Ada CocosCelebritati

Tudor Chirila

de Andreea Talmazan

tudor-chirilaTudor Chirila este celebritatea lunii mai. Este unul dintre cei mai activi artisti de pe scena romaneasca, fiind prezent atat pe scena muzicala, cat si in teatru sau film. La sfarsitul anului trecut a lansat prima sa carte, o culegere de texte publicate initial pe blogul sau, intitulata “Exercitii de echilibru”. La data la care apare aceasta analiza, cartea s-a vandut in peste 15.000 de exemplare, fiind considerata un “best-seller”. Fotografia este o alta forma de manifestare a creativitatii sale debordante, iar ceea ce vede prin obiectiv posteaza, de asemenea, pe site-ul sau special dedicat.

Tudor este un nativ Gemeni, nascut la final de mai (28 mai 1974), cu Ascendent in Rac si Luna in Fecioara. Scena muzicala a cucerit-o impreuna cu Vama Veche la sfarsitul anilor ’90. Alaturi de fostii sai colegi, a cucerit atentia publicului, a specialistilor si a organizatorilor de evenimente, prin stilul muzical abordat, un rock non-conformist, dar cu versuri cu un puternic mesaj revolutionar. Soarele in casa a XI-a a anturajului, dar si a revoltelor, poate explica atitudinea revolutionara, ca o radiografie a societatii post-decembriste, in care lucrurile nu erau tocmai roz, ci dimpotriva, in paragina. Exemple sunt piese lansate pe primul album, “Nu am chef azi”, din care mentionez “Hotel Cismigiu” (o inspirata adaptare dupa “Hotel California”) in amintirea unei studente basarabence care a cazut in gol in casa liftului din aceasta cladire simbol a Bucurestiului, “Calul din Marlboro”, “Sf. Petru” (o piesa de revolta impotriva dogmelor bisericesti si a ingradirii libertatii de exprimare) sau “Armata (Am sa ma intorc barbat)”, un alt cantec impotriva obligativitatii satisfacerii stagiului militar si a ideii ca armata ii face pe tineri, barbati.

Soarele in Gemeni si in casa a XI-a, in opozitie cu Neptun din Sagetator si din casa a V-a si in relatii armonioase cu Pluton de pe cuspida casei a IV-a, este “responsabil” pentru celebra “Scrisoare” pe care Tudor a adresat-o tinerilor din ziua de astazi si cea de maine, indemnandu-i la libertate de gandire si de exprimare, la respect fata de profesori, cultura, invatatura, la respect fata de propria persoana, la cunoastere prin intermediul cartilor si nu al ziarelor, sa nu-i invidieze pe cei cu bani, pe celebrii “baieti de bani gata”, ci sa lupte pentru drepturile lor, avand ca arme Cunoasterea si Binele! “Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!! Nu va amagiti cu prezentul… Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?” spune Tudor in finalul mesajului.

Neptun in Sagetator, zodia cunoasterii si a sintezei, in casa iubirii, copiilor si a creativitatii, este sursa inspiratiei sale. Calitatea lui Neptun de a nu fi cuprins in timp si spatiu, se manifesta in aceasta pozitie si in aspectele pe care le formeaza in astrograma lui Tudor, prin multiplele proiecte artistice pe care le-a realizat pana in prezent si care, speram, vor lua nastere si in viitor. Este vorba de concerte si albume, de spectacole de teatru, combinatia celor doua musical-uri de succes, carti, fotografie, film si nu numai. Viitorul, din acest punct de vedere, poate fi surprinzator, pentru ca exista posibilitatea gasirii unei noi cai de manifestare. Tranzitul lui Jupiter prin Gemeni pana la sfarsitul lunii iunie, potenteaza creativitatea, oferindu-i numeroase idei de proiecte, care mai de care mai originale. Ce putem face noi, ca admiratori ai sai? Sa asteptam cuminti si sa ne lasam surprinsi. Neptun se afla in relatie de receptie mutuala cu Jupiter din Pesti si din casa a IX-a. Marele Benefic, aflat in domiciliu atat in zodie cat si in casa, in ciuda aspectelor tensionate pe care le formeaza cu Soarele si cu Neptun, sporeste inspiratia si preocuparile de natura spirituala. Influentele jupiteriene se manifesta in zona cunoasterii si a filosofiei, dar si a calatoriilor. Fie ca isi da seama sau nu, Tudor este binecuvantat si protejat de Divinitate. Adesea isi extrage esenta din experientele proprii de viata sau din lectura sau cercetari personale de natura filosofica.

