Eseuri & ReflectiiFulop Laszlo

Termodinamica sufletului

de Fülöp László

omida-flutureIn planul invizibil, se petrec procese similare ca si in planul fizic. Exista o termodinamica a sufletului. In planul fizic, daca un corp este supus la o presiune suficient de mare, temperatura lui creste. Putem spune ca materialul respectiv se protejeaza incalzindu-se: electronii sar pe orbite superioare si intregul ansamblu trece la un nivel energetic superior. Dupa ce presiunea trece, temperatura scade la loc, dar structura interioara a materialului devine mai nobila. Pe aceasta idee se bazeaza calirea otelului.

Un proces asemanator se petrece si in planul sufletesc. Cand apare o dificultate, sufletul are posibilitatea de a deveni mai luminos. Exista si alte posibilitati, dar avantul spre lumina este alegerea corecta, reproducand cel mai fidel reactia materialelor din planul fizic – aceea de incalzire si innobilare a structurii moleculare. Ne dam seama ca dupa ce dificultatile sunt rezolvate, trecem intr-o varianta superioara a fiintei noastre.

Aceasta este termodinamica sufletului. In planul biologiei, transformarea omizilor  in fluturi este un proces asemanator. Inteleptii spun: „toti admira fluturii, dar putini isi dau seama de chinurile prin care a trecut omida  pentru a ajunge in starea de fluture”.

Ce ne-a indemnat sa meditam la gandurile de mai sus? Luna octombrie se anunta termodinamica. Crucea cosmica va aparea din nou pe cer. Semnele cardinale vor fi ocupate: Uranus in Berbec, Jupiter si Luna Neagra in Rac, Soarele in Balanta si Pluton in Capricorn vor participa la construirea acestei configuratii. Formata din patru cuadraturi, crucea cosmica transforma lumea intr-un cazan aflat in fierbere. Nu este insa cazul sa ne speriem! Daca exista vreun „Nu pot!” in interiorul nostru, vine crucea cosmica si il rastigneste. Evenimentele importante se petrec in interiorul nostru. Nu trebuie neaparat sa iesim in piete si sa demonstram, ci este mult mai util sa vedem ce putem face noi insine – si foarte concret – la imbunatatirea lumii in care traim.

„Vrem sa scoatem tineretul de pe internet si sa-l invatam cum se face o zacusca sau un cascaval. Vrem sa-i invatam pe tineri despre ideea ca o indeletnicire practica poate fi la fel de aventuroasa ca si lumea virtuala a calculatorului.” Am auzit aceste ganduri, recent, de la organizatorul unui eveniment local, destinat sarbatoririi toamnei. La fel procedeaza si crucea cardinala din luna octombrie: ne scoate din fotoliile noastre comode si ne indeamna la actiune.