor armoniza sau cel putin vor sosi si vesti mai bune (Luna va realiza atunci o conjunctie cu Venus in Gemeni).
 • 26 mai: suntem inca sub efectele Lunii pline din ziua precedenta, asa incat actiunile noastre pot intampina inca o opozitie puternica, care fie ne stimuleaza sa ne auto-depasim, fie ne epuizeaza de energie si resurse. Daca alegem sa ne implicam, atunci sa procedam cu prudenta si sa luam in calcul faptul ca am putea fi inclinati spre a face exces de zel. Experienta in sine conteaza acum mai mult decat atingerea unui scop, asa ca nu e momentul sa ne „agatam” de rezultat sau sa mizam totul pe acesta (Luna in Sagetator formeaza opozitii cu planetele din Gemeni).
 • 27 si 28 mai: este bine sa luam in calcul, acum mai mult decat in alte zile, posibilitatea ca rezultatele noastre depind in mare masura de factori externi pe care nu-i controlam, de conditiile impuse de contextul (domeniul) in care activam, de o persoana cu autoritate sau o institutie puternica. Pot aparea surprize neplacute, insa recomandarea este sa ne ascultam intuitia in timp ce procedam cu prudenta. Sfatul unei expert se poate dovedi de mare ajutor acum, insa trebuie sa-l solicitam noi, fiindca nu-l vom primi din senin. In final, reusita s-ar putea datora muncii sustinute si ambitie noastre de a reusi, in ciuda conditiilor destul de vitrege (Luna in Capricorn aplica spre Saturn retrograd si spre transsaturniene, ca in final sa formeze un trigon cu Marte).
 • 29 si 30 mai: odata depasit un hop dificil (generat in special de lipsa, teama sau neincredere), menit sa ne testeze rezistenta, seriozitatea intentiilor si gandirea strategica, perseverenta ne va fi rasplatita si avem mari sanse sa reusim in ciuda inceputului deloc promitator. Sa nu descurajam, asadar! In plus, foarte probabil ca ni se va intinde si o „mana de ajutor” importanta (Luna in Varsator realizeaza initial un careu cu Saturn retrograd, dupa care formeaza trigoane cu Soarele si celelalte planete din Gemeni).
 • 31 mai: in ultima zi a lunii ne-ar putea fi testata credinta in noi insine, in scopul sau in visul nostru. Tendinta poate fi aceea de a abandona, insa daca facem un mic test si primim dovezi incontestabile ca planul nostru poate deveni functional dupa cateva ajustari, atunci trebuie doar sa asteptam zile mai bune. In schimb, putem renunta acum in mod voit la un proiect (sau o relatie) care se dovedeste utopic, amagitor sau in care ne-am trezit implicati fara drept de apel sau fara o motivatie prea clara  (Luna in Pesti aplica spre careu cu Soarele si intra in contact armonios cu Saturn retrograd si cateva transsaturniene).

luna-0Luna noua (si eclipsa de Soare): 10 mai

In general, Luna noua favorizeaza activitatile care se vor a fi ferite de „ochii lumii”, deci pentru care este contraindicata atentia publica, cum ar fi chestiunile intime, secrete, intalnirile private, s.a.m.d. Este indicat sa asteptam ca Luna sa intre in faza de crestere pentru a demara un proiect nou sau pentru a incepe orice activitate importanta.

In noaptea zilei de 10 mai, se perfecteaza conjunctia luminatorilor in semnul fix al Taurului. Avem parte si de-o eclipsa anulara de Soare care amplifica si prelungeste astfel efectele lunatiei pana in noiembrie 2013.

Ne-ar putea incerca sentimentul ca, in sfarsit, putem respira dupa ce am trudit, am luptat, am purtat o povara istovitoare sau am urmarit cu incapatanare un anumit obiectiv / persoana. Sentimentul de usurare ar putea veni natural, datorita depasirii obstacolelor si apropierii noastre de „linia de sosire”. Dar, pe de alta parte, am putea fi „usurati” ca urmare a faptului ca avem mai mult spatiu intr-o anumita situatie de viata (ceva/ cineva a plecat). In oricare dintre variante, sa avem incredere ca este bine…

Cu toate ca ne-am putea simti slabiti, putem fi impacati, fiindca ce a fost mai greu a trecut. Acum e timpul pentru odihna si recuperarea fortelor, chiar daca atentia noastra s-ar putea indrepta deja, nerabdatoare, spre noi orizonturi care ne ademenesc si pe care le intuim a fi destul de promitatoare, desi acum nu sunt prea clare.

