Carmen CodirlaTranzitarium

Astrele in mai 2013

de Carmen Codirlă

„Natura ne aseamana. Educatia ne deosebeste.” Confucius

astrele-mai-013
Foto credit: Ben Earwicker

In luna mai stabilitatea si consecventa semnelor fixe se disipa treptat, fiind inlocuite de mobilitatea semnelor mutabile si de dinamismul celor cardinale. Interesul pentru realizari concrete si masurabile, al semnelor de pamant, aluneca spre planul ideilor. Astrele ne invita sa ne aruncam ancora intr-un plan mai subtil decat cel fizic.

De unde si pana unde se vor deplasa planetele in luna mai si despre ce ne vorbesc tranzitele lor in aceasta perioada

Intre 1 si 20 mai Soarele – energia vietii – va tranzita semnul de exaltare al Lunii, Taurul. In aceasta perioada am putea sa ne facem inventarul, sa ne contabilizam posesiunile. In cautarea starii de confort si securitate materiala, am putea munci mai mult si da dovada de simt practic, perseverenta si stabilitate. Incepand cu 21 mai, facandu-si intrarea in Gemeni, Soarele pune in lumina vivacitatea, mobilitatea si versatilitatea noastra si ne invita sa trecem de la atractii senzoriale la cules de idei si informatii. Vom fi tentati sa ne testam flexibilitatea imitand miscarea tulpinilor de trestie, inaltandu-se spre cer si unduindu-se in bataia vantului de primavara.

Pe 1 mai, preocupata sa-l impulsioneze pe Mercur, printr-un careu, sa treaca mai repede in Taur, Luna – energia subconstientului – isi intoarce fata zambitoare de la Venus (trigon Luna – Venus) si trece din Capricorn in Varsator. Apoi ea va tranzita pe rand semnele: Varsatorului (1,2,3 mai), Pestilor (3,4,5 mai), Berbecului (6,7,8 mai), Taurului (8,9,10 mai), Gemenilor (11,12,13 mai), Racului (13,14,15 mai), Leului (16,17,18 mai), Fecioarei (18,19,20 mai), Balantei (20,21,22 mai), Scorpionului (22,23,24 mai), Sagetatorului (25,26 mai), Capricornului (27,28 mai), Varsatorului (29,30,31 mai). Pe 31 mai Luna se va afla, alaturi de Neptun si Chiron, in semnul Pestilor. Faza de Luna noua va avea loc vineri, 10 mai. Luna si Soarele prinse intr-un Stelium alaturi de Marte, Mercur si Nodul Sud, se vor afla conjuncte in decanul Lunii din Taur, la gradul 19º31.  Faza de Luna plina va avea loc sambata, 25 mai, cand Luna se va afla in Sagetator, la gradul  4º08, in opozitie cu Soarele din Gemeni. Atat pe 10 cat si pe 25 mai, acompaniind cele doua faze ale Lunii, vor avea loc doua eclipse: pe 10 mai eclipsa inelara de Soare iar pe 25, eclipsa de Luna prin penumbra.

Prin cursa sa nebuneasca, Mercur – energia mintii – creeaza spectacol in aceasta luna. Precum un jucator de rugby distribuit in postul de aripa, mesagerul zeilor, cu scopul declarat de a culca balonul pe terenul Racului pe 31 mai, alearga mancand pamantul, sare peste jucatori, face piruete si fandari la viteza maxima. El isi ia in serios rolul de curier si distribuie o multime de mesaje tuturor astrelor. Pe 1 mai, simtind pamantul sub picioare, Mercur isi face intrarea in semnul Taurului. Tranzitul sau prin Taur, predispunandu-ne la adaptabilitate limitata si la gandire practica, constructiva si lipsita de flexibilitate, ne poate trezi interesul pentru aspectele materiale ale vietii. In perioada 10 – 15 mai, periplul mercurian prin Taur va fi sustinut de semnificatoarea dragostei si socializarii, Venus. Cele doua astre se vor afla in receptie mutuala. Gandurile si sentimentele noastre se vor sustine reciproc. Miercuri, 15 mai, el mareste pasul si trece pragul semnului sau de domiciliu, Gemenii, predispunandu-ne sa fim tineri, vioi, prietenosi si imprastiati. Dupa o sedere de 69 de zile in Pesti, semn de apa, si un tranzit rapid prin Berbec, Taur si Gemeni, incepand cu 31 mai, Mercur va tranzita urmatorul semn de apa al zodiacului, Racul.

