Tranzitarium

de Fülöp László

tranzitarium
Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.ne

Managerul general Williams s-a uitat direct in ochii mei si mi-a spus:

– Probabil te uimeste faptul ca o firma ca a noastra cauta un astrolog propriu…

Intr-adevar eram teribil de uimit. Firma condusa de Ryan Williams era renumita, avand o cota importanta pe piata proiectarilor de automobile. Nu aveam nici cea mai mica idee despre colaborarea pe care intentionau sa mi-o propuna.

– Da, intr-adevar, nu m-as fi gandit niciodata ca veti avea nevoie de un astrolog la firma dvs. – i-am raspuns eu, politicos.

– Este vorba despre cel mai bun om de-al meu, Mupat Chakhur. Omul asta e din India, munceste cat trei la un loc si este un adevarat vizionar. Cele mai bune contracte le-am obtinut si le-am dus la bun sfarsit datorita lui. Numai ca in ultima vreme am ceva probleme cu el. S-a apucat sa invete astrologie in timpul sau liber si de atunci randamentul lui a scazut alarmant.

Directorul s-a oprit putin, oferindu-mi ragaz sa mai scot si eu un cuvant.

– Nu mai este atent la munca lui si credeti ca lipsa lui de concentrare are legatura cu studiul astrologiei?

– Nu in mod direct – mi-a raspuns directorul. – Eu admit ca oamenii au nevoie de niste studii care sa le hraneasca sufletul. Eu chiar vreau ca oamenii mei sa fie fericiti, pentru ca altfel nici munca lor nu valoreaza suficient de mult.

– Sunteti un om luminat, domnule director – i-am raspuns, cu toata sinceritatea mea.

– Multumesc – a zambit Williams. – Problema lui Mupat e alta. Stii ce face, mai nou, omul asta?

– Nu am idee, domnule director – i-am raspuns.

– Vine luni, lucreaza o ora-doua, dupa aceea apare la mine si imi spune ca Marte ii trece peste Saturn al lui si ca din aceasta cauza se simte foarte rau si ca vrea sa plece acasa. Il las acasa, ce sa fac, doar omul se simte rau si este cel mai bun angajat de-al meu. Dupa aceea, vine marti si imi spune ca Luna tocmai face cuadratura cu Mercur al sau si din aceasta cauza nu-i merge mintea. Si pleaca acasa. Vine miercuri si imi zice ca e ziua Lunii Pline si ca ii este imposibil sa lucreze. Si tot asa… M-am cam saturat, sa stii. Eu apreciez astrologia, dar nu cred ca functioneaza in acest mod defectuos in care mi-l prezinta Mupat. Ceilalti angajati sunt supusi la aceleasi influente astrale si totusi nu se plang.

– Este adevarat, domnule director. Mupat se programeaza negativ, el singur.

– Asa cum spui.

– Si, ce ati vrea sa fac cu el?

– Acuma, nu iti spun ca as vrea sa-l dezveti de astrologie. Dar, in fond, as vrea ceva asemanator. Ajuta-l cumva, te rog, pentru ca nu vreau sa-l pierd. Dar daca continua tot asa, nu o sa am incotro si va trebui sa-l dau afara.

– Bine, domnule director.

– Atata timp  cat esti la noi, o sa ai un salariu egal cu cel al lui Mupat. Ai doua saptamani perioada de proba. Dar dupa aceea as vrea sa vad rezultate concrete.

Williams asta era un om tare simpatic si intelept. Dar stiam ca nu glumeste.

Daca am acceptat oferta lui, atunci trebuia sa ma pun pe treaba.

Am cerut data de nastere al lui Mupat si am inceput sa studiez tranzitele lui. In acea zi, n-avea tranzite dificile, doar Venus aparea in cuadratura exacta cu Luna lui natala. Era inca dimineata devreme si Mupat inca nu era sosit la birou lui. Mi-a venit o idee.

– D-le director, puteti sa comandati un buchet de flori pentru Mupat Chakhur? – l-am intrebat pe Williams, la telefon.

– Desigur – mi-a spus el. – Daca tu consideri ca este necesar, atunci poti sa comanzi orice, intr-o limita rezonabila. Este suficient sa apelezi la secretara mea.

M-am bucurat de increderea pe care o avea directorul in mine. Si m-am convins ca el insusi avea cel putin o minima pregatire spirituala. Altfel, nu-mi explicam cum de intelege atat de bine ceea ce ii spune Mupat si de ce purtarea sa este atat de pozitiva.

