Eseuri & ReflectiiFulop Laszlo

Filozofii tehnologico-astrologice

de Fülöp László

filozofii-tehnologico-astrologiceIntr-o dimineata, Maestrul si-a anuntat discipolii ca doreste sa-i invete despre semnele fixe din zodiac.
– Sa invatam mai intai despre Taur. Sa zicem ca ma duc la piata. Vreau sa-mi cumpar 5 kg de gogosari, si constat ca pretul lor este de 5 lei kilogramul. Daca cumpar 6 kg, pretul lor va scadea la 4 lei si 50 de bani. Oare exista acea cantitate infinita de gogosari, astfel incat pretul acestora sa scada la 0 lei?
Discipolii stateau nedumeriti. Le era clar ca nu exista asa de multi gogosari pe planeta.
Maestrul continua:
– Ceea ce este infinit, poate fi gratis. Aerul pe care-l respiram, apa marii si lumina soarelui nu pot avea un pret.
Un discipol s-a ridicat:
– Maestre, cum e cu iubirea?
Ochii Maestrului au inceput sa straluceasca.
– Foarte buna intrebare, tinere! Multumesc! Adevarata iubire este infinita. Ea nu se amesteca cu nicio notiune matematica.
S-a oprit pentru o clipa, si a continuat.
– Va veni o vreme cand toti vor intelege ca exista suficienta abundenta in Univers astfel incat sa putem considera ca fata de nevoile noastre, totul este infinit. Inclusiv gogosarii.
Maestrul zambea impreuna cu discipolii sai.

– Sa invatam acum despre Leu. Ce ar fi daca Pamantul ar gravita concomitent in jurul a doi sori? Sa zicem pe o orbita care sa semene cu forma cifrei „8”?
– Care ar fi avantajul? – l-au intrebat discipolii.
– Daca deplasarea sa pe orbita in forma de „8” s-ar sincroniza perfect cu rotatia sa in jurul axei sale, un presupus avantaj ar fi disparitia noptii. Am putea trai mereu la lumina zilei.
– Maestre, din punct de vedere economico-financiar, ar exista in mod sigur niste avantaje. Daca planeta ar fi fost formata astfel, atunci si natura s-ar fi adaptat la existenta celor doi sori. Dar ma gandesc ca tu, Maestre, ne intrebi daca dublarea luminii ar putea ajuta cresterea starii de constiinta a oamenilor.
Maestrul a zambit in sens de aprobare. Discipolul a continuat.
– Cand meditam, inchidem ochii. Pentru a privi in interior, nu avem nevoie de lumina exterioara. Cu doi sori, civilizatia noastra ar deveni mai tehnica si ar avea mai putin suflet. Si, oricum: indiferent cata lumina exista afara, in interior poate sa patrunda atata cat permite omul.
– Foarte bun raspuns, fiule. Felicitari!

A urmat un moment de tacere. Un moment care a durat un minut sau doua sau cinci – dar nimeni nu a tinut cont fiindca in astfel de momente timpul n-are importanta.
– Stie cineva vreo abordare matematica sau tehnologica a Scorpionului?
S-a ridicat un alt discipol.
– Eu stiu una, dar nu stiu daca se potriveste cu Scorpionul sau cu Fecioara.
– S-o auzim – l-a incurajat Maestrul.
– Am citit printre legile lui Murphy. Daca ai un butoi plin cu apa de canalizare si adaugi cu o pipeta o picatura de vin curat, obtii apa de canalizare. Daca ai un butoi plin cu vin de cea mai buna calitate si adaugi la el o picatura de apa de canalizare, rezultatul va fi apa de canalizare.
– Intr-adevar, acesta se preteaza la Fecioara. Merge intrucatva si la Scorpion. Dar ce ziceti de Legea lui Cusliman, tot din murphologie: „Un circuit electronic care nu poate sa se defecteze le distruge pe celelalte”.
Discipolii au ramas fara cuvant. Maestrul a zambit binevoitor spre ei.
– Bine, atunci meditati despre Legea lui Cusliman. Dar cum v-ati referi la Varsator?
S-a ridicat acelasi discipol si a zis:
– Prin toate legile lui Murphy. Prin toata murphologia. Prin acest set de legi, constientizam ca nimic nu-i perfect si ca totul evolueaza. Dar constientizam acest adevar fara sa ne doara, cumva razand de noi insine. Ca niste adevarati Varsatori – zambea el.
– Foarte bine – zambea si Maestrul. – Si acum, la treaba! Meditatia de astazi s-a terminat! Mergeti si lucrati cu fructul ei in sufletul vostru!