Venus – energia dragostei – isi va continua tranzitul prin semnul sau de domiciliu, Taurul, in primele 8 zile ale lunii. Tranzitul Venerei prin Taur ne  predispune sa iesim din casa si sa luam contact direct cu natura, sa-i ascultam povestea, sa o contemplam si sa ne umplem de energia si magnetismul sau. Ne place sa vedem lucruri frumoase, sa gustam mancaruri apetisante, sa ne plimbam desculti prin iarba uda si sa mirosim flori de liliac. Daca in aceasta perioada ne-am putea gasi echilibrul si armonia interioara gustand din placerile vietii, odata cu intrarea Venerei in Gemeni, pe 9 mai, am putea sa fim atrasi de schimbul de idei. Pentru a ne satisface curiozitatea, am putea sa fim tentati sa ne dispersam in toate directiile si sa devenim intelectuali: sa citim, sa conversam, sa ne impartasim cunostintele, sa dezbatem si sa negociem. Venus se va afla la sfarsitul lunii la gradul 27 Gemeni.

Marte – energia actiunii – inarmat cu zambete, se va afla in luna mai exilat in Taur. Vibratia sa trezeste in noi puterea de seductie cu care Zeus, spun legendele, a fermecat-o pe frumoasa Europa, dar si pe alte nimfe si fete pamantene. Tranzitul sau prin Taur ne ofera energia necesara pentru a ne demonstra priceperea, satisfacandu-ne propriile dorinte dar mai ales faurind lucruri frumoase pentru cei dragi. Pe 31 mai, Marte isi va face intrarea in semnul Gemenilor.

Jupiter – energia progresului – inca exilat in semnul Gemenilor, tranziteaza intervalul cuprins intre 17 si 24 de grade trecand in ultimul decan al acestui semn zodiacal, guvernat de Soare. In aceasta luna, antrenorul deschis si expansiv ii asteapta la linia de sosire pe participantii la maratonul primaverii. Ca sa nu se plictiseasca, el continua sa ne stimuleze curiozitatea si ne provoaca sa ne intrebam: Ce este mintea si la ce foloseste ea?

Saturn -energia organizarii si cumpatarii – in continuare retrograd, va parcurge in aceasta luna intervalul cuprins intre 8 si 6 grade Scorpion. Din jiltul sau de piatra, el ne indeamna sa dam cartile pe fata, sa discutam despre ceea ce avem de discutat, sa punem apa limpede in pahare.

Uranus – energia intuitiei si inventivitatii – va tranzita in luna mai intervalul cuprins intre 10 si 12 grade Berbec. El ramane singurul astru ce activeaza semnele de foc, dupa intrarea lui Mercur in Taur. Vibratia sa revolutionara, surprinzatoare si nonconfirmista ne stimuleaza sa ne innoim conceptiile si atitudinile.

Neptun – energia credintei nelimitate – tranzitand gradul 5 din Pesti, ne sugereaza in continuare renuntarea la perspectivele limitate asupra realitatii, depasirea conditionarilor de orice fel, dezvoltarea perceptiilor subtile si trecerea la o noua dimensiune a intelegerii experientelor noastre, o dimensiune luminoasa si integratoare. Mobilizarea neptuniana si suportul uranian ne pot ajuta, in aceasta luna, sa trecem la o treapta superioara de accesare a celui mai important instrument pe care il folosim constant pentru a ne ghida si directiona viata, intelectul.

Pluton – energia vointei divine – isi continua miscarea aparent retrograda inceputa in aprilie. Vibratia sa intareste vointa, predispunandu-ne sa ne ajustam gandurile si sentimentele. In aceasta luna el ne impulsioneaza, descoperindu-ne potentialul, sa ne asumam responsabilitatile noului „Eu sunt” la care lucreaza impreuna cu Uranus. Pluton va tranzita in mai cel de-al 11-lea grad din semnul Capricornului.

O privire de perspectiva asupra configuratiilor holistice pe care astrele le traseaza cu precizie de arhitect si ale caror vibratii specifice pun in evidenta potentialul momentului

Dirijori ai propriei noastre orchestre, pentru concertul de inceput de mai, gasim pe pupitrul dirijoral o partitura de interpretat (opozitia Saturn- Soare/Marte/Mercur) si doua baghete magice (trigoanele Saturn – Neptun si Pluton – Steliumul din Taur). Trigonul Saturn – Neptun picura apa proaspata si rece care ne purifica idealurile spirituale, emotiile si sentimentele, iar trigonul trasat de planetele din Taur catre Pluton ne ofera resurse si conditii favorabile pentru a realiza lucruri minunate, fiecare dupa gandul, dorinta si vointa sa. Cele trei aspecte construiesc la inceput de luna un Cort feminin avand ca baza opozitia in semne fixe Saturn – Soare/Marte/Mercur. Captandu-i vibratia intelegem ca pentru interpretarea partiturii avem nevoie de finete, sensibilitate (Neptun) si forta interioara (Pluton) dar mai ales de seriozitate, perseverenta si vointa.

