Uranus: “I’ve got to break free”

Editorial de Ada Cocoș

editorial-uranus-feb014

„Cerul e limita”. Cam acesta este si mesajul lui Uranus, zeul Cer, care are grija sa ne reaminteasca periodic sa ne facem un upgrade de sistem si o revizuire a planurilor de viitor, ne îndeamna sa experimentam, chiar daca pare periculos, sa manifestam inventatorul din noi sau sa acceleram anumite procese sau etape de viata prin constientizare si actiune.

Din prima zi de viata, luam contact cu un sistem social foarte complex care îsi lasa gradat amprenta asupra noastra, dar nu încurajeaza întotdeauna Creatorul din strafundurile noastre sa iasa la suprafata. Sau poate ca mentalitatea dobândita din copilarie pâna la maturitate ne face sa credem asta si ne vedem sclavi în loc sa ne vedem stapâni. Toata vânzoleala de conceptii parintesti, sisteme de învatamânt, religioase, politice si financiare, astupa de cele mai multe ori unicitatea noastra, individualitatea. Decât sa nu fim în rând cu lumea, preferam de multe ori sa ne abandonam formei fara fond si facem ca babele care se închina la biserica în vreme ce în gând o boscorodesc de zor pe vecina, pentru pacate mai mult sau mai putin închipuite. Decât sa nu fim în rând cu lumea mai bine uitam cine suntem si reprimam. În felul acesta, adunam un strat gros de tesut cicatrizat peste idealuri si dorinta sincera, dar incomoda, spre progres.

Uranus are rolul de a da semnalul trezirii din minciunile pe care ni le spunem singuri, din neadevarurile pe care ni le spun ceilalti sau de a da semnalul ca este momentul sa renuntam la ceea ce nu ni se potriveste, la ceea ce nu ne (mai) reprezinta. Uranus ne aduce aminte ce am reprimat, tulbura apele si ne împinge spre revolutie interioara, pentru ca aceasta revolutie ne aduce mai aproape de sinele profund, de ceea ce suntem în esenta si într-un context mult mai larg decât cel fizic: spirite în plina evolutie, aflate în etapa Pamânt.

the-face-of-genius

“Fata geniului”, Rene Magritte

Uranus ne poate ajuta sa ne eliberam de conditionari. Dar nu o face în locul nostru, desi aparentele ne insala, in acest sens, de multe ori. Simbol al inteligentei divine, al constiintei universale, Uranus trimite spre noi impulsuri pe care uneori le percepem ca fiind idei nebunesti, idei care ni se par imposibil de pus în practica într-un anumit context social si individual. De aceea, unii dintre noi reprima mai departe, în vreme ce altii cauta metode de exprimare sau izbucnesc rebel, haotic, antisocial, excentric.

Dar Jung spune ca „ori de câte ori o anumita contradictie interioara nu este adusa în planul constient, ea se va manifesta în exterior sub forma destinului.”

Cu alte cuvinte, ceea ce reprimam nu dispare, ci emite constant, din subconstient, un semnal spre exterior si spre noi insine, ca un avion prabusit ingropat sub zapada. Astfel, in exterior se creeaza exact conditiile pentru care nu suntem pregatiti, la nivel constient. De aceea, avem impresia ca suntem luati prin surprindere, ca Uranus da peste cap si rastoarna ordinea lucrurilor. Aceste circumstante reprezinta ceea ce nu suntem in stare sa admitem despre noi insine si despre ceilalti si ceea ce asteptam, de fapt, sa se intample. De aceea, este indicat ca atunci cand ne confruntam cu situatii pe care le catalogam drept „socante” sa le cautam cauza in interiorul nostru si nu in afara.

Putem spune ca Uranus ne deschide fereastra spre viitor, chiar si atunci cand noi am prefera sa stam cu perdelele de noapte trase, ne invata sa avem incredere in noi si sa descoperim eroul/fiinta mitica din interiorul nostru, trezeste in noi libertatea de a deveni noi insine. Adica, de a ne descoperi si manifesta unicitatea, astfel incat sa participam activ si creator la marele Tot.

Ca o concluzie, vestitul „I’ve got to break free” poate fi pus in practica eliberandu-ne mai intai de noi insine, de conditionari si de propriile ganduri marunte, pentru a putea auzi in noi ecoul Universului, raspunsul Constiintei supreme si nu doar dialogul dintre noi si ego.