Tot in Gemeni, in casa a XI-a se afla si Nodul Sud (Bagajul Karmic), dar si Mercur (guvernatorul zodiei), insa in casa a XII-a. Nodul Sud sau Coada Dragonului arata ca Tudor vine in aceasta existenta cu un bagaj energetic al succesului, al revolutionarului, al conducatorului, al oratorului. Pentru el a se prezenta in fata unui grup mare de oameni este la fel de natural pe cat ne este noua, celorlalti, care ii ascultam muzica, sa aplaudam. Dar Destinul, aflat in Sagetator si in casa a V-a, arata ca una dintre misiunile acestei existente este aceea de a invata iubirea la nivel intim, retras din lumina reflectoarelor, de a avea copii pentru care sa dezvolte o alta latura a creativitatii si anume scrierea si istorisirea de povesti. Si, nu in ultimul rand, formularea propriei filosofii legate de iubire, sa manifeste creativitatea intr-un mod in care sa ii inspire pe cei din jur, sa isi asume un rol de mentorat, in special pentru copiii cu capacitati artistice. Manifestarea creativitatii in variate forme, ca scop al acestei existente a fost atins. Cel mai probabil va fi un tata bun, indulgent, care va marja pe educatia copiilor prin arta si dezvoltarea creativitatii prin povesti.

Mercur in Gemeni dar in casa a XII-a poate arata pe de o parte o intuitie foarte buna, capacitatea de a gandi rapid, de a deslusi in scurt timp mesaje ascunse, de a anticipa situatii care ii pot pune in pericolul echilibrul emotional. Insa, energia mercuriana, da tendinta de analiza si autoanaliza exagerata, adesea plina de confuzii, de concluzii eronate. Poate genera conflicte spirituale si de percepere a mesajelor care ii vin din lumea exterioara.

Influenta lui Saturn in Rac si tot in casa a XII-a, la o distanta de 6 grade de Mercur, arata riscul de a cadea “victima” unor tradari. Energiile saturniene, conservatoare, il pot constrange in manifestarea sentimentelor fata de lumea inconjuratoare, generand neintelegeri. Poate fi perceput ca o persoana rece si distanta, calculata si ascunsa. Bariera dintre mental si emotional, rezultatul probabil al (auto)educatiei, poate crea un zid protector intre viata launtrica si lumea exterioara, o insensibilitate fata de cei din jur. Acest aspect poate fi explicatia pentru ruptura brusca si neasteptat de mediatizata de fostii colegi de la Vama Veche, despartire care a fost urmata de un proces, si dupa ani, de o conciliere. Dar cele doua planete, aflate in casa izolarii, a activitatilor mistice, arata o tendinta permanenta de izolare, o viata launtrica puternica, o permanenta cautare a unei intelepciuni ancestrale si a unei Credinte autentice. Uneori, chiar daca este in mijlocul prietenilor, poate lasa impresia ca este “departe” cu gandul si cu sufletul. Sunt prea putini oamenii care il cunosc cu adevarat, care ii pot intelege trairile si emotiile, care pot ajunge la sufletul lui. Pentru ca este de o profunzime a gandirii si a simtirii care nu este accesibila oricui. Si acest lucru este, la randul sau, o sursa, o cauza a mesajelor sale, in special cele de iubire, de credinta, legate de moarte si de suferinta.

Luna in Fecioara si in casa a II-a a veniturilor proprii, in relatie optima cu Saturn, este cea care ii tempereaza, ii purifica sentimentele. Poate arata un atasament fata de bani si bunuri materiale, dar, la fel de bine, poate arata un respect fata de munca depusa pentru castigarea lor. Arata ca este o persoana muncitoare si devotata, sensibila la suferinta celorlalti, si dispusa adesea sa imparta ceea ce are cu cei din jur. Chiar daca ceea ce vedem noi ar putea spune altceva, lui Tudor nu-i plac vulgaritatile, insensibilitatile, si oamenii care incearca sa ii invadeze spatiul vital.

Ascendentul in Rac si in conjunctie cu Marte arata ca Tudor este o persoana sensibila, introvertita, care traieste prin emotiile sale, care stau la baza multora dintre actiunile si hotararile sale. Marte nu se simte cel mai bine in sectorul Racului. Este ca si cum i-ai cere unui erou viteaz sa stea acasa si sa faca pe dadaca sau pe menajera. Insa el va face toate acestea daca va simti ca are libertatea de a pleca si de a se intoarce cand isi doreste.