Recomandarea este sa mai zabovim putin in chestiunea care ne-a retinut atentia pana acum, sa meditam la cele intamplate, sa ne menajam, sa ne „pansam ranile” si chiar sa ne recompensam pentru efortul depus, indiferent de rezultatele pe care le-am obtinut. Evenimentele se deruleaza inca foarte lent si putem profita de acest ragaz, inainte ca ritmul sa inceapa sa se accelereze.

La nivel individual, cei mai sensibili la aceasta eclipsa ar putea fi nativii Taur, Scorpion, Varsator si Leu, impreuna cu cei care au Ascendentul si Luna in aceste semne. Probabil fiecare vom resimti influentele acesteia, insa in sectoare diferite ale vietii, in functie de propria noastra harta natala.

(Tehnic vorbind, Luna in Taur s-a separat de opozitia cu Saturn retrograd, de conjunctiile cu Marte si Mercur combuste, iar acum este alaturi de Soare; dispozitoarea lunatiei este Venus care tocmai si-a parasit domiciliul, paseste in Gemeni si aplica spre Neptun, iar mai tarziu spre Uranus si Jupiter).

luna-3Luna in crestere: 11-24 mai

Perioada de crestere a Lunii este favorabila pentru demararea actiunilor, lansarea proiectelor sau dezvoltarea lor. In privinta sanatatii, de regula acum se fac mai usor tonifierea si fortificarea organismului, alimentarea cu energie vindecatoare a diferitelor organe, tratarea dintilor (dar fara extractii) si cresterea in greutate. Atentie la ingrasare, eforturile fizice prea mari si interventiile chirurgicale.
 • 11 si 12 mai: odata depasit pragul ignorantei, confuziei, naivitatii, idealismului sau pur si simplu al comoditatii (Luna in careu cu Neptun), putem demara cu usurinta ceea ce ne-am propus, actiunea avand mari sanse de a inregistra succes (Luna in Gemeni simtindu-se ocrotita intre beneficele Venus si Jupiter).
 • 13, 14 si 15 mai: incepand din prima zi, dupa orele pranzului, am putea simti „vantul schimbarii” sub forma inspiratiei creatoare, a motivatiei sau a tentatiei. Am putea folosi acest „vant” pentru a „umfla panzele” unui proiect mai vechi abandonat din lipsa de resurse/ entuziasm, pentru a testa posibilitatea concretizarii viselor noastre sau pentru a ne reconecta cu o persoana din trecut (Luna in Rac aplica spre trigoane cu Neptun si Saturn retrograd). Incercarea ar putea sa nu fie scutita de primejdii, fiindca in orice moment poate aparea din senin o „furtuna” (Luna aplica mai departe spre un careu in T cu Uranus si Pluton retrograd). Insa, daca nu ne speriem si continuam sa ramanem vitejeste „la carma”, eforturile noastre vor fi rasplatite, iar increderea in fortele noastre va creste (Luna perfecteaza in final sextile cu Marte si Soarele).
 • 16 si 17 mai: doua zile care ne-ar putea da serios de furca daca ne incapatanam sa demaram lucrurile acum. In aceste conditii, este important sa stim care ne sunt aliatii, fiindca cel putin un obstacol/ test vom avea de trecut si o lupta, cu un competitor puternic sau cu noi insine, vom avea de dat (Luna in Leu va realiza, pe rand, cuadraturi cu Saturn retrograd, Marte si in cele din urma cu Soarele). Aliatii nostri sunt indemanarea, abilitatile si conexiunile sociale, informatiile (si consultantii) de nadejde, inventivitatea, creativitatea, sponsorii si partenerii (Luna realizeaza pe rand aspecte armonioase cu Mercur, Venus, Uranus si Jupiter). Insa, este necesar un efort pentru a atrage acesti aliati, fiindca nu vor veni de la sine. Atentie la eforturile prea mari si la starea de sanatate.
