Planta lunii ianuarie – Gingko Biloba

Foto: Kew

Foto: Kew

Există un principiu vechi de când lumea, care se aplică și în medicina naturistă: cui pe cui se scoate. Sau, ca să fim simandicoși, „Similia similibus curantur.”

De aceea, un dezechilibru saturnian se echilibrează cu un principiu/remediu saturnian. În numărul acesta voi povesti puţin despre Ginkgo biloba. Aceasta este o plantă a longevităţii, a simbiozei şi a unei imunităţi sporite.

Copacul de Gingko biloba este considerat o fosilă vie, ca şi feriga, există încă din Jurasic, un motiv pentru care l-aş asocia cu Saturn. Ginkgo biloba este şi una din cele mai longevive specii de arbori din lume. La ora actuală, există exemplare care au atins venerabila vârsta de 3500 de ani. Călugarii budhişti, cărora li se datorează supravieţuirea acestui arbore în ultimele secole, consideră că Ginkgo biloba este o încarnare a unor entităţi divine în lumea oamenilor.

Efectele terapeutice se leagă de multe boli considerate ale senectuţii: memorie şi atenţie slabe, reumatism, dar şi depresie cronică şi probleme circulatorii.

Peter Crane, decan al Yale School of Forestry & Environmental Studies, a scris o carte foarte interesantă, considerată a fi biografia acestui copac extraordinar. Acolo, el explică faptul că această plantă reprezintă o ciudățenie biologică pentru că ea nu mai are nicio rudă. Nu există specii de Ginkgo. Dacă ne gândim la flori sau la plantele cu flori, există aproximativ 350.000 de specii. Într-un anumit sens evolutiv, ele sunt echivalentul unei singure specii de Ginkgo. Cândva, demult, a mai avut ceva rude asemănătoare, dar până azi a supraviețuit doar această variantă singuratică, dacă e să ne gândim că nu mai are deloc „neamuri” în lumea plantelor. În schimb, are proprietăți considerate magice.

Ginkgo biloba este un arbore care poate crește în condiții foarte vitrege, chiar și pe piatră seacă, la fel ca și caprele de munte, toate asociate cu Saturn şi semnul Capricornului.

De aceea, este cultivat peste tot, chiar și pe marginea drumului. Pentru că el rezistă în orice mediu. Copacul își scutură semințele toamna foarte târziu, sfârșitul lui noiembrie sau în decursul lunii decembrie. Semințele sunt cărnoase și rotunde, de culoare galben – pământiu și foarte zemoase. Japonezii le numesc „caisa de aur” şi consideră că ele realizează echilibrul dintre cer și pământ.

Aici cred că ar trebui să ținem cont şi de faptul că Saturn este o planetă de frontieră, cel care face legătură între vizibil și invizibil, între material și spiritual, între lumea materială și cea a ierarhiilor superioare. Așa cum scriam mai demult într-un articol, Saturn nu este o barieră, ci o membrană, conexiunea dintre planuri, la fel ca și pielea. Dar tot Saturn guvernează și dinții, unghiile și părul (copacul de Ginkgo se mai numeşte şi Părul fecioarei), ceea ce, de fapt, supraviețuiește mult timp după moartea noastră, adică în Timpul de după moarte.

Paraziții și poluarea nu afectează această plantă. Drept dovadă, un mic arbore Ginkgo a răsărit la mai puțin de 30 de metri de locul în care a căzut bomba de la Hiroshima, în primăvara de după lansarea acesteia. De asemenea, 5 sau 6 copaci de ginkgo au fost printre puținii supraviețuitori rămăși în urma bombardamentului atomic. Ei se aflau la 1 sau 2 km distanță de „punctul zero”. Aceasta pare o probă de rezistenţă saturniană.

Pierderea memoriei este un proces în desfășurare care poate fi limitat, încetinit. Saturn nu înseamnă doar pietrificare, ci și încetinire. Astfel, substanțele active din planta de ginkgo încetinesc, inhibă anumite procese care ne cauzează diverse probleme și, de asemenea, restructurează.

Antioxidanții prezenți în frunzele de Gingko biloba pot neutraliza radicalii liberi și pot reduce sau chiar ajută la prevenirea unora dintre daunele produse de aceștia. Această plantă blochează și „lipirea” trombocitelor împiedicând astfel formarea de cheaguri de sânge.

Planta de Ginkgo biloba conține o cantitate foarte mică de fier, dar este  bogată în flavonoide, alfa-lactone cu vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, ginkgolide. Acestea sunt substanțele care acționează în organismul nostru cu efectele cele mai puternice.

Saturn guvernează vitaminele C, K, acidul para-aminobenzoic (PABA) și bioflavonoidele. Mineralele guvernate de Saturn sunt calciul, fluorul, sulful și vanadiul. Aportul de bioflavonoide ajută vitamina C să păstreze capilarele elastice și permeabile și să mențină colagenul sănătos. Saturn întârzie sau inhibă și de aceea, guvernează vitamină K care are rol coagulant. Este vitamina care ne împiedică să sângerăm până la moarte prin orice rană deschisă.

Lipsa de vitamina C (împreună cu lipsă de vitamina E, guvernată de Venus) poate duce la formarea de cheaguri de sânge (trombi). Lipsa de bioflavonoide poate conduce la fragilitatea venelor (Saturn guvernează și venele). Spre exemplu, cei care se învinețesc ușor și din orice pot avea lipsă de bioflavonoide sau de vitaminele C și/sau E. Lipsa de vitamina C și de bioflavonoide poate conduce la slăbirea arterelor și de aceea pe ele se depun tot felul de alte substanțe și se întăresc (ateroscleroză).

„Organismul uman nu își poate sintetiza propria vitamină C și tocmai de aceea trebuie să și-o procure din alimente sau din alte surse. Sensibilă la lumină, căldură și vapori de apa, vitamina C este necesară în formarea colagenului, o proteină ce da tărie oaselor, cartilagiilor, mușchilor și vaselor de sânge și contribuie la bună menținere a capilarelor, oaselor și dinților. Simptomele lipsei de vitamină C sunt: oboseală, astenie, slăbiciune, stare de depresie, lipsa poftei de mâncare, dureri osoase moderate, amețeli, piele uscată, edeme, gingivită, hemoragii.” (http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/vitamina-c_2647)

De asemenea, se vorbeşte despre efectul afrodisiac al plantei de Ginkgo. Dar acesta are legătură tot cu faptul că planta îmbunătățește sistemul circulator. Substanţele pe care le conţine nu cresc dorința sexuală, libidoul, ci previn impotenţa.

Iată cum înțelegem mai ușor de ce Ginkgo biloba este un copac saturnian. Substanțele cele mai active din el se află sub patronajul acestei planete.

Datele de astrologie medicală pe care vi le-am furnizat sunt preluate din cartea „Medical Astrology” scrisă de Eileen Nauman. Ea este astrolog, dar are doctorat în medicină homeopată la Institutul Britanic de Homeopatie. 

ADA COCOȘ,
Redactor-șef

ada-cocos-autor