Spectator la acest concert, Jupiter, neaspectat in Gemeni, ne provoaca sa ne intrebam: Ce este mintea si la ce foloseste ea?

Tranzitand semnul Varsatorului in zilele de 1, 2 si 3 mai, Luna concentreaza energiile semnelor fixe dand nastere unui Careu in T. Folosind un limbaj imaginativ si artistic, ea pare sa ne transmita ca bunurile materiale sunt doar un mijloc si nu un scop si ca nu trebuie sa caram cu noi bagaje inutile deoarece cunoasterea este instrumentul prin care putem avea (Taur) tot ce ne dorim (Scorpion). In anul 2013 Nodurile Lunare tranziteaza axa Acumularii si subliniaza importanta dobandirii echilibrului energetic. In intervalul 1-10 mai, tranzitand semnul Taurului si reflectandu-se in oglinda saturniana din Scorpion, planetele personale se alatura Nodurilor. Ele ne invita sa ne eliberam de balastul emotional inutil, de dependente si obsesii, sa ne constientizam adevaratele nevoi si sa ne alimentam cu energii proaspete, binefacatoare. Soarele, Mercur, Marte si Venus ne stimuleaza sa fim creativi si sa ne folosim resursele pentru a da curs noilor atitudini spirituale si de autoafirmare, pe care le-am descoperit, de curand, in noi insine. In tranzit prin semnul care concentreaza energiile primaverii, miercuri 8 si joi 9 mai, Luna se va alatura celorlalte planete rapide si Nodului Sud. Precedand momentul de Luna Noua, 5 din cele 10 astre se vor afla in Taur sugerandu-ne sa turnam potentialul focului in forme diferite, pe care cu maiestrie sa le consolidam, sa le modelam si sa le imbracam in haine multicolore, folosindu-ne de resursele hranitoare ale pamantului.

Pe 9 mai Venus isi face intrarea in semnul de aer al Gemenilor trezind in noi placerea de a comunica. Pentru mai bine de 18 ani semnele de aer au fost in permanenta activate de tranzitele lui Uranus (1995-2003) si Neptun (1998-2012) in Varsator, Saturn in Balanta (2009-2012) si Jupiter in Gemeni (2012-2013). Dupa intrarea lui Jupiter in Rac, la sfarsitul lui iunie, si pana in toamna lui 2016, cand acesta isi va face intrarea in Balanta, semnele de aer vor fi activate pe perioade scurte, doar de tranzitele planetelor rapide. In mai, acestea vor intra rand pe rand in semnul Gemenilor (Venus-9 mai, Mercur-15 mai, Soare-21 mai, Marte-31 mai) de unde vor forma sextile cu Uranus, intelegator si cooperant, careuri mobilizatoare cu tandemul  Neptun – Chiron, care nu sunt dispusi la concesii, si inconjunctii cu Saturn si Pluton. Trecand parca prin fata unei comisii de examinare de elita, in fata tirului de intrebari, gandirea, simtirea si creativitatea noastra devin flexibile si rafinate, se ajusteaza, se modeleaza si se transforma. Intervalul mai – iunie pare sa fie o perioada de echilibrare si sinteza in care suntem predispusi sa tragem linie si sa adunam tot ce am acumulat din experientele acestor ani legat de planul mental, ganduri si idei, comunicare si viata sociala. Acesta pare sa fie mesajul transmis de activarea semnelor mutabile si de aer prin ingresul planetelor personale in Gemeni; mesaj retransmis si de vibratia configuratiilor holistice care se formeaza in aceasta perioada.

La randul sau, Jupiter, neaspectat in Gemeni, ne provoaca din nou sa ne intrebam: Ce este mintea si la ce foloseste ea?

