AsteroiziOtilia Mazilu

Zeitele Justitiei in zodia Balantei

de Otilia Mazilu

Statue_of_Themis_editedEchinoctiul de toamna  a deschis portita catre zodia Balantei si, odata cu ea, catre noi experiente. Se deschide o perioada de cateva luni de zile in care, mai mult ca niciodata,  putem intelege ca in toate lucrurile exista mai multe parti si ca viata este plina de optiuni. Niciun alt semn zodiacal nu intelege lucrurile in modul acesta, mai bine ca o Balanta. Si de la ea avem de invatat prima lectie.

Obtinerea echilibrului este un lucru dificil pentru multi, dar menirea Balantei este sa il faca sa fie prezent.

Traversand acesta zodie, intrand in vibratia ei, ne simtim patrunsi de forta justitiei, incepem sa dorim ca lucrurile sa fie corecte, gasim resurse sa  depunem  mai mult efort ca totul in viata noastra, noi cu noi si relatiile noastre, sa fie in perfect echilibru. Avem nevoie acum sa descoperim „adevarurile” pe care se formeaza ele. Cand se constata nevoia de reechilibrare, putem sa devenim confuzi sau coplesiti de optiuni. Putem vedea acum toate ramificatiile experientelor noastre.

Invatam conceptul de „a da”  si de „a primi”!

Niciun alt semn zodiacal nu este la fel de dispus sa faca compromisuri si sa coopereze. Din acest motiv este considerat semnul negociatorului, diplomatului si al pacificatorului, al lucrurilor facute dupa legea echitatii si justitiei.

Nu intamplator traversam in fiecare an acesta zodie; si nu intamplator Echinoctiul de toamna  exprima un echilibru perfect intre zi si noapte. Este numai un sablon catre echilibru, egalitate, corectitudine ce urmeaza sa fie experimentate pe toata perioada acestui Echinoctiu, pana la cel de primavara 2014… si dincolo de el! (Cu atat mai mult cu cat Destinul se muta in Balanta!).

Va propun sa urmarim firul echilibrului si al justitiei zodiei Balantei… direct de la sursa. Din mitologie!

Justitia in mitologie

In toate culturile, mitologia abunda de personaje ce intruchipeaza justitia, corectitudinea, diplomatia; de accea intalnim un val de nehotarare asupra rolului acelor personaje.  Intalnim pe Kali, in mitologia hindusa; Ma’at in cultura egipteana; mesopotamienii il celebrau pe Shamash.

Cele mai cunoscute zeitati sunt cele greco-romane si aici vorbim despre Dike si Astraea, Justitia si Nemesis si chiar Themis.

Insa, personajul care sta la originea celorlalte este titanida Themis, fiica lui Uranus si Geea si prima sotie a lui Zeus. Ea a dat nastere la sapte fiice. Primele trei erau Dike (justitia), Eunomia (legalitatea) si Irene (pacea) cunoscute sub denumirea de Ore. Urmatoarele fiice erau cele trei Moire sau Ursitoarele – Atropos, Klotho si Lachesis, iar cea de-a saptea fiica este Astraea.

Povestirile mitologice amesteca aceste personaje datorita faptului ca intre zeitatile grecesti si cele romane s-a incercat sa se gaseasca un corespondent fidel si nu intotdeauna s-a reusit, astfel incat in multe povesti Dike sau Astraea este una si aceeasi zeita; Themis este asemuita cu Justitia sau chiar cu Nemesis.

Themis, asadar!  Fiind o titanida, i-a fost incredintata ordinea universala, ciclicitatile naturale. Ea pastra si intocmea calendarele si legile naturii. Personifica dreptatea si curgerea lina si fluida a vietii. Uneori era infatisata ca purtand in mana o balanta, in alta o spada si cateodata un corn al abundentei.

Sunt povesti care identifica aceste elemente cu Orele, cele trei fiice ale lui Themis: balanta este atribuita lui Dike, denumita si justitia, spada era atribuita Eunomiei, care se ocupa de buna administrare, iar cornul abundentei era asociat cu Irene, cea care arbitra asupra pacii dintre oameni.