 • 18, 19 si 20 mai: in prima zi, pana la orele pranzului, am putea fi inca sub efectul tensiunilor din zilele trecute, iar deznodamantul eforturilor noastre ar putea fi decis in aceasta dimineata (Luna este inca in Leu si perfecteaza cuadratura cu Soarele). Daca rezultatul nu este cel asteptat, sa nu uitam ca pierderea unei lupte nu inseamna pierderea razboiului! Ar fi bine sa nu disperam, sa nu ne lamentam sau sa apelam la diverse „sedative” creatoare de dependente. Sa ramanem vigilenti pentru a nu cadea in posibile capcane, in special cele ale propriei minti. Este mai bine sa nu intocmim contracte sau alte acte importante acum. O idee este sa cerem sfatul unei persoane mai experimentate sau sa cautam dovezi concrete (Luna in Fecioara aplica spre opozitie cu Neptun, careu cu Mercur si sextil cu Saturn retrograd). Avem acum sansa de a realiza un exercitiu de vointa pentru a ne recentra si pentru a ne reveni prin propriile forte. Sa ne ferim sa blamam si sa ne criticam partenerii, fiindca raporturile (inclusiv cele cu legea) se pot strica foarte usor. Nadajduiesc ca, la final, vom reusi sa iesim din aceasta poveste mai puternici si mai siguri pe noi (Luna traseaza careuri spre Venus si Jupiter si trigoane cu Pluton retrograd, Marte si in cele din urma cu Soarele).
 • 21 si 22 mai: avem zile favorabile pentru a incepe o gama variata de proiecte. Si cu toate ca pot aparea elemente neprevazute, care sa perturbe mersul evenimentelor, situatia promite sa-si revina si sa se finalizeze cu bine. Sa avem incredere in noi insine, in sfatul consilierilor, in sustinerea partenerilor sau a unor persoane importante si, evident, sa activam in spiritul legii si al armoniei (Luna in Balanta formeaza trigoane cu Soarele si cu toate planetele din Gemeni, dar si un careu in T cu Uranus si Pluton retrograd).
 • 23 si 24 mai: suntem inainte de Luna plina si atmosfera poate deveni tensionata. Ne-am putea simti motivati sau ademeniti sa ne implicam intr-o chestiune care, in final, se poate dovedi coplesitoare, necesitand mai multe resurse, dedicare si efort decat am fi banuit. Ar fi bine sa procedam prudent, pas cu pas, sa ne ascultam instinctele si mai ales sa ramanem autentici fata de toti cei implicati, asa incat eventualele tensiuni sa se dezamorseze treptat, nu dintr-o data (Luna in Scorpion realizeaza un trigon cu Neptun, apoi rand pe rand ii atinge pe Saturn retrograd prin conjunctie, pe Pluton retrograd prin sextil si incheie cu Marte printr-o opozitie)

luna-5Luna plina (si eclipsa de Luna): 25 mai

In general, cand este Luna plina nu este recomandabil sa incepem noi proiecte sau sa facem schimbari importante deoarece este un moment tensionat, generator de conflicte. Fie ca intentionam sau nu, orice am face (bun sau mai putin bun) va fi probabil foarte vizibil si va exista o mare probabilitate de a ne confrunta cu un oponent important (sau cel putin cu noi insine). In ceea ce priveste sanatatea, se vor evita, la modul imperativ, interventiile chirurgicale, extractiile dentare, eforturile fizice prea mari si enervarea. Atentie si la pericolul de accidentare!

In zorii zilei de 25 mai, se perfecteaza opozitia luminatorilor pe axa semnelor mutabile Sagetator – Gemeni. Dat fiind ca avem si o eclipsa partiala de Luna prin penumbra, efectele se pot resimti pana in octombrie 2013.

Sunt sanse ca in acest interval, intr-un mod mai acut decat altadata, sa „ni se para ca…” si astfel sa „ni se puna pata pe” oricine nu gandeste sau traieste in acelasi spirit cu noi, fiind gata sa-i taxam pe principiul „o merita” sau „las’ ca stiu eu mai bine!”. Insa, in tot acest proces de transformare in Titi-contra-moralizatorul, s-ar putea sa avem si cateva sclipiri de geniu si inspiratii creatoare pretioase.

