Matematica Racului

de Fülöp László

matematica-raculuiUn Maestru statea, odata, cu discipolii sai, la marginea unei paduri. Era sfarsitul lunii iunie. La un moment dat, le-a adresat o intrebare:

– Ce credeti, ce este mai important: sa primesti sau sa daruiesti?

Discipolii stateau nedumeriti. Unul dintre ei s-a ridicat si a spus:

– Sa daruiesti, bineinteles! Mereu ne-ai spus sa fim creativi, sa daruim din noi insine, neconditionat.

Maestrul n-a raspuns imediat. O clipa a stat pe ganduri.

– A intreba ce este mai important: sa primesti sau sa daruiesti, este ca si cum ai medita la “ce a fost mai intai: oul sau gaina?” Iata ce va spun:

– inainte sa imbratisezi o fiinta draga, trebuie sa fii convins, in interiorul tau, ca ea te va primi cu bucurie;

– inainte sa iubesti, trebuie sa privesti in tine insuti;

– inainte sa lucrezi, trebuie sa inveti;

– inainte sa Fii, trebuie sa te nasti.

Asa ca invatati sa primiti. Invatati sa primiti de la zodia Racului, in a carei apa se scalda Soarele acum. Fiindca suntem cu totii trepte pe o scara imensa. Daca nu primesti de la treapta care se afla mai sus de tine, nu poti sa dai mai departe, spre treapta care se afla mai jos de tine. Candva, eram si eu tanar discipol la Maestrul meu iubit. Si, odata, am facut o mare greseala. El ne oferise necontenit cate ceva din traista lui plina de intelepciune si iubire. Dar intr-o zi m-a apucat urmatorul gand: ce ar fi fost daca as fi ajuns singur, prin efort propriu, la adevarul pe care tocmai ni l-a explicat? Poate ca dura 100 de ani, dar acesta ar fi fost obtinut prin efortul meu.

Maestrul meu a perceput gandul meu si am observat o lacrima siroind pe fata lui. S-a uitat la mine cu ochii lui blanzi si nu a zis nimic. Mie imi venea sa ma ascund sub scoarta pamantului. Imi era o rusine de nedescris. Atunci am inteles cu cata iubire ne daruieste tot ceea ce ne ofera, iar daca nu primesc de la el, opresc fluxul iubirii si al intelepciunii.

– A nu primi este o sinucidere spirituala. “A primi” este la fel de important ca si “a darui”. In zodiac, Racul se afla inaintea Leului. Asadar, verbul “a primi” se afla inaintea verbului “a darui”.

Unul dintre discipoli s-a ridicat sa intrebe:

– Inseamna ca “a primi” este mai important decat “a darui”?

Maestrul a zambit larg.

– Hai sa raspund la aceasta intrebare prin stiinta noastra draga, astrologia. Asa cum suna aceasta intrebare – “a primi” este mai important decat “a darui”? – ea pare o ecuatie cu doua necunoscute. Dar, de fapt, este una cu cinci variabile.

– Cu cinci? – intreba acelasi discipol.

– Da, este vorba despre cinci trepte – ii raspunsese Maestrul. In Berbec rostesti intrebarea: “De ce nu?”. Se creeaza o energie pe care o savurezi prin natura Taurului. Dupa aceea, intrebi si pe altii si testezi, prin Gemeni, daca “De ce nu?”-ul tau este suficient de bun sau nu. Decizi ca este bun, si urmeaza faza de zamislire din zodia Racului. Cobori in tine si “nasti” ideea ta pe aceasta lume. Si abia atunci se produce daruirea, abia atunci treci spre Leu, spre Soare, spre lumina, spre daruire. Luna precede Soarele. Racul precede Leul. Zamislirea precede creatia. Nu ar fi fost bine sa raspund afirmativ la intrebarea ta, fiul meu. Pentru ca Racul este un raspuns la ceea ce ai declansat tot tu, in Berbec. Este un raspuns al Universului. Universul este un mare si imens uter. Inainte sa producem ceva, primim ceva creat de acest uter imens.

Discipolul s-a ridicat iarasi.

– Pot sa am o intrebare, Maestre?

– Sigur, dragul meu – ii raspunsese Maestrul.

– Ne-ai spus ca Universul este un uter imens. Acest uter imens l-a nascut pe Dumnezeu?

In ochii Maestrului au aparut doua lacrimi care au alunecat pe obrazul lui batran.

– Raspundeti voi la aceasta intrebare. Fiecare dintre voi. In sinea voastra. Vedeti voi, am trait milenii intregi cu ideea ca existam intr-un Univers masculin. Candva, Berbecul a fost desemnat sa fie primul semn din zodiac. Berbecul, cel guvernat de Marte. Si iata ca traim intr-un Univers bataios.

Ce ar fi sa regandim ordinea zodiilor? Ce ar fi sa incepem cu Racul? Viata unui copil nu incepe la nasterea lui. Incepe cu mult inainte. Dar, totusi, ceea ce consideram ca este important, este momentul nasterii sale. Prima scanteie a unei lumi noi incepe in Berbec, dar urmeaza o faza de proiectare si de “clocire”. Lumea noua se naste abia in Rac.

– Vorbesti serios, Maestre? Chiar ar fi bine ca zodiacul sa inceapa cu Racul? – il intreba discipolul.

– Eu ma joc doar cu gandul, fiule – ii raspunsese Maestrul, zambind. O lume care ar incepe cu Racul ar fi una feminina. Probabil ca nu ne-am bate atat, ci am sta la discutii si am gasi solutiile la problemele existente in armonie, ca intr-o familie. Poate am trai si acum in pesteri. Poate am trai intr-o civilizatie ca aceea de pe planeta Pandora, din filmul “Avatar”.

– Eu sunt de acord ca Racul sa fie primul semn din zodiac – zambi discipolul.

– Bine, fiule, si eu sunt de acord – zambi si Maestrul. – Conteaza lumea din interiorul nostru. Lumea ta si a mea va incepe cu Racul. Va fi o lume mai armonioasa.

– Si cum ii convingem pe ceilalti, sa adopte sistemul nostru? – intreba discipolul.

– Nu ii convingem. Daca le va placea pacea noastra interioara, ne vor intreba ei. Iar daca nu, nu.

– Chiar nu-ti pasa ce se intampla in exterior, Maestre?

Maestrul isi inchise ochii. A stat asa cateva minute, dupa care si-a deschis ochii si a zambit:

– Exteriorul poate fi oricand o lume plina de dizarmonie. Conteaza ca in interior sa ai o gradina cu flori. Iar daca am acceptat ca Racul se pune in capatul zodiacului, atunci gradina mea interioara va zamisli in continuu “flori” si in lumea exterioara. Eu nu stiu alt algoritm.