Toate cele sapte fiice, alaturi de Themis, aveau sarcina de a arbitra si solutiona problemele oamenilor, fiecare in modul sau.

Cele mai binecuvantate de oameni erau cele trei Ore, iar cea mai cunoscuta dintre ele era Dike (pe care romanii o numeau Astraea).

Se spune ca  Dike era o tanara fecioara ce traia pe pamant, printre oameni in perioada celebrei Epoci de Aur, in care toata lumea cadea de acord si toti oamenii traiau in armonie. Dar, in timp, oamenii au devenit rai si au inceput sa nu mai respecte legile naturale, cursul firesc al lucrurilor, au inceput sa se invrajbeasca si sa uite de iubirea ce i-a legat candva.

Se spune ca  impreuna cu mama si surorile ei, Dike  a incercat in zadar sa le arate oamenilor calea corecta. Au presarat pe alocuri si provocari nefericite, doar sa ii determine sa isi aleaga o alta directie, un alt parcurs, sa devina mai concilianti.

Cum incercarile date acestora nu au avut efect, dezgustata de rautatea oamenilor, Dike s-a retras pentru totdeauna in ceruri, jurand sa nu se mai intoarca niciodata pe pamant. Se spune ca s-a transformat in constelatia Virginis.

Despre Epoca de Aur s-a scris mult. Aceasta a existat in perioda in care guverna Cronos (Saturn). In acea epoca, oamenii inca mai traiau ca niște zei: fara griji, fara truda si mizerie, nu-si stiau varsta, erau mereu tineri. Dar erau muritori. Si cand le venea ceasul, ei adormeau usor, fara dureri sau chinuiti de vreo boala. Ei nu erau nevoiti sa lucreze si bunurile apartineau tuturor. Traiau din abundenta recoletelor oferite de pamanat si traiau in buna pace.

Iata de ce, Epoca de Aur a fost Domnia Dreptatii si a Bunei Credinte; iar acest apelativ a indicat inceputurile umanitatii  in care zeii au trait impreuna cu muritorii.

Se spune ca, pe vremea aceea, nu existau usi, deoarece nici „furtul” nu exista, iar oamenii nu aveau nimic de ascuns. Nimeni nu se temea de hoti si nimeni nu inchidea animalele. Oamenii se alimentau exclusiv din fructe si legume si nimeni nu se gandea sa omoare pe cineva .

Odata cu domnia lui Zeus si cu Epoca Fierului, a disparut acest tip de oameni. Pamantul  a cazut prada necinstei, iar oamenii au inceput sa se lase condusi de orgoliu.

Acesta a fost momentul in care Dike sau Astraea a parasit pamantul pentru a se retrage in ceruri pentru totdeauna. In multe culturi exista ideea ca o zeitate se va intoarce pe pamant si va marca inceputul unei noi ere de prosperitate. Chiar si Vergilius, in scrierile sale anunta venirea unui copil care va reconstrui lumea[1].

Autorii povestirilor nu cad de acord in privinta a ceea ce s-a intamplat cu adevarat. Surse romane spun ca Astrea este cea  care a depus acest juramant si cea care a parasit muritorii. Cum cele doua culturi vorbesc despre acelasi personaj, cu aceeasi poveste, dar cu denumiri diferite, de acum vom face referire la Dike din cultura greaca  ca fiind Astraea, din mitologia romana. Despre restul personajelor  ce guvernau oranduirea lucrurilor (celelalte doua Ore) sau despre Astraea cea adevarata, nu se cunosc multe detalii. Cumva, marturiile se impletesc intr-un unic personaj.

De la mitologie la astrologie

Cu adevarat problematic devine momentul in care transferam acesta poveste in personaje astrologice. Vom observa ca astrologia pune la dispozitie diversi asteroizi al caror simbolism este extras din  personajele mitologice cu acelasi nume.

Asadar,  provocarea este cum impartim  doua personaje mitologice, Themis si Dike (sau Astraea), in mai multe personaje astrologice:  asteroizii Themis (24), Dike (99), Astraea (5), Justitia (269), Nemesis (128)!

Diferenta intre acestia o dau tocmai temele astrale ale asteroizilor insasi; pozitia lor in momentul descoperirii.