In intervalul 11 – 13 mai tranzitul rapid al Lunii prin Gemeni energizeaza tiparul configuratiei Aripi de pasare Mici formata in semne mutabile si cardinale de sextilele Chiron/Neptun – Pluton si Luna – Uranus si cuadraturile Luna – Chiron/Neptun si Uranus – Pluton. Tiparul creat de Luna va fi reconstituit pe rand de Venus, Mercur si Soare. Vibratia acestei configuratii  ne sprijina sa concluzionam, sa identificam blocajele, sa facem ultimele ajustari si sa pornim in explorarea viitorului cu entuziasm si credinta. Duminica, 12 mai,  conjunctia superioara Soare – Mercur ne anunta ca ideile noastre sadite cu grija pe 4 martie, cu ocazia conjunctiei inferioare dintre cele doua astre, ajung la maturitate si putem sa le punem in practica. In vreme ce ideile noaste „s-au copt”, conjunctia lui Marte cu Nodul Sud ne invita la revizuirea dorintelor ce ne imping la actiune.

In zilele de 13 si 14 mai Luna in domiciliu devine creativa. Ea formeaza trei configuratii holistice a caror vibratie combina initiativa si inventivitatea semnelor cardinale cu creativitatea, imaginatia si senzitivitatea semnelor de apa: un Careu in T in semne cardinale alaturi de Uranus si Pluton si doua Zmee de apa cu focarele -Marte si octava sa superioara, Pluton- in trigon, in semne de pamant. Uranus, concentrand energiile cardinale, ne stimuleaza sa devenim conducatorii propriilor vieti iar cooperarea celor doi lorzi ai Scorpionului conduce la acordarea actiunilor si faptelor noastre cu vointa libera.

Miercuri 15 mai intra si Mercur in Gemeni aducand cu el miscari fluide,  subtile si adaptabilitate. Pe 16 mai Luna ajunsa in Leu ne ofera cadrul virtual in care putem sa exersam imbinarea facultatii de a proiecta, activa si energica – masculina, cu aceea de a zamisli, receptiva si imaginativa – feminina. Ea va construi doua Case gemene in oglinda ale caror fundatii sunt sextilele Luna – Venus, in semne masculine, si Saturn – Pluton in semne feminine: sinteza si echilibru. In intervalul 18-20 mai Corabia cu catargul in Gemeni si Mercur focar pare sa ne stimuleze capacitatea de a comunica si sa ne directioneze atentia tot spre actiuni in plan intelectual. Corabia imbina un Cort in semne feminine si un Careu in T mutabil, de-o parte si de alta a opozitiei Luna (in Fecioara) – Neptun/Chiron.

Marti, 21 mai, in vreme ce Soarele intra in Gemeni, trezindu-ne vigoarea mintii si vioiciunea trupului, Luna in Balanta, ca o antena, capteaza energia cuadraturii Uranus – Pluton (la grad perfect) si reface Careul in T cardinal. Efervescenta si dinamismul momentului ne stimuleaza sa actionam creativ, invigorand Triunghiul minor in semne feminine Saturn – Neptun/Kiron – Pluton (focar). Prezenta Lunii in Sagetator, in intervalul 25-26 mai, activeaza semnele mutabile. Intrand in dialog intai cu Soarele (faza de Luna Plina) si apoi cu dublul Mercur – Venus din Gemeni, ea construieste Careuri in T ale caror focare, Neptun si Chiron, concentreaza si imprima puterea credintei noastre asupra flexibilitatii momentului.

In ultima saptamana a lunii, pe 27 si 28 mai, vor avea loc conjunctiile Mercur – Jupiter si Venus – Jupiter. Gandurile si sentimentele, trecand linia de sosire a maratonului, vor afla primele raspunsul corect la intrebarea: „Ce este mintea si la ce foloseste ea?” chiar de la marele Jupiter. Tripla conjunctie Mercur – Venus – Jupiter neaspectata, la gradul 24° Gemeni, ne invita la verificarea principiilor si filozofiei de viata si la fixarea vointei. Acest aspect ne stimuleaza sa descoperim punctul de sprijin din interiorul nostru si sa ne prindem apoi, exuberanti, in jocul vietii. Simbolul Sabian al acestui grad este „Copii patinand pe gheata”.

Vineri, 31 mai, Mercur intrat in Rac traseaza trigoane catre Saturn si Neptun formand o Piramida in semne de apa, energizata si de prezenta Lunii in Pesti. Ingresul lui Mercur in Rac, la sfarsit de luna, proiecteaza asupra noastra, in avanpremiera, romantismul, sensibilitatea si potentialul creator al lunii iunie.

In aceasta luna plina de armonie si mister, natura impregnata de forta intensa, puterea creatoare si vointa careului Uranus – Pluton, tine lectie deschisa despre cum trebuie sa plutim, printre roiuri de licurici electrici, calauziti de vocea interioara.