Alina NedeloiuEseuri & Reflectii

Mercur retrograd în dar

În luna mărțișorului, ne întâmpină chiar la intrare Mercur care retrogradează în zodia Peștilor încă din 17 februarie până pe 4 martie. Apoi, Mercur își continuă retrogradarea, până pe 10 martie, în zodia Vărsătorului.

De multe ori, retrogradarea lui Mercur este făcută responsabilă pentru diversele neajunsuri sau erori pe care le trăim, însă există și o serie de aspecte pozitive pe care, de cele mai mult ori, omitem să le luăm în seamă.

Mercur este planeta care guvernează tot ce ține de mental, activități care se referă la comunicare, deplasare, școală și educație, călătorii, mijloace de transport și schimburi. În mers direct, el oferă un flux lin și lesne de înțeles al cunoștințelor și al informației, însă atunci când se află în retrogradare accesul la acestea devine mai anevoios, fiind o perioadă bună să ne întoarcem la problemele lăsate nerezolvate sau la cele rezolvate incorect. Mercur oferă soluții la toate acestea și ne amintește cât este de important să ne analizăm trecutul, să ne înțelegem acțiunile, pentru a nu repeta istoria. În această perioadă, cuvintele pe care le folosim pot fi o armă, așa că e indicat să avem grijă cum le folosim și care ne sunt intențiile atunci când o facem. Cuvântul construiește și cuvântul dărâmă. Stă în puterea noastră să ne alegem cuvintele și scopurile în care le folosim.

În relații poate fi momentul adevărului. Este momentul să spunem lucrurilor pe nume și să nu ne mai ferim. Să avem curajul să facem alegeri și să ni le asumăm. Căci cine preferă să trăiască în teamă, va avea de suferit, la fel ca și cei care se mulțumesc cu o existență pauperă emoțional și cognitiv. E loc de măreție și e păcat să nu profităm de această ocazie. Până la urmă, cum ne așternem, așa vom trăi. Punem un cearșaf mic, ne va fi mereu frig și vom trage în toate părțile de el. Folosim un cearșaf mare, ne va fi cald și bine. Este o perioadă propice să rezolvăm conflicte și să readucem echilibrul în relații de orice fel.

Retrogradarea lui Mercur în Pești are o doză de ironie, căci fix atunci când aveam impresia că totul este aranjat, că lucrurile sunt clare și par să meargă într-o anumită direcție, ne dăm seama că totul se schimbă. Un loc de muncă ce părea foarte stabil, se poate clătina. O relație, un parteneriat, o decizie. Nimic nu ni se mai pare așa sigur. Hotărâri ce păreau definitive se schimbă. Când crezi că toate cărțile sunt făcute, apare o alta pe care n-o văzuseși în pachet. Sau un alt pachet. Sau un alt jucător. “Alea iacta est” capătă o cu totul altă semnificație, căci poate zarurile au fost aruncate, dar ele nu vor rămâne așa. Ceva de sus pare că ne ghidează și ne dă niște indicii ca într-un joc. Suntem ajutați să ne punem ordine în gânduri și să renunțăm la starea de confuzie mentală ce pare că ne-a învăluit.

În completare vine retrogradarea în zodia Vărsătorului, care nu este nici ea de ignorat. E bine să renunțăm la prejudecăți și la obiceiuri învechite. Să ne uităm mai mult în curtea noastră și mai puțin spre deloc în cea a vecinului. Este o perioadă bună pentru intelect, pentru descoperiri și reforme, pentru discuții revelatoare și soluții neconvenționale. Dar asta nu-i include pe cei cu idealuri mici, cu interes pentru viața altora și care se bucură când capra vecinului e bolnavă. Dincolo de prejudecata retrogradării ne așteaptă doze mari de intuiție, conștientizare și rezolvări miraculoase la care nici nu visam. Este o perioadă propice pentru revizuirea idealurilor si a intereselor, dar și pentru găsirea unor noi proiecte, pasiuni și preocupări.

Sextilul pe care Mercur retrograd în Vărsător îl face cu Venus în Berbec vine cu o serie de „re”-uri: renegociere, reconsiderare, refinanțare și reluarea unor asocieri mai vechi. Totul în sprijinul nostru. Senzațiile noi și surprinzătoare par a fi la tot pasul, la fel ca dezvăluirea adevărului. E loc de sentimente reale și pure, dar și de despărțiri și dificultăți în relaționare acolo unde a existat doar aparența stabilității.

Când ne gândim cu câte avantaje vine această perioadă, întârzierile mijloacelor de transport, a oamenilor sau mașina de spălat care se poate strica par niște lucruri mici și neimportante. Căci noi suntem îndemnați să tindem către scopuri înalte, către planuri de viitor mărețe și suntem susținuți de Univers, care ne va răsplăti acum după meritele noastre.

Mercur poate fi un aliat de nădejde, dar și un dușman aprig. Depinde doar de noi cum îi facem loc în viețile noastre și ce suntem dispuși să învățăm de la el.

Alina Nedeloiu

Alina Nedeloiu