Asteroid Themis( 24) in tema natala,  simbolizeaza fluiditatea si  curgerea naturala a unei experiente, intr-un anume sector de viata. Ii putem atribui ciclicitatea cu care aceste experiente se pot regasi  in vietile noastre si mai ales, procesul lor de derulare. Justitia lui Themis este considerata ca fiind dreptatea divina.

Mai multe insusiri putem extrage din tema descoperirii asteroidului, din 5 aprilie 1853, la Napoli, in constelatia Leului, la 14.46 grade Fecioara , in miscare retrograda, la mai putin de un grad de steaua fixa Mizar. Aceasta este o stea de natura martiana, care confera onoruri, renume, forta si vointa, rezistenta la aversiune. In tema acestui astroid se remarca un trigon Mercur-Jupiter.

Mizar inzestreaza Asteroidul (24) Themis cu forta de reactie si vointa in a apara propriile drepturi si adevaruri. Uneori, Themis atrage atentia si asupra unui mod de operare putin mai „piperat”, un modus parlanti aparte. Marii scriitori [2] au acest asteroid conjunct cu planete personale sau zone cheie din astrograma. Perioada orbitala este de 3,88 ani.

Asteroid (99) Dike, nu putea sa fie altundeva, in momentul descoperirii sale (28 mai 1868), mai potrivit decat in zodia Balanta, in conjunctie cu Spica din constelatia Fecioarei, la gradul 22.51 Balanta. Spica este o stea Fixa Regala, de natura Marte-Venus, care confera  onoruri, bogatie, prestigiu, suflet nobil si generos. Perioada orbitala este de 4.34 ani.

Dike simbolizeaza relatia cu justitia, legalitatea, respectul fata de reguli si legea insasi.  Dar, spre deosebire de mama ei, Dike patroneaza dreptatea umana, vazuta la nivelul constiintei umane. Putem vedea in Dike acele recompense  ce se pot obtine prin respectarea bunei convietuiri, unui echilibru intre noi si ceilalati. Dike stabileste, regleaza, compenseaza, completeaza  totul la nivel uman, in relatiile dintre oameni sau lucrurile ce ii inconjoara.

Asteroid (5) Astraea a fost descoperit in data de  8 Decembrie 1845, la 38 de ani dupa ce au fost identificati cei patru asteroizi feminini: Ceres, Pallas, Iunona, Vesta.  Se afla in miscare retrograda in zodia Gemenilor, conjunct cu Aldebaran. Are o perioada orbitala de 4,13 ani. Este de natura martiana si confera onoruri, notorietate, principii morale solide, elocventa, persuasiune, indrazneala, caracter rebel, putere.

Insa, va amintiti povestea ei (sau a lui Dike)… Astraea, dezgustata de comportamentul oamenilor,  a parasit de buna voie taramurile muritorilor pentru a se retrage in singuratate. Fiind „supraveghetoarea” corectitudinii, o putem identifica in temele astrale in locuri in care spiritul justitiar este expresiv. Totodata ea simbolizeaza sentimentele nobile, renuntarea la propriile vise si dorinte, sacrificiul de sine (mai mult sau mai putin constient de urmarile gestului in sine). Astraea ne ajuta sa vedem, in retragere, in meditatie, in analiza conexiunilor dintre lucruri si detaliile care ne cer sa devenim mai ordonati in anumite aspecte ale vietii.  Prin pozitia sa in astrogramele noastre, putem distinge o trasatura puternic obsesiva de a face sau a respecta o decizie.

O putem intalni pe Astraea (5) puternic reprezentata in temele natale ale celor care decid sa se indeparteze din initiativa proprie, pentru foarte mult timp sau chiar pentru totdeauna, de un grup, de o anume experienta traita, care din anumite motive nu mai pot tolera reguli sau conditii pana atunci respectate. Desemneaza acele juraminte si promisiuni facute cu noi insine, dintr-un spirit al justitiei fata de cauze numai pentru noi relevante. Daca doriti, puteti sa considerati acel punct in astrograma in care se poate agata steagul cu „mi se pune pata” (pe ceva, pe cineva, din cauza a ceva).