Buchetul de flori a sosit intr-o jumatate de ora, cu cinci minute inainte ca Mupat sa ajunga la serviciu. Era un buchet incantator. Secretara l-a anuntat pe Mupat ca el este angajatul saptamanii si de aceea recompensa lui este acel buchet, astfel incat sa nu banuiasca nimic. Planul meu a functionat: armonia degajata de flori a anihilat orice gand negativ al lui Mupat despre cuadratura aruncata de Venus catre Luna sa natala. Seara, managerul general era incantat de faptul ca Mupat nu s-a prezentat la el cu nicio plangere. Mi-a zambit cu incredere si a plecat spre casa lui.

A doua zi, sarcina mea era mai dificila. Observasem ca Marte se apropia vertiginos de pozitia lui Mercur din astrograma natala a lui Mupat. Se anuntau cateva zile nervoase, pline de provocari, pentru el. Ce sa fac? M-am dus la lucru dimineata si am inceput sa organizez viata lui Mupat. Trebuia sa ma asigur ca va trece cu brio peste provocari. Probabilitatea unor evenimente neprevazute, de natura dinamica, era destul de mare. Mi-a venit o idee: m-am gandit sa desenez cate un cartonas pentru fiecare angajat, un cartonas cu o imagine frumoasa si un citat sugestiv, menit sa contureze atmosfera zilei. Nu aveam prea multe minute la dispozitie, asa ca am cautat repede o imagine cu un luptator de arte martiale, sub care am inscriptionat celebrul citat al lui Buddha: “Exista doua greseli: sa nu pornesti la drum si sa nu mergi pana la capat.” Si am imprimat totul pe un carton lucios, am decupat cartonasele si le-am distribuit pe mesele angajatilor, pana acestia au sosit la lucru. Mupat venea de obicei ultimul, asa ca aveam timp sa vorbesc cu colegii lui. I-am rugat frumos sa-i acorde sprijin neconditionat lui Mupat fiindca anticipasem ca vor aparea niste probleme la orizont. Am apelat la spiritul lor de echipa, invocand faptul ca numai impreuna pot reusi sa continue treaba de calitate la care s-au inhamat. Simteam ca ei sunt de acord, fiindca spiritul de echipa era foarte real in acel colectiv.

In cateva minute, a aparut si Mupat. Parea ca nu observa cartonasul pe care l-am pus pe masa lui, insa in cursul zilei l-am remarcat uitandu-se la acesta, pe furis, de cateva ori. Si, intr-adevar, aparusera niste vesti neplacute: unul dintre partenerii de afaceri era nemultumit de proiectul trimis si dorea niste modificari peste noapte, iar intr-un alt proiect, se dorea scurtarea termenului de executie cu o saptamana. Alerta era maxima, asa ca pana in momentul in care lumea a inceput  sa plece in pauza de pranz, exista destula tensiune in randul colectivului. Asa ca in timpul in care ceilalti s-au dus la masa, am decis sa instalez niste boxe in colturile biroului imens in care lucra colectivul, pentru a putea difuza o muzica ambientala linistitoare. Am primit sprijin de la managerul general Williams, care mi-a trimis niste oameni care sa ma ajute sa montez cablurile. Am reusit sa terminam pana cand ceilalti au venit inapoi de la masa, asa ca puteam sa dau drumul la muzica. Am dat-o incet si am ales piesele cu grija, astfel incat sa pot pastra deopotriva dinamismul si armonia. Spre seara eram destul de obosit, insa am reusit ceea ce mi-am dorit: Mupat nu a plecat acasa mai devreme.

Zilele urmatoare au decurs aproximativ la fel: a trebuit sa depun niste eforturi pentru a pastra atmosfera colectivului de lucru intr-o stare de armonie si dinamism.  Mupat nu m-a observat, fiindca oricum era un du-te-vino continuu la firma. Probabil m-a confundat cu unul dintre numerosii curieri care apareau in zona, aducand pizza sau diferite scrisori. Am preferat sa-mi pastrez anonimatul fiindca era important ca Mupat sa creada ca si-a depasit dependenta bolnavicioasa fata de tranzitele planetare, prin efort propriu. Asa ca dupa prima Luna Plina, puteam sa plec de la firma linistit. Sincer, nu aveam chef sa-l dadacesc pe acest Mupat, toata viata. Williams m-a asigurat ca l-a provocat pe Mupat cu niste apropo-uri, insa acesta rosise la fata si nu a raspuns nimic. Probabil  intelesese ca, intr-adevar, planetele doar predispun iar omul este cel care dispune…