In aceasta pozitie, formand aspecte tensionate cu Venus din Berbec si din casa a X-a (a carierei si a statutului social) si cu Uranus din Balanta si din casa a IV-a (a sufletului si a familiei), Marte arata ca exista tendinta puternica de a reprima unele impulsuri instinctuale, unele porniri emotionale, fie de dragul femeii de langa el, fie din dorinta de a mentine o armonie in casa, in familie. Insa aceste reprimari il pot transforma intr-un “butoi cu pulbere” care explodeaza neasteptat, de la o banala scanteie. Pe de o parte isi doreste o familie, un loc in care sa se simta in siguranta din punct de vedere emotional, pe de alta parte are nevoie de libertate de miscare si de actiune. Isi arata cu greu adevaratele trairi interioare, dar atunci cand o face se manifesta spontan, fara cenzura, agresiv, sau dimpotriva, sensibil ca un copil, afectuos ca un tata protector. Despartirile de persoana iubita nu sunt niciodata usoare si lipsite de dramatism. Dar si impacarile sunt la fel de spectaculoase, Tudor manifestand energiile martiene, cuceritoare, capabile de orice act de curaj, pentru a obtine ceea ce isi doreste, in acest caz: “inima persoanei iubite”.

Venus in Berbec si in casa a X-a a carierei si statutului social arata pe de o parte ca succesul si ascensiunea in ierarhia sociala ii vin prin arta, in special prin activitati unice. Pe de alta parte arata ca este atras de femei care au propriul lor statut, propria cariera, independente, energice si de succes. Cu toate acestea, Junona (astrul casatoriei) in Pesti, in casa a IX-a a spiritualitatii, mentoratului si a calatoriilor in strainatate, sugereaza ca femeia potrivita pentru Tudor este o persoana blanda, retrasa, care impartaseste aceeasi filosofie de viata si aceleasi credinte si pasiuni cu el. O poate intalni in timpul unei calatorii in strainatate, intr-un cadru elitist sau filosofic, la o scoala superioara sau intr-un pelerinaj initiatic. Totusi, Venus arata ca in cariera se poate baza pe sustinerea, suportul, inventivitatea si energia femeilor, in special tinere, cu spirit de initiativa. Venus este in conjunctie cu Chiron (Vindecatorul Ranit), ceea ce ne poate duce cu gandul ca problemele in iubire le rezolva prin proiecte noi in cariera, dar si ca eventualele nemultumiri in cariera le vindeca prin iubirea pe care o primeste de la femeia de langa el.

Opozitia pe care Zeita Frumusetii o face cu Uranus in Balanta si in casa a IV-a a sufletului si a familiei, arata ca in viata sa exista tendinte oscilante intre interesul pentru cariera si interesul pentru viata de familie. In adolesenta se poate sa fi plecat de mai multe ori de-acasa pe neasteptate, sau sa se fi mutat singur in pragul majoratului. Dar, pentru ca actiunile energiilor uraniene sunt spontane si anarhice, este posibil sa fi fost adesea momente in care se intorcea in linistea caminului, in mijlocul familiei

Lilith se afla in Capricorn si in casa a VI-a a muncii si a sanatatii. In opozitie cu Saturn din Rac, poate amplifica starile de oboseala, de ipohondrie si teama ca munca sa nu va fi apreciata, ca nu are timp si suficienta determinare de a face lucruri utile, constructive. Si din aceste temeri se naste tendinta de a se suprasolicita in fiece activitate. Ii displace rutina, desi este constient ca numai prin disciplina si organizare isi poate atinge scopurile.

In prezent si in viitorul apropiat, Saturn in tranzit prin Scorpion in casa a IV-a si respectiv a V-a (la anul), arata ca este important pentru el sa isi revizuiasca atitudinea fata de ideea de familie si copii, sa identifice temerile majore care l-au impiedicat pana in acest moment sa isi intemeieze o familie. Dar si sa isi faca ordine in suflet, eliberandu-se de traume si suferinte legate de familia de origine.

Un alt tranzit important este cel al lui Pluton prin Capricorn si prin casa a VI-a, care ii ofera posibilitatea de a gasi in el noi resurse pentru munca pe care o desfasoara, de a avea incredere in oamenii de langa el, de a-i motiva si de a-i implica emotional in activitatile comune. Acest tranzit il poate ajuta sa invinga teama de tradare si sa isi axeze atentia pe a construi.

Si nu in ultimul rand, Uranus in tranzit pin casa a X-a poate aduce cu sine o schimbare in cariera, un proiect care sa ii sporeasca brusc succesul si imaginea publica, sa il propulseze pe un loc in ierarhia artistilor, care ii poate aduce notorietate internationala.

De Florii, impreuna cu Vama, Tudor Chirila a lansat un nou videoclip pentru piesa “Perfect fara tine”. Este in stilul sau atat ca muzica, cat mai ales ca versuri, care, in mare parte, sunt reprezentative pentru ceea ce am deslusit in astrograma sa. “Acum sunt singur in masina, dar nu e suparare/ De cat premiant in inchisoare,/ Mai bine repetent in drum spre mare”.

“Perfect fara tine” este cadoul pe care Tudor si colegii sai din trupa Vama o fac celor care aleg sa evadeze de 1 MAI la mare, celor care iubesc sentimentul libertatii, celor care gasesc in prieteni suportul de care au nevoie de a trece printr-o situatie dificila!