Cine isi aminteste de povestea Divinei Greta Garbo[3]? Retrasa din viata publica la numai 36 de ani, prefera sa se indeparteze de scena. Ne mai dorind sa pastreze contacte cu nimeni, s-a izolat in numai doua camere din apartamentul sau de noua etaje din New York.

Celebra cantareata italiana, Mina (Anna Maria Mazzini)[4] s-a retras brusc de pe scena muzicala, ne mai aparand nici in public, nici pe scena muzicala.

Putem sa apreciem „greutatea” acestui asteroid si in tema romancei noastre, cantareata Naarghita (Maria Amarghioalei)[5]. Ne putem mandri ca am fost contemporani cu una dintre cele mai apreciate artiste romane pe  plan international, insa, disparitia ei brusca a ridicat multe semne de intrebare. Cunoastem povestea Narghitei care, in urma unor deceptii, culminate cu pierderea mamei sale si a fratelui, a facut un juramant de tacere si retragere de pe scena muzicala timp de 21 de ani! A decedat anul acesta, pe 25 februarie.

Asteroid (269) Justitia, a fost descoperit la 21 septembrie 1887, la Viena, la gradul 17 Pesti in miscare retrograda. Tema descoperirii asteroidului prezinta un stellium impresionant format din Soare, Venus, Mercur, Uranus (in Balanta) in trigon cu Pluton/Neptun din Gemeni. Luna in Scorpion este in careu cu Marte si Destinul din Leu.  Are o perioada orbitala de 4,24 ani.

In cultura romana, Justitia(269) a fost asemuita cu Themis. Asadar, Asteroidului (269) Justitia ii sunt desemnate atributii asemanatoare. In tema natala, determina dreptatea iminenta, dar nu aceea a planului divin, ca in cazul lui Themis.

Justitia(269) vorbeste despre modul in care se poate face dreptate si in care se poate actiona in spiritul legii, despre spiritul justitiar pronuntat sau dimpotriva, mania de a accesa servicii legale pentru a ajusta, stabili o ordine in viata personala.

Justitia(269), in aspect nefast, poate dezvalui tendinte catre procesomanie sau stabilirea dreptatii prin metode personale, neconventionale, urmarirea adevarului personal dincolo de limite (ca in cazul detectivilor)[6], inversunare fata de o fapta comisa de cineva.

Si, in final, Asteroid (128) Nemesis, descoperit la 25 noiembrie 1872, se afla retrograd in semnul Gemenilor, la Piciorului lui Aldebaran, asemenea lui Astraea. Perioada orbitala este de 4.55 ani. Era fiica lui Oceanus si Notte(Nyx). Era zeita justitiei, dar si a razbunarii, a pedepsei.

Nemesis (sau Rhamnusia, la greci), a fost spiritul razbunarii divine impotriva celor care cedeaza in fata orgoliului, fac fapte prin care ii defavorizeaza pe altii si beneficiaza de un noroc nemeritat.

Cuvantul „nemo” semnifica „a da ceea ce datoreaza”. Atributiile sale erau sa organizeze problemele oamenilor in asa fel incat sa existe un echilibru. Putem sa o asociem cu distribuirea, repartizare dupa convenienta, atribuire conform legii.  Sursele spun ca ea persecuta pe cei ce au fost inzestrati cu noroc sau cu un talent anume si nu au valorificat  adecvat potentialul pe care l-au primit. Justitia ei se indrepta catre cei ce nu isi ajutau semenii si pe cei nevoiasi. Ea a fost o personificare a resentimentelor starnite de oameni fata de cei care comiteau nelegiuiri si nu erau pedepsiti. Era considerata Zeita razbunatoare. Uneori asemuita cu Invidia, din mitologia roamana.

In tema natala, conjunctii sau aspecte dinamice ale asteroidului cu elemente personale genereaza subiecti implicati in „complexul de fraudare”: autori carora nu li se recunosc drepturile de autor sau a caror creatie a fost plagiata. Avem povestea inventatorului telefonului, Antonio Meucci, care mai mult de un secol a fost  lipsit de titlul de inventator, recunoscut  abia in 2002, in Congresul USA.[7] Mai comica sau mai tragica este povestea americanului John Weyne Bobbit lasat fara propriul organ sexual de catre sotia sa[8], care i l-a taiat cu un cutit de bucatarie.

