Eseuri & ReflectiiFulop Laszlo

Meditand despre aspectele dinamice ale hartii natale

de Fülöp László

aspecte-dinamice-iun013Aspectele dinamice ale hartii natale – drumul spre echilibru intre “prea mult” si “prea putin”

Matematic, orice aspect – in afara de conjunctie – este un segment cu doua capete.

Din punct de vedere karmic, avand in vedere cele doua capete ale segmentului, inseamna ca experienta se repeta.

Daca este vorba despre un aspect dinamic – dificil, prin definitie – atunci se naste intrebarea: daca este o experienta neplacuta, ce ma determina s-o repet?! S-o repet si s-o las din nou nerezolvata, amanata pentru viata prezenta?

Aceasta intrebare m-a sacait ani de zile. Nu gaseam nicio logica in repetarea experimentului.

Concret: sa privim un aspect dinamic intre planeta A si B. Cuadratura sau opozitie. Planeta A defineste experienta dificila din punctul ei de vedere. Un moment in istorie cand nativul a incercat un experiment si nu i-a reusit. Din prea mult zel sau din lipsa de zel. Planeta B simbolizeaza aceeasi experienta, acum din punctul de vedere al planetei B. Avand in vedere natura aspectului dificil, experimentul pare a fi din nou ratat.

Unde e logica?

M-am gandit asa: „Odata am ratat acel experiment. Ce anume ma pune sa-l retraiesc si sa-l ratez din nou? Si dupa aceea sa ma oblig sa-l retraiesc acum si a treia oara, in viata mea actuala?”

Trebuia sa ma predau in fata logicii impuse de matematica: un segment are doua capete. Undeva, in adancul sufletului, simteam ca exista si o explicatie spirituala a acestui fapt matematic. Dar care, oare?

Incerc aici una. In astrologie nu exista „bun” sau „rau”. Binele inseamna „potrivit, armonios”, iar raul: „prea mult” sau „prea putin”.

Sa luam niste exemple concrete.

Ma intalnesc des cu cuadratura Venus-Saturn. Bineinteles, aceasta se refera la trairea iubirii.

Experienta „Saturn”, raportata la Venus, poate insemna o existenta in care nativul a refuzat iubirea, a luptat impotriva acesteia, sau cel putin a trait-o la un foc mai mult sau mai putin stins. O abordare defectuoasa, de tipul „prea putin”.

Evident, o astfel de atitudine creeaza karma si el revine ulterior pentru a corecta.

Experienta „Venus”, raportata la Saturn, inseamna sa sari calul: sa iubesti fara profunzime sau sa utilizezi iubirea chiar si atunci cand e nevoie de severitate. De exemplu, cand cresti un copil isteric si in loc sa-l prinzi cu o mana de fier, il ierti si ii spui ca il iubesti, desi in adancul sufletului tau stii ca nu e chiar asa… In adancul sufletului tau, stii ca permitandu-i sa-si manifeste isteria, lasi loc tendintelor agresive din el sa creasca nestingherite. Si, in loc sa cultivi iubirea in tine si in copilul tau, o stingi. Iata ca aici tocmai Saturn este forta capabila sa hraneasca iubirea. In cazul copilului isteric, Venus este prea diplomata si prea feminina aici ca sa poata fi utilizata. Asa ca intalnim cealalta abordare gresita, cea de tip „prea mult”.

Cand vedeti o fiinta care s-a incarnat cu o cuadratura Venus-Saturn in harta natala, fiti convinsi ca a venit sa experimenteze iubirea profunda si responsabila. Ea s-a incarnat pentru a constientiza ideea ca insasi planetele Venus si Saturn, atat de diferite ca natura, pot forma un tot unitar. Un tot unitar de care ea are nevoie pentru a-si pastra armonia, echilibrul si calea ascendenta de evolutie.

Sa luam si un alt exemplu: sa studiem notiunea de „curaj”. Evident, vom urmari pozitia lui Marte in tema natala.

Sa observam un aspect dinamic intre Marte si o planeta B oarecare.

1. Experienta planetei B raportata la Marte, poate insemna un experiment in care nativul a manifestat retinere, blocaj sau teama. Atitudinea de tip „prea putin”. Este posibil uneori sa fie nevoie sa risti totul – chiar viata – pentru adevar (daca planeta B este Mercur, Jupiter sau Uranus) sau pentru iubire (daca planeta B este Venus, Neptun sau Luna). Frica si lipsa de incredere in sine genereaza o karma, iar nativul simte nevoia sa revina in planul fizic pentru a experimenta curajul, la cote maxime.

Experienta lui Marte, inteleasa prin acel aspect dinamic, inseamna iarasi a sari calul, a nu tine cont de mental (daca planeta B este Mercur, Jupiter sau Uranus) sau de sentimente (daca planeta B este Venus, Neptun sau Luna). Aici, nativul incearca o supracompensare. El se dezice de intuitie, logica si sentimente, cu singurul scop de a-si dezvolta curajul. Intalnim aici abordarea „prea mult”.

Ce face acest nativ in viata lui actuala? Evident, invata utilizarea fortei, cu fair-play. El are tendinta de a oscila intre „prea mult” si „prea putin”, intre agresivitate si renuntarea totala la sine. Scopul sau este echilibrul, utilizarea fortei intr-un mod armonios. El a venit sa experimenteze mariajul fortelor de tip masculin si feminin, in insasi fiinta lui.

2. In cazul in care planeta B este Soarele, Saturn sau Pluton – alte simboluri ale vointei si fortei masculine – atunci vorbim in general despre abordarea de tip „prea mult”, la ambele capete ale segmentului. Nativul se manifesta ca un copil neascultator, in ambele cazuri. Intr-o existenta oarecare, el genereaza o karma de agresivitate si revine ulterior pentru a incerca dizolvarea acesteia. El revine din nou cu un plus de agresivitate. Probabilitatea ca energiile feminine sa-l atinga cu adevarat este scazuta. Ispita de a dispune de energie, indiferent de calitatea acesteia si de consecinte, este mare. Cel mai probabil el va reproduce existenta de tip „prea mult”, in ceea ce priveste utilizarea fortei, sub o alta forma.

Si revine la incarnare acum pentru a incerca integrarea energiilor feminine in fiinta lui.

In cazul unui astfel de om, o imbratisare din tot sufletul sau un act de iertare pot genera efecte nebanuite.

La fel ca si in cazul de mai sus, si acest nativ incearca utilizarea armonioasa a fortelor de tip masculin. Diferenta este ca, in general, el nu dispune de un model adecvat al fortelor de tip feminin, menite sa-l echilibreze. Acest model este oferit in general de cineva din anturajul sau.

Aveti un aspect dinamic in tema natala? Sau mai multe?

Nu va ganditi asa: „aoleu, am ratat aceasta experienta de doua ori…”, ci asa: „a treia varianta apartine lui Dumnezeu” – o intelepciune care apare in cultura multor popoare. Dupa ce experimentam „prea mult”-ul si „prea putin”-ul, avem sansa acum sa aflam si echilibrul dintre acestea.