Luna în decembrie 2017

Luna în creștere 1- 3 decembrie

Începutul lui decembrie găsește Luna în Taur, în opoziție cu Jupiter din Scorpion, trasând un sextil la Pluton din Capricorn. Am putea spune că, din punct de vedere emoțional, manifestările sunt mai rezervate. În unele situații, însă, frustrările îndelungate, nemulțumirile neexprimate și acumulate „în sertărașe” ale minții, închise și „uitate” pot declanșa adevărate furtuni emoționale. Sunt posibile crize de gelozie și de posesivitate, și chiar și de invidie.

Luna Plină în Gemeni 3 decembrie

Aspectul exact se formează la ora 17:47 (ora României), pe Axa Sănătății și a Sacrificiului, cu Soarele conjunct la orb de 9 grade cu Venus în casa a VI-a, și Luna în casa a XII-a. Ascendentul Lunii Pline este în ultimul grad din Gemeni. Opoziția Lună-Soare formează un careu în T cu Pluton din Capricorn.

Privind din perspectivă psihică, acest moment astrologic s-ar putea traduce din perspectiva psihosomatică. Adică, ceea ce nu poți aduce la lumina conștiinței, se va manifesta prin corp. În adâncul psihicului uman trăiesc, ca în lumea lui Hades, cele mai primitive emoții, asociate cu cele mai arhaice experiențe, care stau la baza comportamentului, a structurii de personalitate a fiecărui individ. Există multă literatură (cărți sau articole) care arată cum emoțiile care nu reușesc să fie înțelese, simbolizate, exprimate prin cuvânt, sunt puse în corp și se transformă în afecțiuni.

Ubicuitatea care caracterizează Gemenii se reflectă în acest tip de mecanism psihic în care emoția „locuiește” simultan în psihic, corp și minte, în fiecare dintre ultimele două având altă formă de exprimare. Înțelepciunea Săgetătorului se poate manifesta prin conștientizarea faptului că cele mai multe dintre afecțiunile fizice au cauze psihice. Și că durerea resimțită în corp este un simptom pentru ceva ce nu a fost înțeles și simbolizat la timp.

Ascendentul Lunii Pline pe ultimul grad în Gemeni poate fi simbolizat de expresiile „al doisprezecelea ceas” sau „să-i dea mintea cea de pe urmă”. Niciodată nu este prea târziu pentru o schimbare de mentalitate, pentru o schimbare de atitudine și, nu în ultimul rând, pentru o „împăcare” între rațional și emoțional. Cineva mi-a spus cândva: „nici un divorț nu este definitiv” într-o discuție despre sensurile expresiilor „a trăi în minte” versus „a trăi în inimă”. Una nu o poate exclude pe cealaltă. Avem nevoie de rațional pentru a înțelege trăirile emoționale. Doar cu rațiunea putem da un sens acestora, astfel încât să fie tolerabile și să se integreze în structura psihică. Omul este o ființă rațională și are nevoie de trăire pentru a crea și de gândire pentru a da sens și pentru a simboliza.

Luna în descreștere 4-18 decembrie

În acest interval Luna parcurge zodiile de la Gemeni până la Săgetător, sugerând o aparentă retragere emoțională din lume. Însă, având în vedere că trece prin domiciliu, prin Rac, dar și prin Scorpion, ar fi vorba mai degrabă de niște trăiri puternice, dar ne-exteriorizate.

Pe 5 decembrie, aflată în domiciliul său, Luna formează un Trigonum Aureum (Trigonul de Aur) cu Jupiter din Scorpion și Neptun din Pești. Este o zi în care acest aspect poate influența pozitiv comunicarea afectivă, empatia, intuiția în relațiile cu ceilalți. Dar poate avea un efect bun asupra comunicării cu propria ființă, cu propriul inconștient. Prin asta înțelegând ce spuneam mai sus, realizarea unor punți între rațional și irațional, o diminuare a conflictelor interioare, o mai bună înțelegere a nevoilor și dorințelor inconștiente. Însă, pot apărea exagerări, o rupere de realitate, o „evadare” în fantasme și utopii care, într-un timp oarecare, vor genera doar suferință, prin neadaptarea ființei la lumea exterioară.

Pe 6 decembrie, Luna este implicată într-o Cruce pe semne cardinale, cu Uranus retrograd din Berbec, Marte din Balanță și Pluton din Capricorn. Nu este un aspect confortabil. Este chiar provocator. Ce provoacă? Aș spune că provoacă credințele înrădăcinate în sistemul de referință al fiecăruia. Am putea spune că este o nouă conjunctură care provoacă la schimbarea regulilor care, dacă au fost bune în trecut, acum provoacă suferință.