Revenind la ceea ce poate sa ne dezvaluie Nemesis in astrogramele noastre, sunt autori care vad in ea „cel mai mare dusman al cuiva”, propria imagine reflectata in persoana celui din fata noastra. Cu alte cuvinte, acel „tu” sunt „eu”, un „eu” pe care il ignoram atunci cand desemnam vinovati pentru nefericirile noastre.

Putem sa o asociem cu  autodistrugerea, autojustitia, degetul indreptat acuzator, identificarea greselii celorlati, lupta pentru cauzele altora care incearca sa isi descopere propriul „Nemesis”.

Nemesis poate fi propria neliniste, angoasa, propriul comportament distructiv ce risca a fi repetat  si care cauzeaza defaimare, distrugere, ruina. In aspecte pozitive, Nemesis (128) poate fi „cheia” ce deschide o noua linie, o noua ordine si un nou echilibru in viata unui nativ, prin infruntarea tendintelor distructive.

Uneori, este un ideal pe care il vedem in altii, dar nu stim ca el exista si trebuie cautat in noi! Poate stiti povestea lui Narcis, blestemat de Nemesis sa isi vada propriul chip in oglinda unui lac si sa se indragosteasca de sine. De altfel, el s-a si stins de durere din neputinta de a ajunge la tanarul din apa, care era chiar el insusi!

Bibliografie:

  1. Renzo Baldini- Dizionario degli asteroidi, Ed.Federico Capone, 2012
  2. Dan si Mihaela Buhnea-Asteroizi, mituri, legende si influente astrale,Ed Paco. 2012.
  3.  http://digilander.libero.it/scernedipineto/giustizia.htm
  4. http://www.ilcerchiodellaluna.it/central_dee_themis.htm

 


[1] Bucolicele lui Vergilius; Eclogae vel Bucolica (vv. 5.7 ):„Magnus ab integro saeclorum nascitur ordo. Iam redit et Virgo, redeunt Saturnia regna; iam nova progenies caelo demittitur ab alto”. In traducere: „Se naste din nou o noua ordine a secolelor. Deja se intoarce Fecioara, se intoarce domnia luii Saturn, o noua progenitura coboară din cer „.

[2] 1.Mary Shelly, autoarea  lui Frankenstein- 30 august 1979, ora 23.30, Londra. Asteroid(24)Themis conjunct cu Soarele si sextil cu Saturn. 2. Karl Marx, 5 mai1818, ora 02.00, Treviri(Germania)-Asteroid(24)Themis conjunct cu Soare si Luna, trigon cu Jupiter;3. Mark Twain. 30 noiembrie 1835, ora 04.45, Florida(Missouri) USA, Asteroid(24)Themis conjunct cuMC si careu cu Mercur.

[3] Greta Garbo,18 septembrie 1905, ora 19.30, Stockholm; Asteroid (5) Astraea conjunct cu Descendentul, in opozitie cu Jupiter si careu cu Mercur.

[4] Mina, 25martie 1940, oar 15.00, Busto Arsizio, Italia; Asteroid (5) Astraea este conjunct cu Soarele.

[5] Naarghita (Maria Amarghioalei), nascuta la 14 ianuarie 1939, Pufesti –Vrancea, (ora necunoscuta); avea asteroid Astraea conjunct cu Soarele, in Capricorn.

[6] Edgar J.Hoover, initiatorul FBI-ului, 1 ianuarie 1895, ora 7.30 Washington; Asteroid 269 Justitia in Capricorn, la gradul 4, in conjunctie cu  Soarele si Ascendentul, Mercur si Venus.

[7] Antonio Meucci, 13aprilie1808, ora 5.00, Firenze(It); Nemesis(128)la gradul 28.41 Pesti,in conjunctie cu Mercur, in casa12.

[8] John Wayne Bobbit, 23 martei 1967, ora 10.00, Buffalo, New York; Nemesis (128) la gradul 3.58 Varsator, in careu cu Venus si Marte.