Per ansamblu, tendinta ar putea fi aceea de a proiecta, intr-un mod exagerat,  neajunsurile noastre asupra celorlalti sau de a comite cateva excese, din prea multa nevoie de bine si de libertate de miscare. Nu e nimic rau in a ne sustine principiile, a ne revendica drepturile sau libertatea, dar daca ajungem sa ne punem rau cu cine n-ar trebui, cum ar fi cei dragi, sustinatorii nostri sau… autoritatile, sa fim pregatiti sa ne invatam lectia, fiindca va fi una pretioasa.

Ca o ultima recomandare, sa fim atenti la impresiile care se nasc in noi si pe care ne bazam ulterior afirmatiile si deciziile, fiindca exista posibilitatea ca ele sa fie usor deformate.

Cei mai sensibili la aceasta eclipsa ar putea fi nativii Gemeni, Sagetator, Pesti si Fecioara, impreuna cu cei care au Luna si Ascendentul in aceste semne. Probabil fiecare vom resimti influentele acesteia, insa in sectoare diferite ale vietii, in functie de propria noastra harta natala.

(Tehnic, Luna tocmai a intrat in Sagetator, este in opozitie perfecta cu Soarele, realizeaza un careu cu Neptun si se pregateste sa traseze opozitii spre Mercur, Venus si, in final, spre dispozitorul sau, Jupiter. In plina „opozitie” realizeaza si un trigon cu Uranus).

Alte informatii utile

Luna fara directie (sau mersul Lunii in gol)

Despre intervalele cu Luna fara directie (“void of moon”) se spune ca ar fi momente de timp in care pare ca facem totul degeaba, existand o mai mare probabilitate ca activitatea sa nu se finalizeze la parametri doriti. Recomandarea obisnuita este sa ne urmam rutina, sa ne relaxam, sa meditam. Pe de alta parte, putem folosi aceste momente in favoarea noastra atunci cand dorim ca actiunea sa NU aiba efecte, adica repercusiuni (cum ar fi o intalnire cu seful prin care stim ca urmeaza sa fim disponibilizati).

Mai sus, in prezentarea zilelor, am tinut cont si de aceste momente, insa le-am gandit in functie de contextul astral al zilei in discutie. Dar, pentru cei care doresc sa le utilizeze izolat, iata lista completa a momentelor cu Luna fara directie din luna calendaristica curenta:

 • 1 mai, 17:07 – 17:19;
 • 3 mai, 7:24 – 21:25;
 • 5 mai, 19:00 – 6 mai, 4:03;
 • 7 mai, 15:40 – 8 mai, 13:09;
 • 10 mai, 3:28 – 11 mai, 0:20;
 • 12 mai, 16:32 – 13 mai, 12:56;
 • 15 mai, 15:13 – 16 mai, 1:37;
 • 18 mai, 7:35 – 12:32;
 • 20 mai, 19:48 – 20:07;
 • 22 mai, 10:35 – 23:55;
 • 24 mai, 16:55 – 25 mai, 0:48;
 • 26 mai, 13:22 – 27 mai, 0:28;
 • 28 mai, 21:40 – 29 mai, 0:48;
 • 31 mai, 2:56 – 3:30.

 

Aspecte exacte Soare-Luna:

 • Cuadratura: 2 mai, ora 14:14, gr. 13 Varsator-Taur si 18 mai, ora 7:35, gr. 28 Leu-Taur.
 • Sextil:4 mai, ora 23:34, gr. 15 Pesti-Taur si 15 mai, ora 15:14, gr.25 Rac-Taur.
 • Conjunctie: 10 mai, ora 3:28, gr. 20 Taur; eclipsa anulara de Soare, ora 3:26.  
 • Trigon:20 mai, ora 19:49, ultimul gr. Fecioara-Taur si 29 mai, ora 14:27, gr.9 Varsator-Gemeni.
 • Opozitie: 25 mai, ora 7:25, gr. 5 Sagetator-Gemeni; eclipsa de Luna prin penumbra, ora 7:12.

Note:

1) Sistemul de case folosit in analiza este Whole (semne intregi).
2) Informatii gratuite si personalizate referitoare la sectoarele in care va afecteaza Luna plina curenta, puteti gasi aici (este necesara cunoasterea orei de nastere): http://www.astrodex.ro/despretine-luna-plina.php