În următoarele zile, Luna se află în tranzit prin Leu, perioadă din care mi-a atras atenția ziua de 8 decembrie, când formează o conjuncție cu Nodul Nord și un trigon pe semne de foc cu Uranus retrograd din Berbec și conjuncția Mercur (retrograd)- Saturn din Săgetător. Ca de fiecare dată și la orice aspect puternic pe semne de foc, ne gândim la caracteristicile acestui element: arde, încălzește, purifică, distruge. Sentimentele pot fi mai intense și ar putea fi o zi bună de reflecție asupra imaginii și stimei de sine.

Poate că puțină mândrie personală nu face rău, mai ales dacă sunt elemente de realitate (realizări, calități, feed back-uri de la cei din jur, cunoscuți sau necunoscuți) care pot fi aduse în susținere. Cum am mai spus, există o formă de narcisism sănătos pe care Nodul Nord pare să ceară să fie identificat și întărit.

În 9 și 10 decembrie, Luna se află în zodia Fecioarei, trasând un trigon la Saturn care se pregătește să intre în domiciliu, apoi la Pluton. Nevoia de organizare, de asumare, de implicare poate fi mai pregnantă. De asemenea, nevoia de curățenie fizică și psihică poate fi mai intensă. Preocupările față de activitățile domestice, organizarea programului zilnic, restructurarea unor aspecte ce țin de viața profesională pot ocupa un loc important pe lista priorităților personale.

În zilele în care se află în tranzit prin zodia Balanței, trăirile emoționale pot fi mai reduse ca intensitate, relațiile cu ceilalți fiind, mai degrabă, detașate. Percepția despre lume, despre relații poate fi mai realistă, mai puțin perturbată de emoții. Am putea spune că oamenii „sunt luați așa cum sunt” fără adăugiri personale.

Odată intrată în zodia Scorpionului, Luna formează conjuncții inițial cu Marte (guvernatorul zodiei) și apoi cu Jupiter. Chiar dacă se află înaintea momentului de Lună Nouă, influența ei poate fi trăită intens. Se poate ca lumea internă să se manifeste mai puternic prin vise, fantasme, trăiri extrasenzoriale și să fie mai puțin vizibile, manifeste. Se poate așterne contextul necesar unui demers alchimic, de metamorfoză psihică.

Din 16 decembrie, Luna se află în Săgetător unde formează rând pe rând conjuncții cu Mercur retrograd, Venus și Saturn. Pot crește în intensitate sentimentele specifice unei comunicări perturbate. A nu fi înțeles de cei din jur poate avea cauza în modul în care se transmit mesajele. Exprimarea brutală nu este o soluție, cum nu este nici cea exagerat de calculată. A spune povești este o artă. Încercarea de a folosi cuvinte sau expresii „prețioase” poate duce în derizoriu orice mesaj.

Luna Nouă în Săgetător – 18 decembrie

Aspectul exact se formează la ora 8:29 (ora României), în casa a XII-a a momentului, având ascendentul în Capricorn. Luna Nouă formează o conjuncție la orb de 5 grade cu Venus și o alta la orb de 3 grade cu Saturn și trasează un trigon la Uranus retrograd din Berbec.

Este interesant cum ambele momente astrologice importante din punctul de vedere al ciclului lunar din decembrie se formează în casa a XII-a a lucrurilor ascunse, a bolilor lungi și grele, a dușmanilor, a izolării, a relației cu divinitatea, a practicilor spirituale.

Dacă privim și Luna Nouă din perspectiva psihică am putea înțelege simbolistica ei ca pe o necesitate a omului de a reduce din intensitate marile anxietăți cu care se confruntă, paranoide (când simte un pericol permanent) sau depresive ( când simte că a pierdut ceva). La acestea se pot adăuga stările de confuzie, incapacitatea de a forma constructe logice, de a forma legături între concepte și realități valabile. Prezența lui Mercur retrograd poate întreține această stare, care are ca și consecință o slăbire a capacității de a discerne și face ca persoana să fie ușor manipulabilă.

Pe de altă parte, poate fi prezent un puternic sentiment de culpabilitate și/sau de rușine care face ca multe dintre decizii să fie puse sub semnul întrebării. Este important ca fiecare să analizeze ce „povești” își spune pentru a diminua impactul acestor trăiri. Cât de reale sunt. Dacă sunt în folosul său pe termen lung, sau sunt folosite doar pentru a ameliora suferința de moment.

Cu siguranță, însă, dacă nu s-a început până acum un demers de reorganizare psihică, aceasta este un bun moment de a-l face. Nevoia de a produce schimbări în viața personală poate sta la baza unui proces elaborat de autocunoaștere. Iar principala idee care răzbate din această Lună Nouă în Săgetător este legată de înțelepciunea care se naște în timpul unui proces de autoevaluare, care necesită răbdare și devotament față de propria persoană.

