Echinocțiul de primăvară 2018. Asumări relaționale.

Anul acesta Soarele intră în Berbec pe 20 martie la ora 18:15, astfel că harta momentului are Ascendentul la 28° 32′ Fecioară. Mercur, guvernatorul Ascendentului, se găsește în casa VII, în conjuncție cu Venus, ținând companie Soarelui. Se conturează astfel ideea de curățare interioară, de restabilire a unei ordini, a unor reguli și etichetări personale și relaționale, a vindecării, reabilitării prin acceptare, toleranță și compasiune, a fuziunii emoționale și spirituale cu ceilalți (Descendentul în Pești).

Nu doar Soarele se află în semnul său de Exaltare, ci și Luna care traversează Taurul și casa VIII, dar și planeta Marte (dispozitorul Soarelui) care traversează Capricornul și casa IV. Iată, deci, cum anul acesta, momentul de echinocțiu se împletește cu ceea ce mulți numesc „nunta cosmică” (zilele în care Luminătorii sunt în semnele de Exaltare), definind un moment energetic important pentru cei care se îndreaptă conștient spre a-l recepta și utiliza.

Atenția ar trebui să ni se îndrepte spre planul relațional, spre modul în care înțelegem să fim în parteneriate, asocieri, colaborări, în interacțiunea cu ceilalți. Planetele din Berbec și din casa VII ne învață că raportarea la celălalt, reciprocitatea nu echivalează cu pierderea identității. Dimpotrivă, prin ceilalți am putea înțelege mai ușor cine suntem sau ne putem descoperi forța interioară, identitatea. Putem înțelege mai bine sau rescrie valoarea parteneriatelor în general sau a celor în care suntem implicați deja, în particular. Putem înțelege mai lesne ideea de echilibru, de egalitate dintre eu și celălalt, dintre nevoile personale și cele ce rezultă din asociere, parteneriat. Putem înțelege că este la fel de periculos să te izolezi în tine, cu a te baza 100% pe ceilalți pentru a te realiza.

S-ar putea amplifica însă o predispoziție spre a revendica de la ceilalți ceea ce considerăm că ni se cuvine, cu impulsivitate și încăpățânare. Toate acestea ar putea reflecta o încercare de protejare sau de recuperare a autorității interioare, ceea ce ar putea avea legătură cu copilăria, cu o poveste care ne-a marcat în anii de început (Soarele în careu aplicant cu Marte).

Interacțiunile cu ceilalți ne pot trimite așadar spre rădăcini, spre a explora frustrări acumulate inconștient, spre realități personale ce au fost definite de către adulții care ne-au crescut și față de care am putut sau nu construi atașamente emoționale sănătoase la momentul potrivit.

Mulți s-ar putea afla în fața unor revelații interesante descoperind că mare parte din viziunea pe care o aveau asupra relaționării a fost condiționată de modelul părinților din care nu au mai reușit să se elibereze nici la maturitate. Momentul echinocțiului, cu tensiunile aferente, permite ruperea de rădăcini uscate, moarte, deschiderea spre propria viziune și identitate relațională, dar și emoțională, păstrând doar ceea ce este funcțional și de real folos din experiența strămoșilor noștri.

De altfel, prezența lui Saturn în Capricorn, propriul său Domiciliu, și în casa IV încurajează explorarea tradițiilor de familie, de clan, dar și explorarea acelor evenimente din copilărie care au condus la definirea conceptelor de autoritate exterioară, autoritate interioară, dar și la definirea conceptelor de sistem de siguranță sau de securitate interioară. Prezența lui Pluton în același Capricorn și în aceeași casă IV ar indica însă nevoia de transformare, de renaștere, de schimbare radicală a bazelor pe care ne construim identitatea, viața.

Introspecția și descoperirea de lucruri dureroase din trecut sunt sugerate de interceptarea semnelor Capricorn – Rac pe axa caselor IV – X. Acestea favorizează însă construirea sau consolidarea spațiului personal de siguranță. Mai siguri pe noi și pe ceea ce suntem, am putea explora de pe o altă poziție relațiile cu ceilalți și am putea fi mai deschiși spre a pune în comun resurse materiale, emoționale, intelectuale, spirituale, decât a ne conecta automat la resursele altora (Luna în trigon cu Marte și Saturn).

Luna în Taur și în casa VIII sugerează faptul că transformarea interioară și aprofundarea propriilor mecanisme psihice nu ne pune în primejdie securitatea, ci mai degrabă ne inspiră să descoperim dacă ne-am refugiat în false securități. O relație toxică ar putea reprezenta un exemplu de falsă securitate. Aspectele armonioase ale Lunii cu Marte și Saturn sugerează că doar cunoașterea interioară temeinică poate crea premisele unei intimități sănătoase. Altfel, rămâne să ne pierdem în jocuri de lumini și umbre, între ceea ce au fost alții și ceea ce am putea fi dacă…

Aspectele tensionate dintre Pluton pe de o parte și conjuncția Mercur – Venus pe de cealaltă parte, dar și aspectul armonios Pluton – Jupiter sugerează că fără discuții profunde și sincere, fără a opta conștient pentru schimbarea de tipar mental și afectiv, relațiile cu ceilalți vor continua să fie dureroase, frustrante, o continuă luptă de voințe și orgolii care ne va știrbi valoarea personală sau ne-o va „umfla” în mod artificial. O relație echilibrată care să ne pună în valoare și pe noi și pe celălalt se construiește prin asumarea propriilor rădăcini, a propriilor, idei, valori, emoții și sentimente.

În caz contrar, am putea aștepta toata viața o relație salvatoare, o autoritate care să ne preia responsabilitatea și responsabilitățile. Acest lucru se poate reflecta și în plan social și politic. Pare evidentă încercarea unor grupuri de a forța întoarcerea la întunericul unei epoci pe care nostalgicii o văd însă luminoasă pentru că primeau adesea pe nemeritate ceea ce li se lua altora pe nedrept.

Ada Cocoș
Redactor-șef
Ada Cocos