Eseuri & ReflectiiFulop Laszlo

Kangchenjunga sau diferenta dintre cuadratura si trigon

de Fülöp László

Kanchenjunga
„Kanchinjínga” de Hermann von Schlagintweit

1. Trigon

Esti alpinist. Te pregatesti sa te urci pe Kangchenjunga, al treilea cel mai inalt varf de pe Terra. Situat la 8586 m altitudine. Te afli in tabara de baza. Te trezesti dimineata si constati ca vremea e frumoasa. Poti sa ataci varful.

Kangchenjunga nu e Mount Everest. Acolo este construit deja un „bulevard”. Daca nu poti sa te urci singur, te duc serpasii. Ii platesti si te trag sus, cu forta.

Pe Kangchenjunga trebuie sa te urci singur.

Pornesti la drum, impreuna cu ceilalti. Ajungi la 8000 m altitudine. Incepe „zona mortii”. Aproape ca nu mai poti respira. Dar nu-ti iei tuburi de oxigen, fiindca un alpinist adevarat nu foloseste asa ceva. La granita „zonei mortii”, se aduna mai multe grupuri de alpinisti. Mai mult sau mai putin epuizati. Mai sunt 3-5 ore de mers, pana la varf. Si de intors inapoi, cam tot atatea. Unii decid sa continue urcusul. Altii se intorc inapoi. Fiecare cum simte.

Tu te decizi sa mergi inainte. Respiri cu repeziciune, fiindca simti ca nu-ti mai ajunge oxigenul. Corpul tau nu mai raspunde la comenzi. Nu-ti mai simti creierul. Ai senzatia ca plutesti. Desi abia inaintezi cativa metri intr-un minut.

Ajungi pe varf. Cu ultimele picaturi de energie, faci cateva poze. Acea farama de creier care mai functioneaza se gandeste ca ar trebui sa fii foarte fericit. Dar nu simti decat o epuizare totala. Pornesti inapoi. Stii ca nu ai voie sa cazi, fiindca nu o sa mai ai puterea sa te ridici. Dar esti epuizat. Cazi intr-o groapa de 2 metri. Si stii ca nu mai e nimic de facut.

Jos, oamenii mai spera. La radio si pe internet incep sa circule zvonuri alarmante. Mintea oamenilor mai spera. Inima lor stie ca nu mai este niciun fel de speranta.

Dupa doua zile, esti anuntat disparut.

Esti cel mai mare erou.

Nu ai murit printre perne, ci pe campul de lupta, pe muntele pe care l-ai iubit atat de mult.

In 157 de orase, primarii decid sa denumeasca strazi in amintirea ta.

In 12 alte orase, salile de sport din localitate sunt denumite in cinstea ta.

Ai castigat.

Ai ajuns in varf.

Ti-ai dat viata pentru scopul existentei tale.

Acesta este trigonul.

La urmatoarea incarnare, vii cu un frumos trigon in harta natala si il investesti in cercetari stiintifice.

2. Cuadratura

Esti alpinist. Te pregatesti sa te urci pe Kangchenjunga, al treilea cel mai inalt varf de pe Terra. Te afli in tabara de baza. Te trezesti dimineata si constati ca vremea e frumoasa. Poti sa ataci varful.

Pornesti la drum, impreuna cu ceilalti. Tu esti cel mai in varsta, cel mai experimentat, conducatorul grupului.

Ajungi la 8000 m altitudine. Incepe „zona mortii”. Aproape ca nu mai poti respira. Aici, se aduna mai multe grupuri de alpinisti. Mai mult sau mai putin epuizati. Mai sunt 3-5 ore de mers pana la varf. Si de intors inapoi, cam tot atatea. Vezi ca unii se decid sa continue urcusul.

Te uiti la oamenii din grupul tau. Constati ca sunt destul de epuizati. Pana la varf, toata lumea o sa fie capabila sa urce. Dar intoarcerea este incerta. Si iei decizia: va intoarceti. Nu vrei sa risti. Va mai odihniti o zi. Poate maine va fi altfel si veti reusi sa va urcati pana la varf, fara risc major.

Dar vremea se inrautateste, mancarea se imputineaza si serpasii sugereaza ca ar trebui sa coborati in civilizatie.

Ramai cu o frustrare in inima: n-ai reusit, pentru ca n-ai incercat. O singura idee iti calmeaza inima: sunteti cu totii in viata. Ai auzit vesti alarmante despre cei care au atacat varful. Unii s-au intors, altii nu. Cateva echipe au plecat in cautarea celor disparuti. Fara succes, insa. Tu stii ca si-au dat viata pentru pasiunea lor. Pentru munte.

Ai pierdut.

Ai votat insa cu viata.

Ii duci acasa pe colegii tai si ii lasi printre cei iubiti.

Scrii pe blogul tau, vorbesti la radio, apari la TV.

Trebuie sa te uiti in ochii sponsorilor.

Sa le spui ca nu ai reusit. Sa le explici de ce n-ai reusit.

Stii ca trebuie sa mai mergi o data.

In aceasta existenta sau intr-una viitoare.

Pentru ca scopul tau e sa ajungi pe Kangchenjunga.

Kangchenjunga sau viata.

Acum ai ales viata.

E rau, e bine?

Esti in viata.

Cu o frustrare in suflet.

Mai ai sanse, totusi.

Tocmai ai acumulat o cuadratura.

Daca nu reusesti sa te urci in aceasta existenta pe Kangchenjunga, atunci in cea urmatoare, acea cuadratura va aparea in harta ta natala.

Poate nu vei sti ce sa faci cu ea. Vei incerca tot felul de metode de dizolvare a tensiunii acesteia. Cel mai probabil, vei practica un sport. Vei face bungee-jumping. Vei cauta pericolele. Vei iubi muntele. Macar iti vei trai viata la intensitate maxima, cel putin dintr-un punct de vedere.

Fiindca omul este tentat mereu sa-si depaseasca limitele.

Trigon sau cuadratura.

Risc sau amanare.

Moarte sau viata.

Tu ce alegi?