Luna în creștere 19-31 decembrie

În acest interval Luna tranzitează zodiile de la Săgetător la Gemeni. În prima zi deja se află în Capricorn unde formează o conjuncție cu Luna Neagră și a doua zi cu Pluton, ambii responsabili cu cele mai profunde frici, emoții, cu cele mai întunecate aspecte ale ființei. Abordarea cea mai „sănătoasă” pornește de la o realitate simplă: trăim într-o lume a dualității și fiecare aspect negativ are și o latură pozitivă. Când omul ajunge să le vadă pe amândouă, are libertatea de a alege încotro să se îndrepte. Privind astfel, poate depăși, singur sau cu ajutor din partea celorlalți, orice perioadă mai întunecată din viața sa. Și acesta ar fi unul dintre marile câștiguri ale autocunoașterii: capacitatea și curajul de a cere ajutor, de a exprima nevoile.

Între 21 și 23 decembrie, Luna se află în tranzit prin Vărsător. Este de reținut data de 22 decembrie când formează o conjuncție cu Nodul Sud și împreună trasează o cuadratură la Marte și Jupiter din Scorpion. Sunt momente în viața fiecărui om când are nevoie să se detașeze de ceilalți, de viziunea celorlalți despre lume și viață. Când are nevoie să nu mai primească confirmări din partea oamenilor, pentru a încerca să își dezvolte propriul sistem de confirmări. Să nu mai aștepte laude și recompense din partea mediului și să învețe să-și ofere singur laude și recompense.

Asta nu înseamnă că nu va mai avea niciodată nevoie de confirmările și aprecierile celorlalți. Dar va învăța să echilibreze balanța dintre ceea ce oferă cei din jur și ceea ce poate el singur să-și ofere. Este o etapă necesară pe parcursul maturizării psihice. Lipsa unui sistem de autoreglare a nevoilor narcisice poate duce la atașamente epuizante emoțional.

În perioada Crăciunului, Luna se află în Pești, unde formează o conjuncție cu Neptun și relații armonioase cu aceiași Marte și Jupiter din Scorpion. Armonie este cuvântul care caracterizează aceste zile. Poate datorită sărbătorilor și tot ceea ce presupun acestea: reunirea cu familia, cu prietenii, cadourile și ritualurile, petrecerile sau pur și simplu întâlnirile cu oameni dragi în spiritul unor principii și valori comune. Este vorba despre multă simțire și mai puțină comunicare verbală, mai multă trăire autentică și mai puține scheme induse sau auto-induse, mai multă autenticitate și mai puțină păcăleală.

Până la finalul lunii și implicit al anului Luna mai formează un trigon pe semne de foc (27 decembrie), de această dată din Berbec, unde se află în conjuncție cu Uranus retrograd, cu Nodul Nord din Leu și cu Mercur din Săgetător. Vor fi zile cu exprimări pătimașe, indiferent de subiecte din discuție. Vor fi posibile declarații de dragoste surprinzătoare. Dar și multe minciuni împachetate frumos, vor fi dezvăluite.

Ar mai fi de reținut data de 29 decembrie când Luna se află implicată într-o nouă cruce cosmică, de această dată pe semne fixe, cu Marte și Jupiter din Scorpion cu care se află în opoziție, și cu axa Nodurilor Lunare. Pot fi prezente manifestări de gelozie, invidie, posesivitate în diferite grade. Partea bună se arată atunci când omul le înțelege, dă o nouă semnificație experiențelor trăite și astfel descătușează energiile investite în acestea.

La finalul anului Luna se află în Gemeni, parcă oferind promisiunea unei detașări de marile probleme și o mai mare flexibilitate emoțională. Formează o opoziție cu Mercur, guvernatorul Gemenilor, și o relație armonioasă cu Axa Nodurilor Lunare. Nevoia de întoarcere la calitățile specifice copilăriei este mare. Adultul se joacă și el. Adulții învață prin joc și este important pentru ei să retrezească capacitatea de a se juca. Curiozitatea este o altă calitate care cere să fie activă pentru a evita conformismul și subjugarea. Înțelegerea și colaborarea pot aduce la rândul lor beneficii stării interioare. Și nu în ultimul rând, capacitatea de a contura propria viziune asupra vieții este necesară și izvorăște dintr-o bună cunoaștere de sine.

O imagine de sine coerentă și o stimă de sine sănătoasă vă doresc pentru 2018!

Andreea Talmazan
Andreea Talmazan